Ερντογάν: Ξεσάλωσε ο Αμίν Νταντά της Μεσογείου29 Αυγούστου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 6:47 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:48 μμ


Όσοι πίστεψαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να συμμορφώνεται με τους δημοκρατικούς κανόνες όταν επιτέλους αποδέχθηκε τη νίκη του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, πρέπει να κατανόησαν πλέον ότι Ερντογάν και δημοκρατία είναι δύο έννοιες απολύτως άσυμβατες.

Του Πάνου Κολιοπάνου

Στην Πόλη δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Ακύρωσε μια φορά τις εκλογές, αλλά στη δεύτερη το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό.

Τώρα όμως στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις των κουρδικών περιοχών δεν είχε κανένα πρόβλημα.

Ξήλωσε εν μια νυκτί τους εκλεγμένους δημάρχους του Ντιγιαρμπακίρ, πρωτεύουσας των Κούρδων (1 εκατομμύριο ο πληθυσμός της), του Μαρντίν (800.000 κάτοικοι) και του Βαν (500.000 κάτοικοι).

Εξελέγησαν με ποσοστά από 57% έως 65%.

Τοποθέτησε στις θέσεις τους τους διορισμένους από τον ίδιο κυβερνήτες, αφού εξεδίωξε τους εκλεγμένους με τη συνήθη κατηγορία της «τρομοκρατίας».

Και αγνόησε επιδεικτικά ακόμη και τις διαμαρτυρίες των πρώην κορυφαίων συνεργατών του, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γκιουλ και του πρώην πρωθυπουργού Νταβούτογλου.

Συμπεριφέρεται όπως ο αλήστου μνήμης Αμίν Νταντά, ο δικτατορίσκος της Ουγκάντα.

Όσο οι ηγήτορες της Ευρώπης συμπεριφέρονται στον δικτατορίσκο της Τουρκίας με το σεις και με το σας τόσο αυτός θα αποθρασύνεται.

Και θα περιφρονεί τα δημοκρατικά δικαιώματα του τουρκικού λαού και θα προκαλεί ως κοινός νταής ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κύπρος.

Η ανοχή εντέλει γίνεται συνενοχή.

Και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, όχι μόνο για τη γειτονιά μας, αλλά για ολόκληρη τη Γηραιά – και μη διδασκόμενη – Ήπειρο.

Δημοσιεύτηκε στη στήλη «Στάγδην» στο φύλλο 116 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 25 Αυγούστου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Ανάλυση: Το Δίκαιο της θάλασσας και η ΑΟΖ – Κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 μίλια

Η διπλή «επιτυχία» της τουρκικής κατοχής

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Απαιτείται προετοιμασία για τη διαχείριση κρίσης