Δημοτικές εκλογές: Η νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ1 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 1:59 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:59 μμ


Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα γενιά στελεχών δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών φρέσκα πρόσωπα, ήδη δοκιμασμένα, ωστόσο, σε νευραλγικά κυβερνητικά και διοικητικά πόστα.

Χτίζοντας τη δική της παράδοση και με νωπό το προηγούμενο της υποψηφιότητας του Γαβριήλ Σακελλαρίδη το 2014 για τον Δήμο Αθηναίων, η Κουμουνδούρου βλέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ιδανικό «φυτώριο» ώστε… όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, κατά τη ρήση του Μάο.

Δήμος Αθηναίων: Νάσος Ηλιόπουλος

Ο Δήμος Αθηναίων αναδεικνύεται για τον ΣΥΡΙΖΑ σε υπόθεση της Νεολαίας Συνασπισμού, καθώς τόσο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης όσο και ο Νάσος Ηλιόπουλος βρέθηκαν στις γραμμές της.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, γέννημα-θρέμμα της Αθήνας, ετών 35 σήμερα, διετέλεσε γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2010 έως το 2013, για να πάρει την επόμενη χρονιά το βάπτισμα του πυρός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη της Ρένας Δούρου, «Δύναμη Ζωής», στην Περιφέρεια Αττικής. Οσο για τα πρώτα του βήματα στον εργασιακό στίβο, τα έκανε ως εργαζόμενος στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Τα πιο ουσιαστικά όμως δείγματα γραφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή ο κ. Ηλιόπουλος τα έδωσε από τον Νοέμβριο του 2016 και εξής, όταν ανέλαβε ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου, ο Νάσος Ηλιόπουλος ξεχώρισε ανάμεσα στα στελέχη της νέας γενιάς που ανέλαβαν θέσεις ευθύνης στην άσκηση της διακυβέρνησης σε διάφορα υπουργεία, με αποτέλεσμα την «προαγωγή» του στη θέση του υφυπουργού Εργασίας κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «τιμητική» την επιλογή του από το κόμμα, ενώ στα περί «κομματικών ενσήμων» έσπευσε να απαντήσει, δηλώνοντας με νόημα:

«Μπορώ να μιλάω για ένσημα όσο θέλετε. Μπορώ να το κάνω, όταν διάφοροι δεν μίλησαν ποτέ για τα πρόστιμα που έχουν πληρώσει κάποιοι “καλοί” εργοδότες, όπως οι τράπεζες. Πρόστιμα για χιλιάδες ώρες μη δηλωμένης, απλήρωτης εργασίας, δηλαδή κλεμμένων ενσήμων. Μπορώ να μιλήσω για το πού βρισκόταν η Επιθεώρηση Εργασίας το 2014 και πού βρίσκεται σήμερα. Για το πού βρισκόταν η αδήλωτη εργασία το 2014 και πού βρίσκεται σήμερα. Θεωρώ, λοιπόν, θετική εξέλιξη ότι, έστω και μέσω παράκαμψης, καταφέρατε να μιλήσετε για ένσημα».

Δήμος Θεσσαλονίκης: Κατερίνα Νοτοπούλου

Υπόθεση γένους θηλυκού είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης από την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η σχέση, άλλωστε, της κυρίας Νοτοπούλου με τα αυτοδιοικητικά του Βορρά μετρά αρκετά χρόνια, καθώς υπήρξε υποψήφια δημοτική σύμβουλος και εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, στις δημοτικές εκλογές του 2014.

Εκτός όμως από την τριβή της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κυρία Νοτοπούλου έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Ψυχολόγος στο επάγγελμα, 30 ετών και με μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το κυβερνών κόμμα ανέλαβε από τον Νοέμβριο του 2016 επικεφαλής του γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα, αποκτώντας καθημερινή τριβή με την τοπική ατζέντα.

Αυτή της η διοικητική εμπειρία εκτιμήθηκε ως επιτυχής, με αποτέλεσμα την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης τον περασμένο Αύγουστο.

Δήμος Καισαριανής: Άννα Παραγυιού

Ως «εργαστήρι αντιφασιστικής μνήμης» οραματίζεται την Καισαριανή η υποψήφια δήμαρχος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Παραγυιού.

Στα 30 της χρόνια «σπάει τα στερεότυπα» ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Πολιτών», διεκδικώντας τα κλειδιά της πόλης.

Γεννημένη στο Ηράκλειο Κρήτης, με καταγωγή από τη Σάμο και την Κύπρο, έζησε στη Μεγαλόνησο τα μαθητικά της χρόνια και εγκαταστάθηκε στην Καισαριανή το 2006.

Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έχει μεταπτυχιακό στις Εφαρμοσμένες Μαθηματικές Επιστήμες.

Στα φοιτητικά της χρόνια είχε ενεργή δράση στη Νεολαία Συνασπισμού και στο φοιτητικό σχήμα «Πορεία Προς Ρήξη της Αριστερής Ενότητας», συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, ενάντια στον νόμο-πλαίσιο Διαμαντοπούλου.

«Δεν έχουμε επιλογές. Πρέπει να νικήσουμε. Πρέπει κατακτήσουμε το δικαίωμα στην πόλη», τόνισε κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της η κυρία Παραγυιού και πρόσθεσε:

«Αν δεν σ’ αρέσει το τραπέζι έτσι όπως είναι στρωμένο, γύρνα το τραπέζι ανάποδα. Αυτό θα κάνουμε κι εμείς. Την ανατροπή. Για την Καισαριανή της προσφυγιάς, της αντίστασης, της γενιάς σας και της γενιάς μου, για την Καισαριανή των αγώνων και των ονείρων μας».

Δήμος Ιλίου: Κώστας Κάβουρας

Στην άλλη πλευρά του λεκανοπεδίου, τον Δήμο Ιλίου διεκδικεί ο 33χρονος Κώστας Κάβουρας.

Οικονομολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στα γνωστικά αντικείμενα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Πολιτικής και της Εφαρμοσμένης Γεωγραφίας και Διαχείρισης Χώρου, ο κ. Κάβουρας είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ιλίου από το 2014 και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Οι επιδόσεις του, μάλιστα, υπήρξαν εντυπωσιακές από τα πρώτα αυτοδιοικητικά του βήματα, καθώς στις εκλογές του 2014, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Αλληλέγγυα Πόλη – Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» και υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου συγκέντρωσε ποσοστό 15,2%.

Εκτός όμως από τα αυτοδιοικητικά, υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος στα κινήματα από τα φοιτητικά του χρόνια, σε δράσεις με επίκεντρο τα δικαιώματα, την οικολογία και την Αριστερά, ενώ το 2016 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουμε μπροστά μας να αλλάξουμε το Ιλιον. Τίποτα λιγότερο», τόνισε ο κ. Κάβουρας στην εκκίνηση της προεκλογικής του εκστρατείας, θέτοντας πάλι τον πήχη της προσπάθειάς του ψηλά.

Δήμος Νέας Σμύρνης: Θέμης Παυλόπουλος

Μέσα από συλλογικές διαδικασίες, τον 39χρονο Θέμη Παυλόπουλο αποφάσισε ως πρόσωπο-έκπληξη για επικεφαλής του ψηφοδελτίου της η αυτοδιοικητική παράταξη «Στροφή Νέας Σμύρνης» που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ο κ. Παυλόπουλος ετοιμάζεται για τον εκλογικό στίβο «με αφετηρία τις γειτονιές της πόλης και την Ευαγγελική Σχολή και παρακαταθήκη την επαγγελματική του πορεία στη Νέα Σμύρνη στον τομέα της Φυσικής Αγωγής και της Διατροφής, τη δραστηριοποίησή του στα κοινωνικά κινήματα», αναφέρουν τα μέλη της παράταξής του, συστήνοντάς τον στο ευρύ κοινό.

Ο κ. Παυλόπουλος έχει, άλλωστε, επιδείξει έντονη κοινωνική δραστηριότητα στο Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αλληλεγγύης (ΚΙΦΑ), ενώ είναι διαρκώς παρών στα αθλητικά δρώμενα της Νέας Σμύρνης ως μαραθωνοδρόμος.

Σε σπριντ, ωστόσο, εξελίχθηκε η ανάδειξη της υποψηφιότητάς του, αφού επικράτησε άνετα της δημοτικής συμβούλου Ρουμπίνης Τσαμασίρου και τώρα ετοιμάζεται για την προεκλογική κούρσα με τη «Στροφή Νέας Σμύρνης», η οποία είχε καταγράψει ποσοστό 16,6% το 2014.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 82 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

2019: Με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις και τις αξίες μας

Δεύτερο πακέτο κοινωνικής στήριξης – Μέχρι τον Φεβρουάριο όλα τα μέτρα