«Εφικτή» η μη περικοπή των συντάξεων

Η «ερμηνεία» των δηλώσεων Ρέγκλινγκ αφήνει «ανοιχτό το παράθυρο», εκτιμούν στο Μαξίμου - Η «χρήσιμη σιωπή» από ΔΝΤ και ΕΚΤ και το θετικό νεύμα του Σεντένο ενόψει των συνεδριάσεων του Eurogroup28 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 11:36 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:36 μμ


«Η μη περικοπή των συντάξεων είναι εφικτή και έχουν γίνει σημαντικά βήματα», δήλωσε στη «Νέα Σελίδα» ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Της Αμαλίας Κάτζου

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, υπάρχει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος, γεγονός που επιτρέπει να μην κοπούν οι συντάξεις. Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο κυβερνητικός αξιωματούχος επισήμανε ότι κι εκείνος άφησε ανοιχτό το παράθυρο να μην εφαρμοστεί η μείωση.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ρέγκλινγκ έβαλε στο τραπέζι μια διαφορετική οπτική, αυτή της εναλλακτικής «μερικής» (μικρότερης, αναφορικά είτε με το πλήθος των θιγόμενων είτε με το εύρος των μειώσεων) περικοπής των συντάξεων ή της αναστολής του μέτρου, με το ενδεχόμενο ακύρωσης να περιορίζεται. Ωστόσο, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι οι συντάξεις έχουν κερδηθεί λόγω της υπεραπόδοσης στο μέτωπο των δημοσιονομικών.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετική την υπεραπόδοση στον προϋπολογισμό, προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Γι’ αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, «πρέπει να δούμε τι ακριβώς περιθώρια υπάρχουν». Είπε επίσης ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να καλύψει κανείς την όποια υπεραπόδοση», αναφέροντας ότι «υπάρχει, για παράδειγμα, και η ιδέα της μείωσης των φόρων», με την υποσημείωση ότι «στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί».

Αναλύοντας προσεκτικά τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ο ΕSM δεν συμφωνεί με την ακύρωση του μέτρου, στην οποία επιμένει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία απορρίπτει τις «μη καθαρές λύσεις». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στην ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei» ότι η σχεδιαζόμενη από την Ελλάδα ακύρωση της μείωσης των συντάξεων «δεν συνιστά ανάκληση των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη δέσμευσή της στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Θέτοντας δε το ζήτημα στη δημοσιονομική του διάσταση, την οποία αναδεικνύει η κυβέρνηση, και επιμένοντας ότι δεν υπάρχει διαρθρωτικός χαρακτήρα στις περικοπές, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι εάν εφαρμόζονταν τα περιοριστικά μέτρα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα έκανε άλμα στο 5% του ΑΕΠ.

Πάντως, η συζήτηση για το εάν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις συνεχίζεται στους κόλπους των θεσμών. Η Κομισιόν έχει εκπέμψει θετικά μηνύματα, ωστόσο από κάποιους έχει εκφραστεί η άποψη ότι το μέτρο είναι «υψηλής δημοσιονομικής ποιότητας», επομένως είναι δύσκολο να ακυρωθεί και θεωρείται πιο εύκολο να εφαρμοστεί μερικώς ή να τεθεί σε αναστολή, ώστε εάν χρειαστεί στη συνέχεια να τεθεί σε εφαρμογή.

Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό κενό της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, υπάρχει το 2019, εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις και υλοποιηθούν, όπως προβλέπει το προσχέδιο, θετικά μέτρα ύψους 765 εκατ. ευρώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μεγαλύτερο μέρος του θα έχει καλυφθεί.

Κι ενώ Κομισιόν και ESM έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους για το θέμα των περικοπών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τηρούν σιγήν ιχθύος. Η ΕΚΤ, διά στόματος Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι δεν θα πει τίποτε άλλο πλέον ούτε για τις συντάξεις ούτε για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις ούτε για κάποιο άλλο από τα ζητήματα για τα οποία τα τελευταία χρόνια η κεντρική τράπεζα είχε λόγο ως μικρός εταίρος, και πλέον θα επικεντρώνεται σε θέματα μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής φύσης.

Η σιωπή δε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση. Το Ταμείο θα ανοίξει τα χαρτιά του για την ελληνική οικονομία στις αρχές του 2019. Θα έχει προηγηθεί τον Ιανουάριο η δεύτερη αποστολή μεταμνημονιακής εποπτείας, στην οποία μετέχει ως «σύμβουλος-παρατηρητής», και μέχρι τότε το ΔΝΤ διαμηνύει στην ελληνική πλευρά να τα βρει με τους Ευρωπαίους.

Βεβαίως, η τύχη των συντάξεων εξαρτάται από την ετυμηγορία του Eurogroup. Μέχρι τώρα, μόνο ο επικεφαλής του, Μάριο Σεντένο, έστειλε θετικό σήμα, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο. Και το μεγάλο ερώτημα είναι η στάση του Βερολίνου, το οποίο, όπως έχει πολλάκις αποδειχτεί στο παρελθόν, είναι ο έχων τον τελευταίο λόγο. Μέχρι τώρα, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει δείξει τις προθέσεις του.

ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΗΣ 21ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις το διάστημα μέχρι το επόμενο Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 5 Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ, τις προσεχείς εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει δύο εκθέσεις για την Ελλάδα, μία που θα αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και άλλη μία με τις διαπιστώσεις του πρώτου γύρου συζητήσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Οι Βρυξέλλες θα ανοίξουν τα χαρτιά τους μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Μια από τις ημερομηνίες-ορόσημο είναι η 21η Νοεμβρίου, με την ελληνική κυβέρνηση να καταθέτει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους με ένα και μοναδικό σενάριο, με ή χωρίς περικοπές στις συντάξεις. Ίσως προηγηθεί στις 19 Νοεμβρίου έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με βασικό θέμα τις συντάξεις. Η κυβέρνηση επιμένει, πάντως, ότι οι περικοπές, όχι μόνο δεν θα εφαρμοστούν, αλλά θα ακυρωθούν.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 73 της «Νέας Σελίδας» το Σάββατο 27 Οκτωβρίου