ΚΙΝΑΛ: «Παραμύθια της Χαλιμάς» η προσέγγιση με ΣΥΡΙΖΑ

«Το θέμα δεν υφίσταται καν», απάντησε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στα σενάρια συνεργασίας με την Κουμουνδούρου17 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 2:01 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:01 μμ


Στη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης εστιάζει στο εξής με όλη την αντιπολιτευτική του ενέργεια το ΚΙΝΑΛ, με την πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, να έχει απευθύνει προειδοποιήσεις από την επομένη κιόλας των εθνικών εκλογών για τις εκρηκτικές διαστάσεις του προβλήματος.

της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Εχοντας πραγματοποιήσει από καιρό επιτόπιες συναντήσεις στο Βόρειο Αιγαίο, η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με την προθυμία τους απέναντι στους Ευρωπαίους, μετέτρεψαν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Ενα ευρωπαϊκό πρόβλημα εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία. Το κυβερνητικό αλαλούμ οξύνει την κρίση. Με τον αυταρχισμό και τις επιτάξεις η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά. Οι επιλογές της δεν λύνουν το πρόβλημα. Οι νησιώτες έχουν εξαντληθεί» μετά το πέρας της συνάντησής της με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, ενώ ζήτησε «ριζικές λύσεις». Σε αυτές η Χαριλάου Τρικούπη περιλαμβάνει την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, ουσιαστικό ρόλο της Frontex στη φύλαξη των συνόρων, πλήρη κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας «ώστε να σταματήσει ο Ερντογάν να εκβιάζει εμάς και την Ευρώπη», ξορκίζοντας την ίδια ώρα κάθε σκέψη περί υποστήριξης επιλογών όπως η επίταξη.

Στη Χίο η προσυνδιάσκεψη

Στην κατεύθυνση αυτή, «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψαν το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό σε εθνική τραγωδία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, περιγράφοντας με μελανούς τόνους τόσο την κατάσταση όσο και το επίπεδο σύγκρουσης του κόμματός του για το θέμα, αφού προβλέπεται μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Εξάλλου, «εμείς έχουμε σαφή πολιτική λύση», επαναλαμβάνει για το ζήτημα η Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνοντας με νόημα την «ευρωπαϊκή κατεύθυνση» των προτάσεών της, πάνω στις οποίες θα ξεδιπλωθούν σειρά πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα, με πρώτη τη διοργάνωση ειδικής προσυνδιάσκεψης στη Χίο για το ζήτημα, πριν από την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ στις 14-15 Μαρτίου.

Λήξαν ο καφές

Την ίδια ώρα, ως λήξαν αντιμετωπίζει η Χαριλάου Τρικούπη το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Κουμουνδούρου, στον απόηχο της συνάντησης των Γείτονα Φλαμπουράρη. Παρότι η συνάντηση έχαιρε προνομιακής προβολής από τον Τύπο -όχι τυχαία κατά το ΚΙΝΑΛ-, «δεν υπάρχει καμία συζήτηση περί οποιασδήποτε συνεργασίας. Το θέμα δεν υφίσταται καν», ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, κλείνοντας με θόρυβο την πόρτα της συμπόρευσης. «Εμείς δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε, γιατί δεν ξεχνάμε», υποστήριξε ο ίδιος, με τη Χαριλάου Τρικούπη να επενδύει τις επόμενες μέρες στο δίπτυχο «ένταση στην αντιπολίτευση – αυτόνομη πορεία».

«Αγκάθι» ο λαϊκισμός

Τον παραπάνω βηματισμό υπαγόρευσαν και μηνύματα που έχουν φτάσει στη Χαριλάου Τρικούπη απ’ όλη τη χώρα, καθώς η κομματική βάση του Κινήματος Αλλαγής παραμένει συντονισμένη στους ρυθμούς του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, όχι γιατί υποχρεωτικά επέλεξε τη -δεξιά ιδεολογικά- στροφή, αλλά πρωτίστως γιατί εγκαλεί στη συνείδησή της τον ΣΥΡΙΖΑ για «αφόρητο λαϊκισμό», πολιτική ατμόσφαιρα που μετέφεραν κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στα τέλη της εβδομάδας αρκετοί βουλευτές.

Στη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, έγγραφες εξηγήσεις για τη στάση του κόμματος σε λειτουργικά ζητήματα αλλά και απέναντι σε δυνητικές προγραμματικές συνεργασίες ζήτησε από πλευράς της η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, με τη Χαριλάου Τρικούπη να ρίχνει τους τόνους, σημειώνοντας πως «όταν κάποιοι έχουν προσωπικές απόψεις είναι καλό να τις καταθέτουν γραπτώς κι ακόμα καλύτερα αυτές να είναι επί της ουσίας».

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 141 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Νάντια Γιαννακοπούλου στη «Νέα Σελίδα»: Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι καμία σέχτα