Η Φώφη πρωτοστατεί στην εθνική γραμμή

«Αν τολμήσει η Τουρκία να καταπατήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να λάβει τη δέουσα απάντηση», προειδοποίησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής9 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:43 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:43 πμ


Να ξεκαθαρίσει ανοιχτά και με σαφήνεια τη στάση της κυβέρνησης στο εξής απέναντι στις πρωτοφανείς τουρκικές ενέργειες ζήτησε για άλλη μια φορά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής προχθές, καθιστώντας σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι «υπάρχουν “κόκκινες γραμμές”». Η σθεναρή αντιπολιτευτική στάση της κυρίας Γεννηματά, η οποία ξεδιπλώθηκε από τις πρώτες στιγμές της εκκίνησης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας -με την ίδια να ζητά επιτακτικά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών-, αν και δικαιώνεται από τις καταιγιστικές εξελίξεις, δεν αποτελεί την κατάληξη της πολιτικής της πίεσης, αλλά μάλλον την αφετηρία.

της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο, «η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι οι “κόκκινες γραμμές” μας», είπε: «Γραμμές που αν παραβιαστούν από τη γειτονική χώρα πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα», υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης Τσίπρα -με μια αναδρομή στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της-, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι «παραχωρήσαμε αρκετά. Παραχωρήσαμε στις Πρέσπες, δώσαμε στον κ. Ερντογάν τα κλειδιά του Προσφυγικού για να μας εκβιάζει τώρα και, βεβαίως, παραχωρήσαμε και όλο τον δημόσιο πλούτο στο Υπερταμείο της υποτέλειας», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απουσιάζει, ωστόσο, από τη σχετική συζήτηση.

«Ως εδώ»

Στον αντίποδα, σηκώνοντας μόνη της το βάρος του αντιπολιτευτικού φορτίου σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής οριοθέτησε τη στάση του κόμματός της απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης, διαμηνύοντας εκτός και εντός των συνόρων: «Ως εδώ. Αν τολμήσει η Τουρκία να καταπατήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πρέπει να λάβει τη δέουσα απάντηση». Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αιτηθεί τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) τις προηγούμενες ημέρες, κρατώντας, δηλαδή, τη δημόσια συζήτηση σε ένα επίπεδο πολιτικής χαμηλότερο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, η κυρία Γεννηματά προειδοποίησε τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και την Κουμουνδούρου ότι «έχουμε προκλήσεις, απειλές και, δυστυχώς, πια έχουμε και ενέργειες. Ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», εγκαλώντας την κυβέρνηση για υποτίμηση του προβλήματος, παρά την έκδηλη ανησυχία της κοινής γνώμης. Εμφανώς θορυβημένη -και δικαιωμένη για την έγκαιρη πρόβλεψη της στάσης της Τουρκίας- η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής περιέγραψε πως «χρειάζονται στρατηγική και σχέδιο για τις κινήσεις της Τουρκίας. Εθνική γραμμή», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «μια κοινή εθνική γραμμή από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό και θα στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση».

«Πιέστε, κύριε Μητσοτάκη»

Την ίδια ώρα, η απτή ανησυχία της κυρίας Γεννηματά αναφορικά με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και με δυνητικές κινήσεις της γειτονικής χώρας εκδηλώθηκε ακόμη πιο πρόδηλα στη δευτερολογία της, καθώς στρεφόμενη προς τον πρωθυπουργό, «πιέστε, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη. Και ξεκαθαρίσετε στους εταίρους μας ότι θα μπλοκάρουμε και αποφάσεις αν συνεχίσουν να μας αφήνουν μόνους μας, να μην αναλαμβάνουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενώ, πλην της ψυχραιμίας, συνέστησε -όχι τυχαία- πως «χρειάζεται και αποφασιστικότητα».

Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο -και σε ασυνήθιστα δραματικούς για την ίδια τόνους- η κυρία Γεννηματά περιέγραψε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όσον αφορά στην Κρήτη και άλλα δικά μας νησιά» και συμπέρανε ότι το θέμα «έχει ξεπεράσει τις προκλήσεις σε επίπεδο ρητορικής και έχουμε συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες που δεν πρέπει να οδηγήσουν σε τετελεσμένα». Επιμένοντας, μάλιστα, μπροστά στο ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προωθώντας τις ενέργειές της ως διεθνή «τετελεσμένα», «χρειάζεται η ελληνική πλευρά να δώσει ένα μήνυμα διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έχει “κόκκινες γραμμές”», αντέτεινε η κυρία Γεννηματά, διαισθανόμενη τους εθνικούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Δέσμη άμεσων προτάσεων

Η ίδια υιοθετώντας μια γόνιμη στάση παρέθεσε και δέσμη δράσεων που θα πρέπει να προκριθούν άμεσα από την κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτιστούν οι τρέχουσες κινήσεις της Τουρκίας αλλά και να προληφθούν άλλες, επόμενες, ώστε να συμβάλει ενεργητικά στην αποτροπή ανεπιθύμητων για τα εθνικά συμφέροντα εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό:

  • Περιμένουμε, απαιτούμε την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ για τις αρχές αυτές. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι συνεχίζει να νίπτει τας χείρας του, ταυτίζοντας τον θύτη με το θύμα των προκλήσεων και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Αυτή η δήθεν ουδετερότητα πρέπει να σταματήσει.
  • Απαιτούμε έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός να φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και να ζητήσει την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας. Να ζητήσουμε από την ΕΕ συγκεκριμένα: να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο· να προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων σε όποιον δραστηριοποιηθεί σε παράνομη οριοθετημένη ζώνη που αφορά σε κράτος-μέλος· να καλέσει τις Αρχές της Λιβύης να αποφύγουν συμφωνίες με τρίτες χώρες, εκτός από ανθρωπιστικές. Δεν είναι δυνατόν χώρες που δεν έχουν μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα να οριοθετούν θαλάσσιες ζώνες, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών.
  • Και, βέβαια, να ξεκαθαριστεί ότι αν υπάρξει επιθετική ενέργεια σε βάρος μας από την πλευρά της Τουρκίας, θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής (άρθρο 42 παρ. 7) που προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας, απαρίθμησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ώστε «να καταλάβουν όλοι πως δεν είμαστε πρόθυμοι ούτε για υποχωρήσεις ούτε για παραχωρήσεις», κατέληξε.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 131 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Oλοµέτωπη αντεπίθεση στις παρανοµίες Ερντογάν