ΑΕΚ: Κλείνει 95 χρόνια ζωής – Σύμβολο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς (video)13 Απριλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 3:43 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:55 μμ


Γενέθλια έχει σήμερα η ΑΕΚ η ομάδα που συμβολίζει την προσφυγιά και τις χαμένες πατρίδες. Η ΑΕΚ της Αγιάς Σοφιάς!

1924 – Η γέννηση μιας μεγάλης ιδέας

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ: Ενας μεγάλος σύλλογος, μια μεγάλη ιδέα. Ένα σύμβολο μνήμης με πελώρια παρουσία στην αθλητική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Όλα άρχισαν το 1924. Δύο χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας αποφάσισε να ιδρύσει ένα σωματείο που θα θύμιζε τις χαμένες πατρίδες και τον πολιτισμό χιλιάδων χρόνων, ο οποίος έσβησε μέσα στις στάχτες. Στις 13 Απριλίου 1924, στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Κωνσταντίνου Δημόπουλου και των αδερφών Αιμίλιου και Μενελάου Ιωνά στην Οδό Βερανζέρου 24, οι Πολίτες αθλητές πήραν την ιστορική απόφαση και ένας νέος μεγάλος σύλλογος είχε ήδη αποκτήσει ζωή. Το καταστατικό υπέγραφαν πάνω από σαράντα μέλη της Κωνσταντινουπολίτικης κοινότητας της Αθήνας. Εμβλημα ήταν ο Δικέφαλος Αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο .

Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ ήταν ο δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Κώστας Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο καθηγητής Νίκος Ελεόπουλος, ενώ μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου αποτελούσαν οι Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης και ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος.

Η ΑΕΚ είναι ιδέα

Ανατριχιαστικό video για τα 95α γενέθλια

Το επετειακό video της ΑΕΚ για τα 95α γενέθλιά της σημαδεύτηκε από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει σε αυτό ο τυφλός οπαδός, Μάρκος Κυκιβαράκης.

Δείτε video από την ιστορία της ΑΕΚ