«Ετοίμαζε επίθεση ο τοξοβόλος του Συντάγματος»

Το σενάριο τρομοκρατικού χτυπήματος εξετάζει η Αντιτρομοκρατική. Τον περασμένο Ιούνιο είχε αποδράσει από τις φυλακές ο Γιάννης Μιχαηλίδης. Συνεργάτιδα της Πόλας Ρούπα η μία από τις δύο γυναίκες που βρίσκονταν μέσα στο γεμάτο όπλα αυτοκίνητο4 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 11:40 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:40 πμ


Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται πλέον ο Γιάννης Μιχαηλίδης, γνωστός και ως «ο τοξοβόλος του Συντάγματος» και εμπλεκόμενος στη ληστεία στον Βελβεντό Κοζάνης. Μαζί του συνελήφθησαν δύο γυναίκες ηλικίας 26 και 28 ετών, η μία εκ των οποίων είναι η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, συνεργάτιδα της Πόλας Ρούπα, που είχε φυλακιστεί κατηγορούμενη για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα». Ωστόσο, μετά τη λήξη του 18μηνου είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, τους οποίους και παραβίασε, καθώς έπαψε να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.

του Χρόνη Διαμαντόπουλου
[email protected]

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης είχε αποδράσει από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας στις 6 Ιουνίου 2019, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης για ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη το 2015 και για συνέργεια στη διπλή ληστεία τραπεζών στον Βελβεντό Κοζάνης. Είχε κατηγορηθεί και για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά αθωώθηκε. Μόλις δύο μήνες μετά την απόδρασή του από τις φυλακές Τίρυνθας, όπου κρατούνταν, είχε πραγματοποιήσει ληστεία στην περιοχή Ερυμάνθεια της Αχαΐας, αρπάζοντας λεία 150.000 ευρώ. 

Το πρωί της προηγούμενης Τετάρτης οι τρεις συλληφθέντες εντοπίστηκαν από τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μέσα σε ένα κλεμμένο τζιπ στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από τον Χολαργό πριν από μερικές μέρες – συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου. Φορούσαν γάντια κατά τη διάρκεια της σύλληψης, ενώ οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής βρήκαν μέσα στο όχημα και ρούχα, τα νούμερα όμως των οποίων δεν ταιριάζουν με τον σωματότυπο των συλληφθέντων. Παράλληλα, εντόπισαν έναν ασύρματο που ήταν συντονισμένος στη συχνότητα της αστυνομίας, καθώς και πέντε κλειδιά που φέρεται να είναι από οικίες. Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το σενάριο της προετοιμασίας τρομοκρατικού χτυπήματος από τους συλληφθέντες.

Τα πέντε κλειδιά σπιτιών, όπως και οι πέντε συσκευές κινητής τηλεφωνίας που βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην κατοχή των τριών συλληφθέντων από την Αντιτρομοκρατική αποτελούν αντικείμενο έρευνας για την ανεύρεση στοιχείων σχετικά με τη δράση τους αλλά και τυχόν συνεργάτες τους. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο 32χρονος και οι δύο γυναίκες που συνελήφθησαν μέσα στο κλεμμένο αυτοκίνητο πιθανόν ετοίμαζαν κάποια ενέργεια, καθώς και οι τρεις φορούσαν πλαστικά γάντια την ώρα της σύλληψής τους, ενώ είχαν και τέσσερα όπλα έτοιμα για χρήση με σφαίρα στη θαλάμη. Πρόκειται για ένα Καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο τύπου Σκόρπιον και δύο πιστόλια που είχαν πάνω τους ο 32χρονος και η 28χρονη.

Επίσης, βρέθηκαν μια μάσκα σιλικόνης, είδη μεταμφίεσης κι ένας ασύρματος συντονισμένος, όπως προαναφέρθηκε, στη συχνότητα της αστυνομίας, στοιχεία που ενισχύουν τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής, που θεωρούν, πάντως, βέβαιο ότι είχαν συνεργάτες, δεδομένων των πολλών ρούχων διαφόρων μεγεθών που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο, που δεν ταιριάζουν στους συλληφθέντες. Τα ρούχα είναι ανδρικά. Τα όπλα, όπως διαπιστώθηκε από τη βαλλιστική έρευνα, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια ενέργεια.

Εκτός από τα τέσσερα όπλα, τον ασύρματο, τα κλειδιά και τα άλλα ευρήματα, στο αυτοκίνητο βρέθηκαν επίσης τέσσερις γεμιστήρες, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, τρία καταφανώς πλαστά δελτία αστυνομικής ταυτότητας με τις φωτογραφίες των τριών συλληφθέντων, ένα ζευγάρι κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, από τις οποίες είχε αφαιρεθεί το ανάγλυφο εντύπωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, και 3.300 ευρώ. Τα πέντε κλειδιά βρέθηκαν στην κατοχή της 28χρονης. Μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή οι τρεις κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Ο άνθρωπος με τόξο…

Έγινε γνωστός το 2011 ως «ο τοξοβόλος του Συντάγματος». Ήταν Φεβρουάριος, όταν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας ο Γιάννης Μιχαηλίδης δεν δίστασε να σηκώσει το τόξο του και να ρίξει με το τόξο του προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Νωρίτερα ο φωτογραφικός φακός τον είχε απαθανατίσει να εκτοξεύει βέλη προς το Κοινοβούλιο. Τότε συνελήφθη, αφού αντιστάθηκε σθεναρά, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μια ολόκληρη διμοιρία για να τον συλλάβει. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, αργότερα όμως αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους από τον ανακριτή. Είχε πει ότι το τόξο ήταν ψεύτικο και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να συνιστά οποιονδήποτε κίνδυνο.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 139 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ποδόσφαιρο: Μια κρίση από το πουθενά…