Εθνική Ασφαλιστική: Ψάχνει ξανά «γαμπρό»

Θέμα ημερών το άνοιγμα του τρίτου διαγωνισμού για την πώληση της κερδοφόρας θυγατρικής - CVC, Fairfax και Fosun διαγκωνίζονται για την απόκτηση της... πολύφερνης νύφης της ΕΤΕ - Τα βαρίδια του παρελθόντος και τα διαπραγματευτικά ατού25 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:55 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:58 μμ


O χρόνος μετρά αντίστροφα για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής και οι «μνηστήρες» για την κερδοφόρα θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας και μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου ετοιμάζονται να μπουν στον χορό μιας νέας διαγωνιστικής διαδικασίας.

Της Μαρίας Σμιλίδου
[email protected]

Μετά την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) να δώσει παράταση της πώλησης το αργότερο έως το τέλος του 2020, με «αντίτιμο» την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού πώλησης από το 75% στο 80%, η διοίκηση σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματά της.

Κι αυτό γιατί μετά τις δύο προηγούμενες απόπειρες πώλησης, που έπεσαν στο κενό και κόστισαν σε χαμένο χρόνο σχεδόν δύο έτη, εντείνεται η αγωνία για την έκβαση του τρίτου εγχειρήματος.

Η διαδικασία αναμένεται να εκκινήσει το αργότερο εντός του Οκτωβρίου και στο πεδίο του ανταγωνισμού επανέρχονται δριμύτεροι δύο από τους παλιούς διεκδικητές, συν ένας τρίτος, επίσης ισχυρός παίκτης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί να καταστεί το φαβορί της διαδικασίας.

Δύο διαγωνισμοί-ναυάγια

Ο πρώτος διαγωνισμός σφραγίστηκε από το «φιάσκο» της συμμετοχής της Exin. Επρόκειτο για κοινοπρακτικό επενδυτικό σχήμα με επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό Τζον Kάλαμος.

Κι ενώ δαπανήθηκε πολύς χρόνος στην εν λόγω υποψηφιότητα, η οποία, μάλιστα, εκτόπισε το ενδιαφέρον άλλων ενδιαφερομένων και κυρίως της κινεζικής Fosun, τελικώς τα κεφάλαια για την προσφορά των 718 εκατ. ευρώ της Exin αποδείχτηκαν «άνθρακας», καθώς δεν έφτασαν ποτέ στον δρόμο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το ενδιαφέρον για την «πολύφερνη νύφη» της ΕΤE αναθερμάνθηκε με την επάνοδο της Fosun, η οποία πρόσφερε 650 εκατ. ευρώ για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, και του έτερου κινεζικού Ομίλου Gongbao.

Ούτε αυτός ο διαγωνισμός όμως τελεσφόρησε. Στην τελική ευθεία πέρασε η Gongbao, καταθέτοντας προσφορά 676 εκατ. ευρώ, ωστόσο απορρίφθηκε η εγγυήτρια τράπεζα ICBC από την ETE και κάπως έτσι γράφτηκε το άδοξο φινάλε και για το δεύτερο εγχείρημα.

Τι μπορεί να αλλάξει στην τρίτη προσπάθεια, που θα είναι και η… φαρμακερή;

Για την κυβέρνηση αποτελεί στοίχημα να παραμείνει ο πήχης πέριξ των 800 εκατ. ευρώ.

Έναντι των επενδυτών βασικό επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί, εξάλλου, η εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για την εφαρμογή ενός συστήματος τριών πυλώνων στο ασφαλιστικό της χώρας, με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, ενώ στα ατού της εξαγοράς προστίθενται επίσης οι ισχυρές επιδόσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής (αύξηση ετήσιων ασφαλίστρων 2,4% -στα 637,067 εκατ. ευρώ– το 2018).

Οι διεκδικητές

Εκ νέου συμμετέχουν στην κούρσα της διεκδίκησης ο Όμιλος Fairfax του Ινδοκαναδού Πρεμ Γουάτσα, καθώς και η κινεζική Fosun, δύο υποψηφιότητες με «παρελθόν», το οποίο δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ανασταλτικά στη διαδικασία που βρίσκεται προ των πυλών.

Η μεν Fosun έχει δοκιμάσει από το πικρό ποτήρι της Folli Follie, καθώς ήταν μεγαλομέτοχος στην εισηγμένη που αποδείχτηκε μια από τις μεγαλύτερες φούσκες που έσκασαν και, μάλιστα, με πάταγο.

Επίσης, είναι εκ των βασικών επενδυτών στο πρότζεκτ του Ελληνικού και, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει ενόψει του νέου διαγωνισμού συναντήσεις με Έλληνες υπουργούς, με στόχο τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας για τις επενδύσεις στη χώρα, τις οποίες η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει σε τροχιά υλοποίησης.

Ο επικεφαλής του καναδικού fund Fairfax, από την άλλη, είναι ένας παίκτης που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα ελληνικά πράγματα, μια και είναι, μεταξύ άλλων, και ο βασικός μέτοχος στη Eurobank με 33%.

Θα μπορούσε να προκριθεί ως αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κούρσα της διεκδίκησης για το «διαμάντι» της ΕΤΕ, πηγές της αγοράς σημειώνουν, ωστόσο, ότι η απόκτηση της Eurolife από τη Fairfax είναι πολύ πιθανό να γίνει αιτία για να χτυπήσει «κόκκινο καμπανάκι» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Άλλα σενάρια, βεβαίως, προκρίνουν την υποψηφιότητα, αναφέροντας ότι το πρώτο διάστημα θα λειτουργήσουν ως ανεξάρτητες εταιρείες, με ανοιχτό στο απώτερο μέλλον το ενδεχόμενο συγχώνευσης.

Ως τρίτος μνηστήρας, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, εμφανίζεται το fund CVC του Ομίλου Υγεία – υποψηφιότητα η οποία είναι καινούρια και συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

 

Οι καλά γνωρίζοντες κάνουν λόγο για ιδιαιτέρως θερμό ενδιαφέρον και προσθέτουν ότι ισχυρό ατού για τον νέο διεκδικητή αποτελούν οι μεγάλες συμβάσεις που προσφάτως υπεγράφησαν με την Εθνική για το νοσοκομείο «Υγεία».

Με πρόθεση να επισπεύσει την πώληση της θυγατρικής της, η διοίκηση της ΕΤΕ καλείται έως το τέλος του τρέχοντος μήνα να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχε δώσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές και στις 28 Φεβρουαρίου 2020 να έχει υπογραφεί σύμβαση για την πώληση του 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Πάντως, ακόμη κι αν τον Οκτώβριο αρχίσει η διαδικασία, για να υπάρξει τελική συμφωνία πώλησης θα απαιτηθούν περίπου έξι μήνες, οπότε κατά τον Απρίλιο του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και θα είναι πλέον γνωστό σε ποια χέρια θα περάσει η Εθνική Ασφαλιστική.

Στο μεταξύ, CVC, Fairfax και Fosun ήδη ξεδιπλώνουν τη διαπραγματευτική τους τακτική για να πάρουν πρόκριμα στη διαδικασία.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 120 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Ανοίγει το «μεγάλο παιχνίδι» με τη MIG

Ελληνικό: Τα 650 εκατ., το αυτονόητο για μια μεγάλη επένδυση