Κυβέρνηση έτοιμη για όλα26 Αυγούστου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 4:39 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:42 μμ


Υπάρχουν οικονομικά μέτρα που, πέραν των επιπτώσεών τους στο εισόδημα και τη ζωή των πολιτών, αποκτούν ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό και ιδεολογικό χαρακτήρα.

Ένα τέτοιο μέτρο ήταν και είναι η μείωση του ορίου του αφορολόγητου που, όπως και η περικοπή των συντάξεων, αποτέλεσε μια εμβληματικού χαρακτήρα απαίτηση του ΔΝΤ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα από μια σοβαρή διαπραγμάτευση και τα δύο αυτά καταστροφικά μέτρα αποτράπηκαν.

Υπενθυμίζουμε, μάλιστα, ότι πριν από την ψήφιση της κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου η ΝΔ υπερθεμάτισε καταθέτοντας δική της τροπολογία. Πολλοί την κατηγόρησαν για υποκρισία κι εμπαιγμό.

Όπως αποδεικνύεται, δεν είχαν καθόλου άδικο, γιατί τώρα κυβερνητικοί παράγοντες μας πληροφορούν ότι το όριο του αφορολόγητου κατεβαίνει στα 6.500 ευρώ.

Αλλά κι αυτό δεν είναι σίγουρο, αφού αν οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν ένα ποσό αποδείξεων το αφορολόγητο θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Όσο για τους «σκληρούς» των δανειστών, επανέρχονται στην απαίτηση για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Εχουν, άλλωστε, μπροστά τους μια κυβέρνηση έτοιμη για όλα.

Όμως το πιο χοντρό παιχνίδι γίνεται με τη ΔΕΗ. Τα φιλέτα της επιχείρησης, τα δίκτυα διανομής και οι υποδομές ενέργειας (οι πλέον κερδοφόροι κλάδοι της ΔΕΗ), βγαίνουν στο σφυρί έναντι πινακίου φακής.

Όσο για την τιμολογιακή πολιτική, εδώ αρχίζει η μεγάλη σφαγή. Ο ΦΠΑ από το 6% που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται και πάλι στο 13% (ακριβαίνουν οι λογαριασμοί κατά 7%). Καταργείται η έκπτωση του 10% για τους συνεπείς πελάτες, οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 4 εκατομμύρια.

Δρομολογείται αναδιάρθρωση των κλιμακίων κατανάλωσης με ταυτόχρονη αύξηση της κιλοβατώρας και προστίθεται στους λογαριασμούς αυξημένο περιβαλλοντικό κόστος. Όσο για τους «κακοπληρωτές», προβλέπει διακοπή της παροχής ρεύματος.

Πέσαμε πάλι σε γνωστές φυσιογνωμίες, όπως έλεγε η αλησμόνητη Τζένη Καρέζη στην ταινία «Δεσποινίς διευθυντής». Σε γνωστές πολιτικές, σε γνωστά πρόσωπα. Όλα μάς θυμίζουν τις ένδοξες εποχές της περιόδου 2010-2014. Και όπως έλεγε ο γνωστός μας «φίλος» Όλι Ρεν, «καλό κουράγιο, Ελληνες».

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 116 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 25 Αυγούστου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Η κυβέρνηση, οι διεθνείς επαφές και το δύσκολο φθινόπωρο

ΣΥΡΙΖΑ: Τις πταίει (πραγματικά) για την ήττα

Ο διαμερισμός των ιματίων του ΠΑΣΟΚ