Επενδυτική έκρηξη στον τουρισμό – Εξαγορές συγκροτημάτων και δημιουργίες νέων ξενοδοχείων

Το Kilada Hills της Dolphin Capital στην Ερμιονίδα Αργολίδας, οι κινήσεις στην Κρήτη του αμερικανικού οίκου Hines και άλλων ομίλων και το deal του εμβληματικού Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία Χαλκιδικής σηματοδοτούν τη δυναμική που συνεχίζει να αναπτύσσει η ατμομηχανή της ελληνικής βιομηχανίας9 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 11:24 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:26 μμ


Στα σκαριά βρίσκονται νέες στρατηγικές επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων για τη δημιουργία καινούριων τουριστικών μονάδων, ενώ σε εξέλιξη είναι εξαγορές εμβληματικών συγκροτημάτων από επενδυτικούς οίκους και εγχώρια κεφάλαια.

Με έσοδα κοντά στα 18 δισ. ευρώ για τη φετινή χρονιά, ο ελληνικός τουρισμός εξακολουθεί να μαγνητίζει επενδύσεις, ενώ εξελίσσονται οι προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών με γερά πορτοφόλια (ποιοτικός τουρισμός).

Της Μαρίας Σμιλίδου
[email protected]

Αν και την τελευταία τριετία επενδύθηκε ζεστό χρήμα 5,6 δισ. στα ελληνικά ξενοδοχεία, κατά τους πρώτους μήνες του 2020 μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης δεκάδες πρότζεκτ, δίνοντας τον ρυθμό της νέας δεκαετίας για τον ελληνικό τουρισμό.

Το Kilada Hills της Dolphin Capital στην Ερμιονίδα Αργολίδας φέρει την υπογραφή της πρώτης οικοδομικής άδειας από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Πρόκειται για την πρώτη τουριστική επένδυση που υλοποιείται στη χώρα με το καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

Το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.000 στρεμμάτων και ο προϋπολογισμός του φθάνει τα 418 εκατ. ευρώ.

Το γήπεδο γκολφ θα αποτελέσει τον πυρήνα του πολυτελούς θέρετρου Kilada Hills Golf Resort, ο σχεδιασμός του οποίου θα φέρει την υπογραφή του Jack Nicklaus.

Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία Golf Clubhouse και Beach Club.

Το πολυτελές θέρετρο θα διαθέτει ξενοδοχείο δυναμικότητας 100 δωματίων, ενώ προβλέπεται η κατασκευή 88 πολυτελών κατοικιών (βίλες).

Το έργο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους εστίασης και εμπορικά καταστήματα.

800 θέσεις εργασίας

Η υλοποίηση της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής του έργου και 600 θέσεις στη φάση λειτουργίας του.

Όραμα του Μίλτου Καμπουρίδη, ιδρυτή της Dolphin, είναι η δημιουργία ενός κορυφαίου τουριστικού προορισμού γκολφ στη Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικό δείγμα των έργων της Dolphin Capital στην Ελλάδα αποτελεί το Amanzoe, που λειτουργεί στην περιοχή της Ερμιονίδας από τον Αύγουστο του 2012 (αναγνωρισμένο από τον διεθνή Τύπο ως ένα από τα κορυφαία θέρετρα στον κόσμο), το ξενοδοχείο Nikki Beach, που λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2014, καθώς και το έργο Seafront Villas στην ίδια περιοχή.

Συνεχίζει να ψηφίζει Ελλάδα ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Hines, ο οποίος επένδυσε στη χώρα για πρώτη φορά το 2017 με την αγορά του πρώην Athens Lydra στη Συγγρού, το οποίο ανακαινίστηκε και μετονομάστηκε σε Grand Hyatt.

Τρία χρόνια αργότερα και αφού έχουν μεσολαβήσει πολλές επενδύσεις στο εγχώριο real estate, η Hines στρέφει το ενδιαφέρον της στην αγορά της Κρήτης χτυπώντας σε διπλό ταμπλό.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χρεών της Μαμιδάκης Συμμετοχών, ο αμερικανικός οίκος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, με το τίμημα να τοποθετείται στα 50 εκατ. ευρώ.

Τα ξενοδοχεία στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου διαθέτουν συνολικά 380 δωμάτια.

Το έτερο υπό διαπραγμάτευση deal της Hines αφορά στο χαρτοφυλάκιο της Cyan Group of Hotels, το οποίο περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία σε Ηράκλειο και Σητεία, καθώς και μια έκταση 150 στρεμμάτων προς αξιοποίηση.

Σε φάση ωρίμανσης βρίσκεται η τουριστική επένδυση του Ομίλου Μεταξά, ύψους 150 εκατ. ευρώ, στο νησί της Κρήτης.

 

Το επενδυτικό σχέδιο της Cape Tholos Luxury Resort με τον διακριτικό τίτλο «Maris Hotels S.A.» περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών πεντάστερων ξενοδοχείων και 208 παραθεριστικών κατοικιών συνολικά 1.542 κλινών αλλά και την κατασκευή μαρίνας 80 σκαφών στον νομό Λασιθίου.

Η επένδυση έχει πάρει τον δρόμο για τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), ενώ εκτιμάται ότι όγκος των αδειοδοτήσεων μπορεί να απαιτήσει έως και χρονικό διάστημα 2-3 χρόνων.

Επίσης, μεταξύ άλλων, το πράσινο φως άναψε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και για την Costa Nopia της εταιρείας Cretan Sun and Sea Developments Α.Ε., μέλος του Ομίλου Εταιρειών ΛΕΠΤΟΣ.

Η επένδυση της Costa Nopia, συνολικού προϋπολογισμού 303 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την τουριστική ανάπτυξη συνολικής έκτασης 1.130 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάμου στον νομό Χανίων.

Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει δύο ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες, τουριστικό καταφύγιο σκαφών, αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδο γκολφ.

Έγκριση έλαβε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ) της στρατηγικής επένδυσης για την ανάπτυξη της ξενοδοχειακής μονάδας Blue Ιris στη Μύκονο.

Το έργο αποτελείται από ένα χωριό απόλυτα εναρμονισμένο στη μυκονιάτικη αρχιτεκτονική με ξενοδοχειακή μονάδα 192 κλινών. Στην εγκατάσταση θα δημιουργηθεί υπαίθριο θέατρο 250 θέσεων, ενώ η μετακίνηση μέσα στο χωριό θα γίνεται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Φορέας της επένδυσης των 60 εκατ. είναι η Blue Iris της AGC Equity Partners. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται εντός του α΄ τριμήνου του 2020 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.

Ο Σαββίδης

Στην τελική ευθεία βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιβάν Σαββίδη και Κωνσταντίνου Στέγγου για την πώληση του εμβληματικού Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία Χαλκιδικής, σε συνέχεια του μνημονίου συναντίληψης (MoU) που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών στα μέσα Νοεμβρίου.

Το Πόρτο Καρράς εκτείνεται σε 17.500 στρέμματα στη Σιθωνία και περιλαμβάνει τέσσερα ξενοδοχεία: το Villa Galini, τα πέντε αστέρων Meliton και Sithonia και το Village Inn.

Διαθέτει τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, γήπεδο γκολφ 18 οπών και συνεδριακό κέντρο.

Ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη έχει αποφασίσει να ρίξει ζεστό χρήμα τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος με δυνατότητα ανέγερσης 526 νέων παραθεριστικών κατοικιών.

Το ύψος μιας ενδεχόμενης συμφωνίας εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθεί με άξονα τα επίπεδα των 250-300 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 135 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Σουπερμάρκετ: Έρχονται εξαγορές, συγχωνεύσεις, επενδύσεις και νέες τεχνολογίες