Βήματα για τον μη αποκλεισμό των προσφύγων από το ποδόσφαιρο

Διαβούλευση του υφυπουργού Αθλητισμού με τους αρμόδιους φορείς για την αποκατάσταση της αδικίας10 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 9:40 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:40 μμ


Το καλοκαίρι του 2013, στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής περιορισμού της μετανάστευσης στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε και στο ελληνικό ποδόσφαιρο η λογική της δημιουργίας ενός μη ελκυστικού περιβάλλοντος για τους αιτούντες άσυλο. Συγκεκριμένα, με αφορμή ένα σκάνδαλο με Αφρικανούς που απέκτησαν γαλλική υπηκοότητα με παράτυπες διαδικασίες με σκοπό την έκδοση δελτίου κοινοτικού (μη ξένου) ποδοσφαιριστή, το Δ.Σ. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ανακάλεσε 1.080 δελτία ερασιτεχνών αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, αμφισβητώντας τη γνησιότητα των εγγράφων με τα οποία εκδόθηκαν.

Του Μ. Φ. Ρετσίνα

Κατόπιν, η ΕΠΟ, με επιστολή της προς όλες τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ), έθεσε τέλος στο μέχρι τότε καθεστώς, όπου για την επικύρωση δελτίου αλλοδαπού ποδοσφαιριστή αρκούσε η βεβαίωση παραμονής του παίκτη ώστε να σφραγιστεί από την εκάστοτε ΕΠΣ. Στη συνέχεια, το καθεστώς αυτό έπαψε να ισχύει. Οι ομάδες όφειλαν να καταθέτουν μαζί με το δελτίο και την άδεια παραμονής του ποδοσφαιριστή, που λόγω γραφειοκρατίας όμως εκδίδεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα, μια και, όπως αναφέρεται στο academies.gr, πάρα πολλές ομάδες είχαν στις τάξεις τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές. Μέχρι τότε αρκούσε η βεβαίωση παραμονής τους για να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα και μετέπειτα κλήθηκαν να βρουν τα απαραίτητα (γνήσια) δικαιολογητικά για να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής. Με λίγα λόγια, η ΕΠΟ ανάγκασε σχεδόν όλους τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές να μείνουν σε αγωνιστική απραξία και αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αλλαγές από την ΕΠΟ

Σήμερα, πέντε χρονιά αργότερα, και σε συνδυασμό με τη μεγέθυνση του προσφυγικού ρεύματος προς την Ελλάδα, η ΕΠΟ έχει σημειώσει πρόοδο αλλάζοντας τις προϋποθέσεις για την έκδοση δελτίου. Στα έγγραφα που απαιτούνται περιλαμβάνεται και η βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για την έκδοση άδειας διαμονής, ωστόσο αποκλείει τη βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για την έκδοση ασύλου σε άτομα άνω των 18 ετών.

Αναλυτικότερα, στον Κανονισμό Ιδιότητας και Μετεγγραφών Ποδοσφαιριστών του 2018 αναφέρεται ότι επιτρέπεται η εγγραφή αλλοδαπών ποδοσφαιριστών εφόσον προσκομιστεί φωτοαντίγραφο άδειας νόμιμης διαμονής αλλοδαπού στην Ελλάδα ή βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για την έκδοση άδειας διαμονής, καθώς και οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο έγγραφο που παρέχει δικαίωμα νόμιμης διαμονής κατά τον χρόνο εγγραφής.

Η αρμόδια Επιτροπή Δελτίων της ΕΠΟ όμως ερμηνεύει συντηρητικότερα τον παραπάνω κανονισμό, θεωρώντας ως διαφορετικά νομιμοποιητικά έγγραφα την άδεια διαμονής από εκείνη του ασύλου και δεν της αρκεί η προσκόμιση της αίτησης ασύλου, που είναι ισοδύναμο έγγραφο προσωρινής νόμιμης διαμονής.

Έτσι, νέοι αιτούντες άσυλο, ενώ με το τρίπτυχο της αίτησης ασύλου τους έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και να εργαστούν στη χωρά μέχρι να εξεταστεί η περίπτωσή τους, στερούνται του δικαιώματος να εγγραφούν με προσωρινά δελτία σε ερασιτεχνικά σωματεία.

Βούληση για παρέμβαση

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να έχει στις τάξεις του αθλητές που διεκδικούν μια από τις περιορισμένες θέσεις μη κοινοτικών ποδοσφαιριστών σε κάθε ερασιτεχνική ομάδα. Οι νέοι πρόσφυγες σε πολλές περιπτώσεις παραιτούνται από την αίτηση ασύλου και αιτούνται άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λογούς. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν δεν έχουν στερηθεί τα διαβατήριά τους από διακινητές, συνάπτουν ψεύτικους γάμους με Ευρωπαίους πολίτες για να αποκτήσουν την άδεια διαμονής ή καταφεύγουν σε παράνομη συμπεριφορά, που οδηγεί σε φυλάκιση με αναστολή για να δηλώνουν παρουσία στην αστυνομία, αποκτώντας με αυτό τον τρόπο την πολυπόθητη άδεια διαμονής. Οι πιο τολμηροί και πλούσιοι από αυτούς βρίσκουν δίοδο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η απόκτηση της ιδιότητας του ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή θεωρείται αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα στην άθληση.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, σε διαβούλευσή του την περασμένη Παρασκευή με τον βουλευτή Κορίνθιας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Ψυχογιό, τον εθελοντή Μιχάλη Φλαμπουράρη και μέλη κοινοτήτων των χωρών απ’ όπου προέρχονται οι προσφυγικές ροές, έδειξε τη βούληση να προχωρήσει σε ισχυρή παρέμβαση για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία, τώρα που η εξυγίανση στο ποδόσφαιρο κάνει δειλά βήματα.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 69 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Γιώργος Ψυχογιός: Θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να μπει τέρμα στην αδικία