Βασιλειάδης: Στόχος μας η διοργάνωση του Euro 202812 Απριλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 6:48 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:48 μμ


Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑσπορ, αναφέρθηκε στην από κοινού πρωτοβουλία της Ελλάδας, με Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία, για την ανάληψη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2028.

Ο κ. Βασιλειάδης, εκτίμησε ότι υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες, με σχέση με την από κοινού διεκδίκηση του Μουντιάλ το 2030, το οποίο παραμένει πάντα στο πλάνο και σε στόχευση.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε για την διεκδίκηση του Final 4 της Euroleague του 2020 ή του 2021, τη συμβολή των Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου στο μπάσκετ, και τον φόρο τιμής που τους αναλογεί, την ανάληψη και άλλων διεθνών διοργανώσεων με μέτρο και φειδώ στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, με αντιπαράδειγμα το «Αθήνα 2004», τον κομβικό αθλητικό ρόλο της Θεσσαλονίκης, την κοινή παρουσία των οπαδών στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων, καθώς και τις αποφάσεις της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, στις επίμαχες αναφορές της UEFA για στημένα παιχνίδια.

Καλύτερες πιθανότητες για Euro 2028 απ’ ότι Μουντιάλ 2030

«Νομίζω ότι έχουμε πολύ καλύτερες πιθανότητες για τη διοργάνωση ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, γιατί το Παγκόσμιο θέλει πολύ μεγαλύτερες υποδομές… Αυτό έλεγα στους συναδέλφους μου -γιατί εκείνοι θα πρέπει να δημιουργήσουν νέες υποδομές- ότι οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί για την επόμενη ημέρα… Η «Αθήνα 2004» αποτελεί αντιπαράδειγμα στον τομέα των υποδομών… Τι θα πρέπει να βλέπουμε για να μην το ξανακάνουμε… Από τη δική μας πλευρά η προσπάθεια για διεκδίκηση μιας διοργάνωσης, έγινε για συγκεκριμένους λόγους και με συγκεκριμένους άξονες… Δηλαδή είδαμε τι έχει το χαμηλότερο δυνατό κόστος και τις χαμηλότερες δυνατές παρεμβάσεις… Εμείς δεν χρειάζεται να φτιάξουμε μετρό… Υπάρχει στην Αθήνα και θα υπάρξει και στη Θεσσαλονίκη. Αεροδρόμιο υπάρχει στην Αθήνα, υπάρχει και θα είναι ακόμη καλύτερο της Θεσσαλονίκης… Υπάρχει το οδικό δίκτυο, ο σιδηρόδρομος κ.λ.π.».

Αναφορικά με τα γήπεδα

«Στην τελική ευθεία είναι το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας… Η Τούμπα ξεκινά πολύ σύντομα… Μπαίνει στην τελική ευθεία… Για το Ολυμπιακό Στάδιο ξεκινήσαμε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών. Έχει προσληφθεί τεχνικός σύμβουλος και πάμε σε ανακαίνιση, επισκευή και συντήρηση, γιατί δεν έχει γίνει ποτέ… Έχουμε το “ Γεώργιος Καραϊσκάκης”, το οποίο για Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι εξαιρετικό γήπεδο, με μια ανακαίνιση που ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει τότε… Για εμάς, την Ελλάδα, το κόστος είναι απειροελάχιστο. Εκτός εάν κάνουμε πάλι τα ίδια… Εάν δεν έχουμε μάθει τίποτε και πάμε να κάνουμε τα ίδια… Η δική μας η παρουσία εγγυάται ότι αυτό δεν θα ξαναγίνει… Βέβαια, το 2028 είναι μακριά…».

Για περαιτέρω αθλητικές διοργανώσεις

«Έχουμε συζητήσει για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βόλεϊ Γυναικών του 2021. Γραφειοκρατικά δεν έχει τελειώσει, γιατί αποτελεί υπόθεση των Ομοσπονδιών… Όμως, προχωράμε… Έχουμε συζητήσει και για διοργανώσεις μπάσκετ… Το σημαντικό είναι πλέον ότι σε τακτική βάση είμαστε στο ίδιο τραπέζι… Συζητάμε και σχεδιάζουμε. Θέλουμε τα Βαλκάνια να γυρίσουν σελίδα. Θέλουμε να απασχολούν πια τον κόσμο θετικά… Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι στο επίκεντρο αυτών των μεγάλων αλλαγών, ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων…».

Για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030

«Όλα είναι στο παιχνίδι… Ξεκινάμε με το Ευρωπαϊκό του 2028 και συνεχίζουμε και με άλλες διοργανώσεις… Ο σχεδιασμός που αφορά στην ευρύτερη γειτονιά μας, είναι να αλλάξει η ατζέντα και θα αλλάξει…».

Για το Final 4 της Euroleague του 2020 και του 2021

«Είμαστε καλά… Υπάρχει αυτή η πρόθεση και η εισήγηση για δύο ανθρώπους που σημάδεψαν τον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό και το ελληνικό μπάσκετ… Περισσότερες λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα…».

«Δεν βοηθούν οι ομάδες για κοινή παρουσία οπαδών»

«Εγώ το ήθελα πολύ και ως φίλαθλος και ως υπουργός… Φέτος, προσπάθησα πολλές φορές και σε διαφωνία με την Αστυνομία, για τις μεγαλύτερες δυνατές μετακινήσεις… Δυστυχώς δεν υπήρχε η βούληση… Οι ομάδες δεν έκαναν κάτι προς αυτό…».

«Δύσκολες αλλά καλές αποφάσεις στην Κύπρο»

Αναφορικά με τις αποφάσεις στην Κύπρο, για αναστολή του Πρωταθλήματος της Β΄ Κατηγορίας, λόγω επαναλαμβανόμενων αναφορών από την UEFA για στημένα παιχνίδια, ο κ. Βασιλειάδης τόνισε: «Στην Κύπρο πήραν δύσκολες, αλλά καλές αποφάσεις… Θα έρθει κάποια στιγμή κι εδώ η ώρα να παρθούν δύσκολες αποφάσεις…».

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Υπουργείο Εσωτερικών: 7,7 εκατ. ευρώ για αθλητικά έργα