Δημοσκόπηση της Rass για τη «Νέα Σελίδα»: Χαμόγελα μετά τη ΔΕΘ (γραφήματα)

Σχεδόν 8 στους 10 ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη15 Σεπτεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 3:03 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:19 πμ


Τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το Βελλίδειο Ιδρυμα επικροτεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η RASS για λογαριασμό της «Νέας Σελίδας».

Οι μειώσεις στους έκτακτους και τακτικούς φόρους, η ακύρωση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η επιδότηση στους νέους μισθωτούς, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 300.000 οικογένειες, όλες αυτές οι ελαφρύνσεις -και όχι παροχές, όπως επέμενε ο πρωθυπουργός- στο σύνολό τους τυγχάνουν της πλήρους αποδοχής των πολιτών.

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα μέτρα ενδιαφέρουν τη μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας, τη λεγόμενη μεσαία τάξη, η οποία σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος στη διάρκεια των οκτώ μνημονιακών χρόνων;

Ανάμεσα στα υψηλά ποσοστά αποδοχής των εξαγγελιών, το μεγαλύτερο (84,6%) συγκεντρώνει αυτή που αφορά στην αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Να δοθεί η μάχη για τις συντάξεις

Να δώσει τη μάχη για να μην ισχύσουν οι περικοπές στις συντάξεις καλούν τον Αλέξη Τσίπρα οι πολίτες.

Συγκεκριμένα, το 69% θεωρεί ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού να μην περικοπούν οι συντάξεις σε συνεννόηση με τους θεσμούς είναι στη σωστή κατεύθυνση και «μάλλον σωστή» απαντά το 8,4% (σύνολο 73,3%).

Το… ξέφωτο όμως ύστερα από οκτώ χρόνια διαδρομής στο σκοτάδι επιβεβαιώνουν και οι απαντήσεις στην ερώτηση αναφορικά με τον βαθμό αισιοδοξίας των πολιτών.

Η απάντηση «πιο αισιόδοξος σε σχέση με πέρσι» συγκεντρώνει το 29% σε σχέση με το 24,5% που αισθάνεται «πιο απαισιόδοξο», ενώ το 45,2% αισθάνεται «το ίδιο ακριβώς».

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 67 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 16/9

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Θαλασσοδάνεια κομμάτων: Δέκα τρανταχτά ονόματα ερευνώνται ως ύποπτοι

Το νέο μνημόνιο Μητσοτάκη: Σε ιδιώτες η κοινωνική ασφάλιση & τα Ταμεία των συνταξιούχων