Δύο «εκρηκτικές» υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ13 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 3:09 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:37 μμ


Ευρωεκλογές 2019: Στη δημοσιοποίηση 34 ονομάτων που θα είναι υποψήφιοί της για τις ευρωεκλογές έχει προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο απομένουν ακόμη οκτώ κενές θέσεις για να ολοκληρωθεί το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο.

Του Σωτήρη Σταθόπουλου

[email protected]

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητά με δύο γνωστά πρόσωπα, που έχουν διαδραματίσει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, για να προστεθούν στους υποψηφίους που διεκδικούν «εισιτήριο» για τις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, που ήταν βουλευτής τόσο με τη ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή όσο και με το ΠΑΣΟΚ όταν πρόεδρός του ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, και τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Γιώργο Παγουλάτο, στενό συνεργάτη του Κώστα Σημίτη αλλά και του Λουκά Παπαδήμου την περίοδο της κρίσης.

Οι χειρισμοί είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν αρκετά «αγκάθια» και για τις δύο περιπτώσεις. Οι περισσότερες ενστάσεις διατυπώνονται για την υποψηφιότητα του Ανδρέα Ανδριανόπουλου και έχουν να κάνουν κυρίως με τη συμμετοχή του Βασίλη Μιχαλολιάκου στο ευρωψηφοδέλτιο. Το κοινό τους πέρασμα από τη δημαρχία του Πειραιά και ο ανταγωνισμός που υπήρξε για το ποιος διατηρεί τα πρωτεία στο πρώτο λιμάνι της χώρας έφεραν σε ανοιχτή σύγκρουση τους δύο άνδρες και η σχέση τους παραμένει εκρηκτική μέχρι και σήμερα.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού, ο οποίος όμως επιθυμεί να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσα από την Ευρωβουλή. Ενα ακόμη «αγκάθι» είναι όμως και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί εδώ και χρόνια με την καραμανλική πτέρυγα, μια και η μετακίνησή του στο ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την άλλη, μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Παγουλάτου, που έχει βρεθεί στο πλευρό δύο πρώην πρωθυπουργών από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα, έχοντας αμφότεροι ασκήσει δριμεία κριτική στις πολιτικές της ΝΔ, θα πυροδοτήσει αντιδράσεις. Στην Πειραιώς, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι όποιες διαμαρτυρίες θα είναι ελεγχόμενες, λόγω του χαμηλού προφίλ που έχει ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί πολύ καλές προσωπικές σχέσεις και με τα δύο πρόσωπα, τα οποία εκτιμά και σέβεται τις απόψεις που εκφράζουν. Γι’ αυτό τον λόγο χειρίζεται το ζήτημα προσωπικά, κρατώντας μέχρι στιγμής κλειστά τα χαρτιά του για το αν τελικά κάποιο από τα δύο πρόσωπα θα ενταχθεί στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο.

Κοινή εμφάνιση

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος και ο Γιώργος Παγουλάτος έδωσαν το «παρών» σε εκδήλωση που διοργάνωσε ένας άλλος άνθρωπος του Κώστα Σημίτη, ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος με τίτλο «Στοπ στην παρακμή». Μια κίνηση που θεωρήθηκε από «γαλάζια» στελέχη ως «γέφυρα» μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας. Αλλωστε, ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εχει δεσμευτεί ότι για την εφαρμογή ενός απαιτητικού μεταρρυθμιστικού κυβερνητικού προγράμματος θα απευθυνθεί σε όμορους πολιτικούς χώρους και καταξιωμένες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών», είπε ο πρώην υπουργός, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με απλή αναλογική «ισοδυναμούν με εθνική ήττα και κατάρρευση».

Τον περασμένο Νοέμβριο ο πρόεδρος της ΝΔ είχε παραστεί σε δείπνο που είχε παραθέσει στο σπίτι του ο Βασίλης Κοντογιανόπουλος παρουσία 28 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ήταν ο Κώστας Σημίτης, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Στουρνάρας. Δεν ήταν, βέβαια, η πρώτη φορά που συναντιόταν σε παρόμοια συγκέντρωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρώην πρωθυπουργό, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες περί ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι έχουν ταυτόσημες απόψεις, ιδίως στα ζητήματα που αφορούν στην οικονομική πολιτική.

Η ηθοποιός και ο σεισμολόγος

Ανάμεσα, πάντως, στα δώδεκα τελευταία πρόσωπα που πήραν το «γαλάζιο» χρίσμα για το ευρωψηφοδέλτιο είναι η ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου, ο πρώην δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος -που ήθελε να διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο, αλλά η Πειραιώς με αυτή την κίνηση του έβαλε «φρένο»-, ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, ο Μανώλης Μαυρομμάτης και η Νίκη Τζαβέλα, η οποία περίμενε υπομονετικά μήπως και παραιτηθεί η Μαρία Σπυράκη από την Ευρωβουλή και πάρει τη θέση της ως πρώτη επιλαχούσα. Μαζί, λοιπόν, με τους δεκαπέντε πρώτους υποψηφίους που έχουν ήδη ανακοινωθεί και τους επτά νυν ευρωβουλευτές και βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Μεϊμαράκη, συμπληρώνονται 34 από τις 42 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου. Από τους συγκεκριμένους υποψηφίους δύο πρόσωπα προέρχονται από το Ποτάμι, ενώ υποψηφιότητα θέτουν επίσης μια συνεργάτιδα του Γιάννη Μπουτάρη και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 92 της “Νέας Σελίδας” που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 9/3/2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Ακροδεξιός εκσυγχρονισμός – Από τον Άδωνι στην Άννα