Κεφαλογιάννη στη «Νέα Σελίδα»: Η πρόταση μομφής στα όπλα που διαθέτουμε

Η πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλά στη «Νέα Σελίδα» για τα μέσα που μπορεί να αξιοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να μπλοκάρει τη συμφωνία των Πρεσπών - Τι λέει για τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις12 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:57 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:45 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 20:57 12/1/2019
  • Τελευταία ενημέρωση 22:34 13/1/2019

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να μπλοκάρει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αφήνει σε συνέντευξή της στη «Νέα Σελίδα» η πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ολγα Κεφαλογιάννη.

Του Σωτήρη Σταθόπουλου

[email protected]

«Η πρόταση μομφής είναι ένα από τα όπλα που διαθέτουμε. Το αν και πότε θα κατατεθεί θα εκτιμηθεί την κατάλληλη στιγμή». Παράλληλα, στέλνει μήνυμα σε όσους βουλευτές άλλων κομμάτων επιθυμούν να ενταχθούν στη ΝΔ, αλλά θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία. «Το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι εθνικής σημασίας και με κεντρικό ρόλο στον πολιτικό μας λόγο. Προφανώς κάθε βουλευτής πράττει ανάλογα με τη συνείδησή του, αλλά για τις πράξεις του κρίνεται από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό».  

 Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν σύντομα πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και τη στάση των ΑΝΕΛ; Η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης;  

Θα σας έλεγα ότι ήδη υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις, με δεδομένο ότι έχουμε μια κυβέρνηση που ουσιαστικά παραπαίει. Ο ένας εκ των δύο εταίρων, οι ΑΝΕΛ, είναι υπό διάλυση, με τους βουλευτές του να ακολουθούν αυτόνομες στρατηγικές επιβίωσης. Και φυσικά μέσα σε όλο αυτό το κλίμα δεν παράγεται κανένα κυβερνητικό έργο προς όφελος του ελληνικού λαού. Κυβέρνηση υπό προθεσμία.

Πρωτοφανή πράγματα που ευτελίζουν θεσμούς και αυξάνουν τη δυσπιστία των πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς. Κι εμείς οφείλουμε να αντισταθούμε με κάθε μέσο σε αυτή την κατηφόρα. Η πρόταση μομφής είναι ένα από τα όπλα που διαθέτουμε. Το αν και πότε θα κατατεθεί θα εκτιμηθεί την κατάλληλη στιγμή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν προαναγγέλλεται.  

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη στρατηγική που ακολούθησε η ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατικά ακολούθησε μια ενωτική εθνική στρατηγική, που στηρίζεται και εναρμονίζεται με την πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που μιλάει για μια κακή συμφωνία. Δεν μπήκαμε σε λογικές μικροκομματικών παιχνιδιών ούτε προσθαφαιρέσεων βουλευτών. Σταθήκαμε στην ουσία της πολιτικής. Πήραμε ξεκάθαρη θέση χωρίς καμία υπαναχώρηση. Προστατεύουμε το εθνικό συμφέρον και αυτό μας ενδιαφέρει. Οχι τα παιχνίδια αριθμητικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλευτές άλλων κόμματων, όπως του Ποταμιού, που ενδεχομένως θα στηρίξουν τη συμφωνία θα έχουν θέση στη ΝΔ σε περίπτωση ένταξης ή συνεργασίας;

Για τη Νέα Δημοκρατία το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι εθνικής σημασίας και με κεντρικό ρόλο στον πολιτικό μας λόγο. Προφανώς κάθε βουλευτής πράττει ανάλογα με τη συνείδησή του, αλλά για τις πράξεις του κρίνεται από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό. Εκεί λογοδοτεί τελικά κάθε βουλευτής. Συνεπώς, κύριε Σταθόπουλε, την ερώτηση αυτή θα πρέπει να την απευθύνετε κυρίως στους βουλευτές που θα ήθελαν να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία και θα στηρίξουν τη συμφωνία.

Γιατί εκτιμάτε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας; Στην Ισπανία, π.χ., υπάρχει ανάλογο μοντέλο διακυβέρνησης.

Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν έχει ζήσει πότε στη Μεταπολίτευση η χώρα. Ο μόνος λόγος ύπαρξης μιας κυβέρνησης ανοχής είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Δεν μπορεί μια τέτοια κυβέρνηση να δεσμεύσει τη χώρα καθ’ οιονδήποτε λόγο ούτε σε ήσσονος, πόσω μάλλον σε μείζονος σημασίας αποφάσεις.

Ποιος πιστεύει ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας είναι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα; Με τα προβλήματα που υπάρχουν και τους κινδύνους που διαρκώς εμφανίζονται σε όλα τα μέτωπα. Από την οικονομία μέχρι τα εθνικά ζητήματα. Η χώρα, κύριε Σταθόπουλε, χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που θα ξαναβάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι, αν και έχετε θέσει στόχο την αυτοδυναμία, σε καμία δημοσκόπηση μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να το επιτυγχάνετε;

Σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία έχει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απόλυτα εφικτός. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει εδώ και καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Δεν παράγει έργο προς όφελος των πολιτών, παρά μόνο ένταση, πόλωση και διχασμό. Αντιπολιτεύεται διαρκώς την αντιπολίτευση.

Αυτό είναι το μόνο που ξέρουν να κάνουν. Και θα πληρωθεί ακριβά στην κάλπη όταν φανεί προεκλογικά η απόλυτη απουσία προγράμματος για το μέλλον της χώρας. Τότε οι κοινωνικές δυνάμεις που θα στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία θα της δώσουν μια ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή διακυβέρνησης.

«Θεσμική εκτροπή στην υπόθεση της Novartis»

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis σας ανησυχούν ή πιστεύετε ότι είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων;

Η υπόθεση της Novartis εξελίσσεται σε ένα πρωτοφανές φιάσκο. Οσο αποκαλύπτονται πρόσωπα και γεγονότα τόσο ξεκαθαρίζουν η εικόνα χειραγώγησης και η λειτουργία σκοτεινών παρασκηνίων. Πλέον μιλάμε για θεσμική εκτροπή που καταλογίζεται ακόμα και από την Ένωσή Δικαστών και Εισαγγελέων.

H εντύπωση, η οποία δημιουργείται εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης και των δηλώσεων υπουργών της, ότι η δικαιοσύνη εργαλειοποιείται, ότι χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να προωθήσει τους δικούς της κομματικούς σκοπούς, υπονομεύει ευθέως την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Οι εκλογές που έρχονται δεν αφορούν μόνο στα εθνικά θέματα και στην οικονομία, αλλά και στο κράτος δικαίου που η Νέα Δημοκρατία εγγυάται ότι θα αποκαταστήσει. Είναι ύψιστη υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε τη διάκριση των εξουσιών, την ίδια τη δημοκρατία.

Δημοσιεύτηκε στη«Νέα Σελίδα»την Κυριακή 13/1/2019

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

 

Σβίγκου στη «Νέα Σελίδα»: Απαραίτητες οι συγκλίσεις στη δημοκρατία