Ένας… Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια

«Τρέχουν» οι τράπεζες μετά την έγκριση από την DG Comp του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για κρατικές εγγυήσεις στα τραπεζικά ιδρύματα ύψους 9 δισ. ευρώ17 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:26 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:26 πμ


Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι ελληνικές τράπεζες ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν πιάσει τους στόχους αναφορικά με τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν τεθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν φύγει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 17,448 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται πλέον σε ξένα funds.

της Αμαλίας Κάτζου
[email protected]

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπιστώνει για τις ελληνικές τράπεζες αρνητικά ρεκόρ τόσο στα κόκκινα δάνεια όσο και στη ρευστότητα. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) κατέχουν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, διαθέτοντας ταυτοχρόνως τη χαμηλότερη ρευστότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει στην Ευρωζώνη στο 3,56% το β΄ τρίμηνο του 2019, ενώ στην Ελλάδα αγγίζει το 40% (39,2%), που είναι και το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Πάντως, οι Ελληνες τραπεζίτες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, εκτιμώντας ότι με συντονισμένες κινήσεις οι στόχοι θα επιτευχθούν.

Πρότυπο το ιταλικό πρόγραμμα

Το «πράσινο φως» έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την κρατική ενίσχυση ύψους 9 δισ. ευρώ στις τράπεζες, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια. Η DG Comp επικύρωσε ότι τα 9 δισ. ευρώ της κρατικής βοήθειας δεν συνιστούν παράνομη ενίσχυση στο πλαίσιο της επιχείρησης ξεκαθαρίσματος στους ισολογισμούς των τραπεζών. Σημειώνεται ότι το σχέδιο της Αθήνας για τη μείωση των κόκκινων δανείων προσομοιάζει στο ιταλικό και παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έως 30 δισ. ευρώ μέσω κρατικών εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο «Ηρακλής», εφόσον λειτουργήσει, θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς δεν θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά μόνο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά ταυτόχρονα θα εμβαθύνει τη δευτερογενή αγορά NPLs, δημιουργώντας τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες σε μια παγκόσμια οικονομία που υποφέρει από χαμηλές αποδόσεις. Το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην αποδοχή του σχήματος από τις τράπεζες. Ήδη οι επαφές μεταξύ του Δημοσίου και των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι έντονες, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η ποιότητα των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μεταβιβάσει η κάθε τράπεζα.

Εθνική Τράπεζα

Να αυξήσει την ταχύτητα αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων επιδιώκει η Εθνική Τράπεζα μέσω δύο πρωτοβουλιών: να φέρει πιο μπροστά την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων που έχει προγραμματιστεί για το 2021 και να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική ακόμα και φέτος. Όπως δήλωσε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, αμφότερες οι κινήσεις θα βοηθήσουν να μειωθούν τα κόστη, καθώς η τράπεζα προχωρά σχέδιο αναδιάρθρωσης: «Η Εθνική αλλάζει και μετατρέπεται σε μια γρηγορότερη και περισσότερο παραγωγική τράπεζα. Προσπαθούμε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση», είπε, προσθέτοντας ότι η επιβίωση εξαρτάται από την επιτυχία του σχεδίου. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, το σχέδιο για το APS θα μπορούσε να είναι ελκυστική επιλογή για την ΕΤΕ: «Οι κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμίσουν μόνιμα έναν τεράστιο κίνδυνο για την τράπεζα». Κατά τον ίδιο, αν η τράπεζα προχωρήσει την τιτλοποίηση, ίσως φέρει μπροστά και μια νέα έκδοση ομολόγου Tier 2, ενώ ήδη έχει προχωρήσει σε μια έκδοση τον Ιούλιο και προς το παρόν δεν χρειάζεται νέα.

Eurobank

Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων βρίσκεται η Eurobank με την Pimco, με την τελευταία, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναμένεται να καταθέσει βελτιωμένη προσφορά για την αγορά του 80% της FPS και του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης της τιτλοποίησης «Cairo». Στις επαφές των δύο πλευρών, που γίνονται πλέον χωρίς την «ομπρέλα» της αποκλειστικότητας, υπήρξε σύγκλιση επί των παραδοχών βάσει των οποίων αποτιμώνται η FPS και το 10ετές συμβόλαιο διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας στην Ελλάδα. Έτσι εκτιμάται ότι η Pimco θα προχωρήσει σε βελτίωση των όρων της προσφοράς της όσον αφορά στο τίμημα για την FPS και τον χρονισμό καταβολής του. Ωστόσο, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί.

Όπως είναι γνωστό, η Eurobank διενεργούσε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Pimco στα τέλη Ιουνίου με αντικείμενο την πώληση του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις, FPS, καθώς και του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης καταγγελμένων ενυπόθηκων δανείων ονομαστικής αξίας περίπου 7,4 δισ. ευρώ (project «Cairo»). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενδεικτική προσφορά της Pimco για την αγορά του 80% της FPS και του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης του «Cairo» κινούνταν στα επίπεδα των 380 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, η Pimco προχώρησε σε λεπτομερές due diligence, υποβάλλοντας εντός της περιόδου αποκλειστικότητας δεσμευτική προσφορά, η οποία, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη διαδικασία, υπολείπεται σημαντικά της ενδεικτικής.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 123 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Κλείνει το κενό για το 2020

Φοροελαφρύνσεις και ασφαλιστικό