Διώξαμε τα μνημόνια από την πόρτα και τα ξαναφέρνουν από το παράθυρο26 Αυγούστου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 4:55 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:57 μμ


Πέρσι τέτοιες μέρες επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα μια ιστορική νίκη -στρατηγικής σημασίας- για τη χώρα και τον λαό της. Μια νίκη που είχε δύο σημαντικές όψεις: την έξοδο από τα σκληρά μνημονιακά προγράμματα που εξόντωσαν ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και παράλληλα τη δρομολόγηση μιας νέας πορείας ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης που δεν θα είχε σχέση με την κλεπτοκρατία, το κομματικό – πελατειακό κράτος και τα στυγνά οικονομικά συμφέροντα. Και αυτή η ιστορική επιλογή και προοπτική αποτελούσε μια ριζική τομή, μια πραγματική «αλλαγή παραδείγματος» για τη χώρα.

Του Μενέλαου Γκίβαλου

Στα τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίχθηκε και δεν συναλλάχθηκε με καμία συστημική εξουσία. Ούτε με τους ολιγάρχες των ΜΜΕ ούτε με τους «καθεστωτικούς» επιχειρηματίες ούτε παράλληλα επιχείρησε να δημιουργήσει ένα κομματικό – πελατειακό κράτος ή να παρέμβει στη Δικαιοσύνη. Αντίθετα, βρέθηκε απέναντι στους φορείς και τις δυνάμεις αυτές από ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική επιλογή.

Η πικρή διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την κυβέρνηση αλλά δεν είχε την εξουσία είναι πέρα για πέρα αληθινή. Οι ολιγάρχες νομιμοποίησαν την κατάληψη των ΜΜΕ πληρώνοντας ένα αντίτιμο και έγιναν, μάλιστα, περισσότερο θρασείς και απροκάλυπτοι.

Τα στυγνά επιχειρηματικά συμφέροντα συνέχισαν το έργο που είχαν αναλάβει εργολαβικά την περίοδο 2010-2014 με εντεινόμενο πόλεμο κατά του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα νομοθετούν επίσημα μέσω της κυβέρνησης της ΝΔ.

Όσο για τη Δικαιοσύνη, οι εντεταλμένοι συστημικοί θύλακες στο εσωτερικό της είτε έθαψαν τις υποθέσεις της διαπλοκής και της διαφθοράς είτε απάλλαξαν τους ενεχομένους.

Όσον αφορά στον κρατικό μηχανισμό, οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ούτε διόρισαν ούτε θέλησαν να χειραγωγήσουν τις διοικητικές δομές και τα πρόσωπα, που ανήκαν, άλλωστε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Τι επιδιώκει σήμερα η ΝΔ; Να επιτρέψει σε όλο αυτό το σύστημα συμφερόντων (που ασφυκτιούσε επί τεσσεράμισι χρόνια) να αποκτήσει την ελευθερία της ασυδοσίας του.

«Κλέψτε και κερδοσκοπήστε ατιμώρητοι»

Το σύνθημα είναι «κλέψτε και κερδοσκοπήστε ατιμώρητοι, μην πληρώνετε φόρους (υπάρχουν και οι offshore), εξοντώστε τους εργαζόμενους, κάντε δική σας περιουσία και μετατρέψτε σε εμπορεύματα την υγεία, την παιδεία, την περίθαλψη, το ασφαλιστικό. Εμείς είμαστε εδώ. Δεν πρόκειται να σας πειράξει κανένας».

Και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας ακροδεξιάς – υπερσυντηρητικής κουλτούρας που κατασκευάζει ως εχθρό τον εργαζόμενο, τον αδύναμο και έχει ως πυρήνα την περιφρόνηση της δημοκρατίας και των προοδευτικών και ανθρωπιστικών αξιών. Με αυτές τις συνταγές ξαναγυρίζουμε ολοταχώς στο οικονομικό και πολιτικό καθεστώς που κατέστρεψε τη χώρα.

Μέχρι σήμερα η οικονομία πορεύεται με βάση τη δυναμική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως το «μαύρο φθινόπωρο» είναι κοντά. Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να «φάει από τα έτοιμα» με πρώτη λεία το απόθεμα των 35 δισ. ευρώ. Κι έπεται συνέχεια.

Στ’ αλήθεια κι επί της ουσίας, τι έχει να πει η κυβέρνηση της ΝΔ για το απόθεμα των 5,5 δισ. ευρώ που είχε «κλειδώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διασφάλιση του ποσοστού 2,5% στο πλεόνασμα; Μήπως μπορεί να θυμηθεί η κυβέρνηση ότι είχε δρομολογηθεί η εξαγορά 6,5 δισ. ευρώ από το χρέος του ΔΝΤ; Ποιος νοιάζεται όμως γι’ αυτά; Λαϊκισμός, ευτέλεια, θρασύτητα και γκεμπελική προπαγάνδα. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας. Τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ σύντομα.

Έναν χρόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η χώρα και ο λαός της οδηγούνται με την κυβέρνηση της ΝΔ σε ένα νέο μνημόνιο. Άτυπο ή και επίσημο. Κι αυτή δεν είναι μια αυθαίρετη – μεροληπτική πρόβλεψη. Γιατί τις βάσεις γι’ αυτή την εξέλιξη τις θέτει, μια προς μια, η σημερινή κυβέρνηση με απόλυτα συνειδητές επιλογές.

Αύγουστος του 2018 – Αύγουστος του 2019. Μια σύγκριση και μια αντίθεση που αποκτά ιστορικό χαρακτήρα και νόημα.

Κι αυτή η σύγκριση καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να ανασυγκροτηθεί και να οργανωθεί σε νέες ισχυρές βάσεις ένα δυναμικό κοινωνικό – πολιτικό μέτωπο και ταυτόχρονα να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Η αποδόμηση και απονομιμοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής ξεκίνησε ήδη, ενώ τα πρώτα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου, άρχισαν να κυκλοφορούν. Γι’ αυτό και η αντίδραση και η αντίσταση θα πρέπει να έχουν καθολικό χαρακτήρα.

Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο τα μνημόνια που διώξαμε επισήμως από την πόρτα να μας τα ξαναφέρουν από το παράθυρο.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 116 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 25 Αυγούστου 2018.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

ΣΥΡΙΖΑ: Τις πταίει (πραγματικά) για την ήττα

Κυβέρνηση έτοιμη για όλα

Φθινοπωρινό κύμα μέτρων – Μείωση αφορολόγητου και ιδιωτική ασφάλιση