Με διακομματική συναίνεση η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Για έναν θαυμάσιο, ζεστό και «κανονικό» άνθρωπο έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την πρόταση του πρωθυπουργού στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το «βαρύ» βιογραφικό της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα αντικαταστήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο20 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 9:11 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:11 πμ


Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η πρώτη γυναίκα δικαστικός που ανήλθε στην προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται να είναι και η πρώτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη χώρα μας μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τις τοποθετήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής για υπερψήφισή της. Το στοίχημα της επιλογής Σακελλαροπούλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται ότι κερδίζεται σε ό,τι αφορά στη διακομματική συναίνεση, που θα αποτυπωθεί και στην ψηφοφορία της Τετάρτης, με ένα ερώτημα να υπάρχει μόνο σε ό,τι αφορά στη «συμπεριφορά» ορισμένων εντός του «γαλάζιου» στρατοπέδου, με δεδομένη την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία.

του Γιάννη Κορωναίου
[email protected]

Η κυρία Σακελλαροπούλου «έπαιξε» από νωρίς στην ονοματολογία των υποψηφίων και, αν και δεν θεωρούνταν φαβορί, τελικά τα στοιχεία που συγκέντρωνε το πρόσωπό της έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της στη «δύσκολη απόφαση» του πρωθυπουργού. «Συγκεντρώνει εξαιρετικά στοιχεία συμβολικά και είναι πολύ σημαντική προσωπικότητα. Αλλά και πίσω από το σύμβολο είναι ένα πρόσωπο με ιδιαίτερες ικανότητες και δυνατότητες. Είναι ένα πρόσωπο μη κομματικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόσωπο μη πολιτικό. Ως πρόεδρος του ΣτΕ έχει χειριστεί πολύ σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, που αφορούν στη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων. Κατά συνέπεια, έχει άποψη πολύ σημαντική και είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα διεθνώς, όχι απλώς με επάρκεια. Συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω. Είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος και πολύ ζεστός άνθρωπος, ένας κανονικός άνθρωπος», δικαιολόγησε την απόφασή του ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha.

Το βιογραφικό, οι καταβολές αλλά και οι αποφάσεις της σε δύσκολες συγκυρίες έπαιξαν, αναμφισβήτητα, τον ρόλο τους. Κόρη του αείμνηστου αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Νικόλαου Σακελλαρόπουλου, που μετείχε στο Ειδικό Δικαστήριο του Ανδρέα Παπανδρέου προεδρεύοντας σε κάποιες συνεδριάσεις του ως αντικαταστάτης του Βασίλειου Κόκκινου, η κυρία Σακελλαροπούλου εντάχθηκε στο δικαστικό σώμα το 1982. Φιλόζωη, με περιβαλλοντικές ευαισθησίες αλλά και προσιτή βάσει των αξιωμάτων που κατέλαβε -ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι μέχρι και την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της διατηρούσε τη σελίδα της στο facebook-, η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγινε ευρέως γνωστή από τη συμμετοχή της στο Ειδικό Δικαστήριο σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ εισηγήθηκε την ακύρωση της εκτροπής του Αχελώου αλλά και τη διατήρηση των Προσφυγικών στην Αλεξάνδρας. Ηταν εισηγήτρια σε μεγάλες υποθέσεις, όπως στην τακτοποίηση αυθαιρέτων νέας γενιάς αλλά και στην υπόθεση της προσφυγής των κατοίκων της Κασσανδρίας κατά της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, ενώ παραιτήθηκε από την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, καταγγέλλοντάς τη ότι στην ανακοίνωσή της για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών υιοθέτησε πλήρως την προηγηθείσα ανακοίνωση του τότε προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, και άρα μετετράπη «σε γραφείο Τύπου του προέδρου του ΣτΕ».

Η ίδια σε δύο περιπτώσεις, με πιο πρόσφατη αυτή που αφορούσε στις προσφυγές κατά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, είχε ζητήσει την εξαίρεσή της από την έδρα, καθώς στενό της πρόσωπο είχε αναλάβει την προσφυγή της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά του νόμου Παππά. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ τις περιόδους 1993-1995 και 2000-2001.

Διακομματική επικρότηση

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης του ονόματος της κυρίας Σακελλαροπούλου από τον πρωθυπουργό, πολλοί ήταν αυτοί που τοποθετήθηκαν υπέρ της επιλογής σε προσωπικό επίπεδο, κυρίως οι γνωρίζοντες τη δικαστικό και την επαγγελματική διαδρομή της. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, το όνομα του οποίου επίσης ακούστηκε για την Προεδρία, της έπλεξε το εγκώμιο, λέγοντας παράλληλα ότι η υποψηφιότητά της συμβολίζει την αλλαγή εποχής για τη χώρα. «Ηταν καιρός μια Ελληνίδα να εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα. Χωρίς να είναι στερεοτυπικά φεμινίστρια, έχει επίγνωση των ιστορικών προκαταλήψεων σε βάρος του φύλου της, προπάντων στον εργασιακό χώρο, αλλά όχι μόνο. Αν και είναι δικαστικός και παρότι προέρχεται από δικαστική οικογένεια, δεν έχει τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά του Ελληνα λειτουργού της Θέμιδος. Ανοιχτή στον κόσμο, με προσωπική σελίδα στο facebook (την οποία διατήρησε και ως πρόεδρος του ΣτΕ!), παρακολουθεί καθημερινά, όχι μόνο τον ελληνικό, αλλά και τον ξένο Τύπο, ταξιδεύει πολύ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαβάζει λογοτεχνία, βλέπει εκθέσεις, με δυο λόγια ζει τη ζωή της», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μια εξαιρετική επιλογή. Μια επιλογή η οποία δικαιώνει το στόχο τον οποίο είχε βάλει ο πρωθυπουργός από την αρχή, να είναι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος θα ενώσει, ένας Πρόεδρος που θα εκλεγεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, όπως φαίνεται, ήδη από την πρώτη ψηφοφορία, μετά και τις τοποθετήσεις και των άλλων κομμάτων. Η κυρία Σακελλαροπούλου έχει μια μακρά, επιτυχημένη πορεία στο δικαστικό σώμα αλλά ταυτόχρονα είναι μια σύγχρονη γυναίκα», είπε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, που προέβλεψε ότι η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου θα συγκεντρώσει «τεράστιο αριθμό ψήφο από τη Βουλή των Ελλήνων». Η Αννα Διαμαντοπούλου, ένα ακόμα… υποψήφιο όνομα υποψήφιας Προέδρου, σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η εκλογή μιας άξιας γυναίκας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας ενέχει ισχυρό συμβολισμό και δημιουργεί θετικά πρότυπα. Ιδιαίτερα μια γυναίκα όπως η κυρία Σακελλαροπούλου, με σύγχρονες απόψεις για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας μπορεί να προσδώσει στον θεσμό νέα χαρακτηριστικά. Αυτή είναι η ευχή και η ελπίδα όλων μας».

Μόνο καλά λόγια για την υποψήφια Πρόεδρο είχε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στενός φίλος της επί πολλές δεκαετίες, όπως ανέφερε ο ίδιος. «Θεωρώ ότι το κρίσιμο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η αντίληψή της για τα πράγματα υπερβαίνει με ταχύτητα τη δικανική προσέγγιση και στοχεύει στην ουσία. Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται τους καταναγκασμούς της πολιτικής και τα παίγνια της Ιστορίας. Παρότι εκπαιδευμένη στην “υποχρέωση επιφυλακτικότητας”, που είναι σύμφυτη με τη δικαστική ιδιότητα, έχει συγκροτημένες και ισχυρές απόψεις για τους θεσμούς, την κοινωνία, τις ανθρώπινες σχέσεις, που είναι η ουσία της πολιτικής. (…) Καλείται δε στα ενδότερα του παραπετάσματος της εθνικής και δημοκρατικής μας λειτουργίας σε στιγμές συμβολικά και πραγματικά κρίσιμες. Καλείται να προσωποποιήσει την Ελληνική Δημοκρατία στο έτος του μεγάλου εορτασμού, το 2021, στο έτος κατά το οποίο η πατρίδα θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στην επανάληψη στερεοτύπων και κοινοτοπιών ή στη διεξαγωγή ενός αναγεννητικού αναστοχασμού».

Αντιδράσεις μέσα στα κόμματα

Οι πληροφορίες θέλουν το όνομα της κυρίας Σακελλαροπούλου να είχαν εισηγηθεί από νωρίς δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ θετικά είχε μιλήσει απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος σε συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε συζητήσει επίσης το ενδεχόμενο η υποψηφιότητα της ανώτατης δικαστικού να ήταν η ενδεδειγμένη λύση στο ζήτημα της διαδοχής Παυλόπουλου. Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την τροπή που πήραν τα πράγματα σε δημοσιεύματα ακόμα και του φιλοκυβερνητικού Τύπου και να εξωτερικεύει, μάλιστα, τη δυσαρέσκειά του με την απουσία του από την ψηφοφορία στη Βουλή. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» σημειώνει: «Οπως γνωρίζετε, η επιλογή του υποψήφιου Προέδρου είναι προνόμιο του πρωθυπουργού. Χαίρομαι που ξεκαθάρισε το τοπίο. Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κυρία Σακελλαροπούλου. Της εύχομαι, βεβαίως, καλή επιτυχία. Λόγω προγραμματισμένου από καιρό ταξιδιού στις ΗΠΑ δεν θα βρίσκομαι στη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας. Θα στείλω, ωστόσο, σχετική επιστολή, στην οποία θα αναφέρω ότι αν ήμουν παρών, θα υπερψήφιζα την πρόταση του κόμματός μου».

Η υπερψήφιση ή μη της κυρίας Σακελλαροπούλου αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Με την ανακοίνωση του ονόματός της από τον πρωθυπουργό, οι πρώτες αντιδράσεις ήταν αρνητικές. «Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μια δικαστής που χαίρει γενικής εκτίμησης, γι’ αυτό και την πρότεινε η κυβέρνησή μας για πρόεδρο του ΣτΕ. Ομως τα κριτήρια για την επιλογή ενός ανώτατου δικαστικού και του ΠτΔ δεν είναι ίδια. Εδώ, λοιπόν, υπήρχε ένα θεσμικό ατόπημα του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε στην πολιτική οικογένεια της κυρίας Σακελλαροπούλου. Οι δικαστικοί δεν επιλέγονται με αυτό το κριτήριο για τη θέση τους» ήταν το σχόλιο του πρώην υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου για την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου, βάσει του οποίου οι δημοσιογραφικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για απόρριψη της υποψηφιότητας από την Κουμουνδούρου. Ωστόσο, όσο περνούσαν οι ώρες φαινόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συναινούσε στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου, υπό το βάρος και της επιλογής της ως προέδρου του ΣτΕ επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση υπήρξε μόνο μία αρνητική εισήγηση από πρώην υπουργό, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στη δήλωση στήριξης από τον Αλέξη Τσίπρα, με τον ίδιο, ωστόσο, να ανακοινώνει την απόφασή του με μια μακροσκελή δήλωση-κατηγορώ προς την κυβέρνηση. Τονίζοντας ότι «παρά το προφανές και μεγάλο του σφάλμα να μην ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, εμείς δεν θα προσθέσουμε ένα ακόμη σφάλμα δίπλα στα πολλά σφάλματα του κ. Μητσοτάκη. Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές», ο πρώην Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εγκαλέσει το Μέγαρο Μαξίμου (συναινώντας ταυτόχρονα στην επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου) για «μια συμπεριφορά αβάσταχτης ελαφρότητας και ανευθυνότητας απέναντι στους θεσμούς. Μια στάση αμοραλισμού και υποταγής των πάντων στις ανάγκες της επικοινωνίας και όχι της ουσίας της πολιτικής», επιχειρώντας μια εφ’ όλης της ύλης αντεπίθεση μετά την ανάπαυλα των γιορτών. Στο ίδιο μήκος κύματος, «γνωρίζουν όλοι ότι ο κ. Μητσοτάκης με την πρόταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν επιχειρεί μια υπέρβαση, αλλά μια ακόμη επικοινωνιακή ντρίπλα», εξήγησε από μέρους του ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας, ωστόσο, ότι «από τη μεριά μας η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή, αλλά μια συνειδητή επιλογή», προκρίνοντας τη «συνέπεια από τα πολιτικά παιχνίδια».

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 137 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Σφήνα Χαφτάρ στους άσπονδους «φίλους» µας