1980, 2011, 2017. Οι τρεις χρονιές των υποβιβασμών «στα χαρτιά» του Ηρακλή– του πρώτου ποδοσφαιρικού σωματείου της Θεσσαλονίκης με σήμα τον ήρωα της ελληνικής μυθολογίας- λάμπουν σαν περήφανα αστέρια στις καρδιές των οπαδών του.
ΜΙΧΑΛΗΣ Φ. ΡΕΤΣΙΝΑΣ
[email protected]
Ήταν λίγες ημέρες μετά την οριστικοποίηση του τρίτου υποβιβασμού του Ηρακλή τον Ιούλιο του 2017 ένα χρόνο μετα τη βράβευση του Βασίλη Χατζηπαναγή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ όταν η «Αυτόνομη Θύρα 10» εξέδιδε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο Ηρακλής προσέθεσε το τρίτο αστέρι στη φανέλα. Το τρίτο αστέρι που δεν συμβολίζει τίτλους, δεν συμβολίζει χαρές, δεν συμβολίζει Κύπελλα και πρωταθλήματα. Τα δικά μας αστέρια στη φανέλα είναι πολύ πιο δύσκολο να κατακτηθούν απ’ ό,τι ένα πρωτάθλημα. Τα δικά μας αστέρια είναι σφυρηλατημένα μέσα στους δρόμους, στις πίκρες και στην αγωνία. Ένα Κύπελλο ή ένα πρωτάθλημα μπορούν να αγοραστούν ή να πουληθούν. Τα δικά μας αστέρια δεν αγοράζονται ούτε πουλιούνται. Τα δικά μας αστέρια δείχνουν ότι στο πέρασμα των δεκαετιών μείναμε αξιοπρεπείς και περήφανοι μέσα σε έναν βούρκο σαπίλας, διαφθοράς και αδικίας».
Η αρχή έγινε το 1980, όταν ο Ηρακλής υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία του στη Β΄ Εθνική. Μπορεί να τερμάτισε 8ος στο πρωτάθλημα, αλλά έπεσε με δικαστική απόφαση εξαιτίας σκανδάλου για στημένο ματς Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ.Ανέβηκε την επόμενη χρονιά και από τη σεζόν 1981-82 αγωνιζόταν ανελλιπώς στη μεγάλη κατηγορία.
Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2011, ο Ηρακλής υποβιβάζεται για δεύτερη φορά στη Β΄ Εθνική κατηγορούμενος από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για πλαστή φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Ο Ηρακλής έδωσε μάχη στις δικαστικές αίθουσες, αλλά η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ τον καταδίκασε εις διπλούν. Στη συνέχεια οδηγείται στην ημιεπαγγελματικη Γ΄ Εθνική λόγω της ανεπίτρεπτης -βάσει Κανονισμών Αγώνων Πρωταθλήματος (ΚΑΠ) της ΕΠΟ- προσφυγής του στα πολιτικά δικαστήρια.
Η κατρακύλα ολοκληρώνεται με την αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, που οδηγεί τον «Γηραιό» στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού υποβίβασε τον σύλλογο στην πρώτη μη επαγγελματική κατηγορία, τη Δ΄ Εθνική, επειδή δεν είχε καταθέσει φάκελο συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.
Τελευταία το 2017 ο Ηρακλής, παρότι τερμάτισε στη 12η θέση του πρωταθλήματος της Super League, δεν εξασφάλισε την άδεια συμμετοχής από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί για τρίτη φορά.
Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο σύλλογος είχαν συνέπεια να χρεοκοπήσει ως Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία και η ομάδα να αγωνιστεί στην ερασιτεχνική, μετά το 2013, Γ΄ Εθνική.
Εν αναμονή της τροπολογίας Βασιλειάδη
Το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της ομάδας, που αγωνίζεται στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία μετά την περσινή επάνοδό της από τη Γ΄Εθνική, προσπαθεί να αποφύγει την επανάληψη του προ διετίας δράματος και να εξασφαλίσει την αδειοδότησή της από την ΕΠΟ.
Κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, έχει κερδίσει ήδη μια παράταση στη διαδικασία επιτήρησής της και προσβλέπει στη θεσμική κατοχύρωση που θα αποφέρει στον φάκελο αδειοδότησής της, όσον αφορά στα οικονομικά του κριτήρια, η εφαρμογή των προβλέψεων της αναμενόμενης τροπολογίας για χρέη Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΑΕ).
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, κ.Γιώργος Βασιλειάδης, προσπαθεί εδώ και δυο χρόνια να δώσει λύση που δε θα είναι αντισυνταγματική και θα ελαφρύνει το βάρος του ιστορικού σωματείου από το δυσβάστακτο χρέος.
Σύμφωνα με την τροπολογία από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017 κι εφεξής, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ΑΑΕ υποβιβάζεται και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, είτε λόγω υποβιβασμού της ομάδας είτε λόγω αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών, εφόσον συσταθεί για το ίδιο άθλημα νέα ΑΑΕ, η νέα αυτή ΑΑΕ διαδέχεται αυτοδικαίως την προηγούμενη στο σύνολο των υποχρεώσεών της προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και μειώνει στο ήμισυ τις αμιγώς αγωνιστικές οφειλές της προηγούμενης ΑΑΕ, ήτοι οφειλές προς ποδοσφαιριστές, άλλες ομάδες, προπονητές κ.λπ.
Η νέα ρύθμιση θα διασφαλίσει ότι δεν χάνονται τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ενόσω η εκκαθάριση συνεχίζεται κανονικά. Αν μετά το πέρας της εκκαθάρισης δεν ικανοποιηθούν οι δανειστές, τότε θα αναβιώσουν και αυτά τα χρέη στη νέα ΠΑΕ.
Επί της ουσίας, η ρύθμιση θα φρενάρει τις όποιες αξιώσεις και επιθετικές νομικές ενέργειες των πιστωτών της προηγουμένης διοίκησης του Παπαθανασάκη, «ξεπαγώνοντας» τον τραπεζικό λογαριασμό της «κυανόλευκης» ΠΑΕ ώστε να αξιοποιηθούν τα χρήματα του μετοχικού κεφαλαίου της.
Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της ομάδας, Τομ Παπαδόπουλος, βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, καθώς επίκειται η ψήφιση της σωτήριας τροπολογίας.