Κόκκινος συναγερμός για την προσφυγική κρίση

Χιλιάδες μετανάστες έτοιμοι να περάσουν στην Ελλάδα – Κραυγή αγωνίας από τα νησιά – Το παιχνίδι της Άγκυρας και οι γεωπολιτικές ισορροπίες – Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ευρώπη και Τουρκία6 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:12 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:09 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, 10:17 πμ
  • Τελευταία δημοσίευση: Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, 7:12 μμ

Το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, ένα μείζον και πολυσύνθετο πρόβλημα, απειλεί την κοινωνική συνοχή της χώρας μας, δηλητηριάζει την ψυχή των Ελλήνων και προκαλεί κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα.

Αβελτηρίες χρόνων συνάντησαν την απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τέτοιας έντασης και έκτασης φαινόμενο κυβέρνηση αλλά και την απρόθυμη Ευρώπη να ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα, επιλέγοντας τη λογική κρατών-φρούρια τύπου Βίζεγκραντ.

Του Άκη Καλογερά
[email protected]

Παράλληλα, στις «πλάτες» των ταλαιπωρημένων ψυχών αλλά και των κατοίκων περιοχών που σηκώνουν το βάρος της «υποδοχής» τους παίζεται και ένα γεωπολιτικό παιχνίδι με πρωταγωνίστρια την ερντογανική Τουρκία και τις επιδιώξεις των μεγάλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

«Δίκιο» στην Άγκυρα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της πρόσφατης συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ερντογάν να κινηθεί περισσότερο για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας ώστε να μειωθούν οι ροές προς τα ελληνικά νησιά, με τον Τούρκο Πρόεδρο να ζητά από την πλευρά του μεγαλύτερη πίεση από την Αθήνα προς τις Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Η αλήθεια είναι ότι στην Τουρκία βρίσκονται περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες (3,65 εκατομμύρια, κατά τον Ερντογάν) από τη Συρία αλλά και ένας ανεκτίμητος αριθμός μεταναστών από την Ασία και την Αφρική.

Το κόστος φιλοξενίας είναι τεράστιο και, βάσει της συμφωνίας με την ΕΕ, οι Βρυξέλλες έχουν δεσμευτεί για την απόδοση 4 δισ. ευρώ στην Τουρκία ως συνεισφορά για την αντιμετώπιση του βάρους.

Κατά τον Ερντογάν, η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει κι άλλα χρήματα, την ώρα, μάλιστα, «χρωστάει» ήδη αρκετά από τη συμφωνημένη βοήθεια, αν και, κατά τις Βρυξέλλες, μόλις 400 εκατ. οφείλονται στην Τουρκία.

Στην Τουρκία, ωστόσο, φαίνεται να ανθεί κι ένα παράλληλο σύστημα trafficking μεταναστών, πέραν των δεδομένων προβλημάτων από την παραμονή προσφύγων στη γείτονα.

Εκατομμύρια οικονομικοί μετανάστες, τόσο διωκόμενοι καθεστώτων όσο όμως και εγκληματικά στοιχεία από την υποσαχάρια Αφρική, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές κ.α., διακινούνται μέσω Τουρκίας με κατεύθυνση την Ευρώπη και, βέβαια, με πύλη εισόδου τη χώρα μας. Σε αυτή την περίπτωση οι ευθύνες του τουρκικού κράτους είναι μεγάλες, καθώς κρατικοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι, αν δεν «χαϊδεύουν», τουλάχιστον ανέχονται τη δράση των διακινητών εντός των συνόρων τους. Με το «κεφάλι» να ανέρχεται ακόμα και στα 10.000 ευρώ μέχρι ο πρόσφυγας να βρει τη «Γη της Επαγγελίας», εκατομμύρια ευρώ μαύρου χρήματος «τζιράρουν» στο trafficking επί σειρά ετών.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κυβερνητικά στελέχη, είτε εμμέσως είτε ευθαρσώς, αναφέρθηκαν στο θέμα μέσω της διατύπωσης περί μεταναστευτικού (κυρίως) και όχι προσφυγικού ζητήματος στη χώρα.

«Το 2015 Σύροι οι οποίοι έφευγαν απεγνωσμένοι, εγκαταλείποντας τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, αντιπροσώπευαν περίπου το 75% των εισερχομένων στη χώρα μας. Προφανώς, ήταν όλοι, σχεδόν όλοι πρόσφυγες. Είχαν προσφυγικό προφίλ. Σήμερα όμως Σύροι είναι μόλις 2 στους 10. Το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί. Μετακινούνται οργανωμένα από διακινητές, όπως και μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, από τη Σομαλία, από το Κονγκό κι από άλλες γειτονικές χώρες», είπε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Αυστραλίας και του αυστηρού πλαισίου που έχει υιοθετήσεις απέναντι στους μετανάστες προκειμένου να σπάσει «το απόστημα των διακινητών ανθρώπων».

Αναζήτηση συναίνεσης

Στη χάραξη ενός εθνικού σχεδίου για το Μεταναστευτικό φαίνεται να προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να αναζητηθούν οι κοινές πολιτικές που θα ακολουθηθούν εντός κι εκτός συνόρων. Όπως είχε γίνει γνωστό στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός θα είχε διαδοχικά τετ α τετ με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι διαστάσεις όμως που έχει πάρει το τελευταίο χρονικό διάστημα το ΜεταναστευτικόΠροσφυγικό τοποθετεί το συγκεκριμένο θέμα στην πρώτη θέση της ατζέντας των συζητήσεων.

Η κυβέρνηση, εκτός από τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, θέλει επιπλέον να διεθνοποιήσει το θέμα έτσι ώστε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η αποστολή του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, σε Αγκυρα και Αθήνα είναι προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών – πιθανώς με Μέρκελ και Μακρόν.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να αναδείξει και τα «αγκάθια» που υπάρχουν εντός της ΕΕ και διογκώνουν το πρόβλημα του Μεταναστευτικού στην Ελλάδα. Η έλλειψη αλληλεγγύης από χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία) θα μπουν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του Έλληνα πρωθυπουργού. «Σε αυτούς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων λέω ξεκάθαρα ότι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας θα θέσω ζήτημα ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για ευρωπαϊκές χώρες που δεν μετέχουν στη δίκαιη κατανομή προσφύγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν μπορείς να απολαμβάνεις τα οφέλη από τη Συνθήκη Σέγκεν και στο πρόβλημα να ρίχνεις το μπαλάκι της ευθύνης στα κράτη που αποτελούν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Μακάρι να σας βρούμε σύμμαχους, γιατί το θέμα θα τεθεί, όχι μόνο από εμάς, αλλά και από άλλους σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής», ανέφερε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι, λοιπόν, στις συναντήσεις που θα έχει με τους αρχηγούς των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός θα ρίξει γέφυρες συνεργασίας προκειμένου να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτικές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος, η κοινή γραμμή όλων των αντιπροσωπειών των ελληνικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να υπάρξει όμως η κοινή συνισταμένη που θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση της ελληνικής φωνής στα έδρανα των Βρυξελλών και του Στρασβούργου θα πρέπει να επικρατήσουν η λογική, ο σωστός σχεδιασμός και η υπευθυνότητα απ’ όλες τις παρατάξεις. Παράλληλα, το πρόβλημα θα πρέπει να μεταφερθεί και στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κομμάτων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ομάδες υποστήριξης από άλλες χώρες της Ευρώπης που κατανοούν -ή θα κατανοήσουν- τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, που δέχεται τις μεγαλύτερες ροές μεταναστών.

Νότης Μηταράκης
Υφυπουργός Εργασίας, βουλευτής Χίου

«Καμιά μόνιμη παραμονή πρόσφυγα – μετανάστη στα ακριτικά νησιά»

«Στο νησί μου, τη Χίο, έχω βιώσει τι σημαίνει για μια τοπική κοινωνία να καλείται να σηκώσει το βάρος των συνεπειών ενός τέτοιου φαινομένου. Ήδη προεκλογικά έχω εκφράσει τη θέση μου, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, καθώς οφείλουμε να θωρακίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στις γεωγραφικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Υπάρχουν και χερσαία αλλά και θαλάσσια σύνορα, τα οποία θα πρέπει να διαφυλάξουμε με αποτελεσματικότητα και να γίνει ξεκάθαρο ότι είμαστε μια χώρα σοβαρή, με σχεδιασμό και αυστηρούς κανόνες και διαδικασίες. Οφείλουμε να τηρούμε το διεθνές δίκαιο και τις κοινές ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά οφείλει και η Ευρώπη να σταματήσει να “κρύβεται” πίσω από την εύκολη λύση, την προβολή του ΜεταναστευτικούΠροσφυγικού σαν ένα εθνικό μας ζήτημα.

Σήμερα το 50% όσων περνούν παράνομα τα σύνορά μας είναι Αφγανοί και Πακιστανοί που μετακινούνται από διακινητές προγραμματισμένα από ζώνες κατά κανόνα μη εμπόλεμες. Με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα, όπως ήταν φυσικό, έγινε ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για τους διακινητές, οι οποίοι αποτελούν ένα σοβαρό τμήμα του οργανωμένου εγκλήματος, με τεχνογνωσία, πόρους και δίκτυα συνεργατών. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μέσα από τα μέτρα που πρόκειται να λάβουμε πρώτα απ’ όλα προστατεύουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που μέχρι σήμερα πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τα εγκληματικά αυτά δίκτυα και δίνουν πολλές φορές όλες τις οικονομίες τους για ένα “εισιτήριο” σε αυτές τις “βάρκες θανάτου”.

Λαμβάνοντας υπόψη την πολυδιάστατη φύση του προβλήματος, φροντίζουμε μεταξύ των μέτρων που θα λάβουμε να ενισχύσουμε με δυνάμεις τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας, να προχωρήσουμε σε νομοθετικές αλλαγές προς ένα νέο, συμπαγές, αυστηρό και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται και να δημιουργήσουμε κέντρα προαναχωρησιακά για όσους προορίζονται για επαναπροώθηση».

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 122 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: ΑΟΖ: Παιχνίδι από τη Λιβύη καθ’ υπόδειξιν Ερντογάν

Βούτσης στη «Νέα Σελίδα»: Η Δεξιά είναι πλέον όμηρος και θύμα της προπαγάνδας της

ΚΙΝΑΛ: Αποκαλύψεις και προκλήσεις για την προεδρική εκλογή

Μηταράκης στη «Νέα Σελίδα»: Υλοποιούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις