Μήνυμα Ισραήλ προς Ελλάδα: «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί»

Η ισραηλινή διπλωματία μιλά για την ενδυνάμωση των σχέσεών της με την Ελλάδα, τις προοπτικές μιας ισχυρής οικονομικής συνεργασίας, τις πολιτικές προεκτάσεις της και για άλλους παίκτες της διεθνούς γεωπολιτικής σκακιέρας26 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 1:16 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:20 μμ


«Σταθερή» χαρακτήρισε τη διαδικασία «ενδυνάμωσης» των σχέσεων Ελλάδας Ισραήλ ισραηλινή διπλωματική πηγή σε συνομιλία με την εφημερίδα μας. Το Ισραήλ, τόνισε, κατανοεί ότι οι συμμαχίες αφορούν πρωτίστως στην εθνική του ασφάλεια. Ειδικότερα, στη σχέση του με την Ελλάδα θεωρεί ότι «μαζί είμαστε πιο δυνατοί». Όπως σημείωσε, το Ισραήλ είναι έτοιμο για στρατιωτική συνεργασία μαζί μας, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «άγκυρα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή» και «κόλλα» που φέρνει κοντά το Ισραήλ με τους γείτονές του. 

Του Στέφανου Μυτιληναίου

[email protected]

Για παράδειγμα, είναι δύσκολο το Ισραήλ μόνο του να συνάψει σωστές συνεργασίες με όλους τους Αραβες, αλλά υπό ελληνική ομπρέλα γίνεται εφικτό. Η καλή φήμη των Ελλήνων, των «Γιουνάν», στον αραβικό κόσμο είναι γνωστή και επιβεβαιώνουμε ως «Νέα Σελίδα» ότι ήταν η χώρα μας που πρότεινε πριν από λίγα χρόνια να αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή, του «ενδιάμεσου», μεταξύ Ισραήλ και Αράβων.

Το Ισραήλ προσβλέπει σε μια ισχυρή οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα. Σε κάποιους τομείς ήδη υφίσταται, όπως στην αγορά ακινήτων και στον τουρισμό, με εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς να επιλέγουν κάθε χρόνο την ασφαλή Ελλάδα για τις διακοπές τους. Η σύμμαχος χώρα έχει πολλά να δώσει στις τεχνολογίες ύδρευσης, ιδιαίτερα στα νησιά μας. Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για κοινή πολεμική βιομηχανία. Ακόμα, ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed είναι στρατηγικής σημασίας και δεν υπάρχουν εναλλακτικές σε αυτό το έργο. Σε καμία περίπτωση δεν θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας. Υψιστης στρατηγικής σημασίας -αφορά και στην ασφάλεια- θεωρείται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ (Euroasia Interconnector).

Σε κυβερνητικό επίπεδο υπάρχει καταπληκτική συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Ιεροσολύμων, αλλά αυτή η φιλία πρέπει να περάσει και μεταξύ των δύο λαών. «Οι λαοί μας πρέπει να γνωριστούν», είπε με ειλικρινή επιθυμία, «να έρθουν κοντά οι άνθρωποι». «Εμείς κι εσείς διαμορφώσαμε τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, εμείς με τη Βίβλο και εσείς με τη φιλοσοφία», σημείωσε, θυμίζοντας τον Λέο Στράους που είχε διατυπώσει το αξίωμα της «διαλεκτικής έντασης» στη σχέση Αθήνας και Ιερουσαλήμ, που συμβολίζουν τη λογική και την αποκάλυψη, που τροφοδότησε την καρδιά και τον πυρήνα της πολιτικής παράδοσης του δυτικού κόσμου.

Οι σχέσεις Αγκύρας – Τεχεράνης

Αναφορικά με την Τουρκία, η ισραηλινή διπλωματική πηγή είναι της άποψης ότι η γειτονική χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στην προ Ερντογάν κατάστασή της. «Η Τουρκία τα τελευταία 15 χρόνια γίνεται μια άλλη χώρα», είπε, «η Τουρκία που ξέραμε δεν υπάρχει». Υπέστη «ιστορική αλλαγή» υπό τη διακυβέρνηση των ισλαμιστών. «Δημιουργείται μια νέα χώρα από τη γέννηση του νεοοθωμανισμού από το 2008 και μετά». Βεβαίως, όλη αυτή η μεταμόρφωση έχει και το τίμημά της: «Η Τουρκία έχει άλλο φίλο στην περιοχή εκτός από το Ιράν; Οχι». Όπως εξήγησε, Τουρκία και Ιράν είναι δύο πρώην αυτοκρατορίες που επιθυμούν να ανακάμψουν στην παλιά τους ισχύ «εξάγοντας την ισλαμική επανάσταση». Για να πετύχουν την ανόρθωσή τους δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Το Ισραήλ, όπως εξήγησε, βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας επειδή στέκεται εμπόδιο στην ηγεμονία της. Για όλους αυτούς τους λόγους διαβεβαίωσε ότι οι στρατηγικές σχέσεις στην περιοχή δεν πρόκειται να αλλάξουν. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το μόνο που σέβεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η ισχύς.

Περί του Παλαιστινιακού

Σχετικά με την επίλυση του Παλαιστινιακού, πρότεινε, αντί συνεχώς να ζητάμε ευθύνες μόνο από το Ισραήλ, να αναλογιστούμε για μια στιγμή κατά πόσο θέλουν τη λύση οι Παλαιστίνιοι. «Τους είδατε να ενδιαφέρονται για μια λύση δύο κρατών; Εκαναν κάτι για μια τέτοια λύση;» αναρωτήθηκε ρητορικά. Στη Γάζα, είπε, υπάρχουν πολύ σοβαρά εσωτερικά ζητήματα που «σκάνε» στο πρόσωπο του Ισραήλ. Η εξουσία της Χαμάς (παλαιστινιακό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) αμφισβητείται από άλλες ισλαμικές οργανώσεις, ακόμα πιο εξτρεμιστικές, όπως ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, που υποστηρίζεται από το Ιράν. Από το έδαφος της Γάζας εξαπολύονται επιθέσεις με ρουκέτες κατά αμάχων στο Ισραήλ, ενώ τζιχαντιστές και όπλα μεταφέρονταν λαθραία στη Χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, για να ενισχύουν το Ισλαμικό Κράτος. Αυτή η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, εκτίμησε, μοιραία θα αναγκάσει κάποια στιγμή το Ισραήλ να διεξαγάγει μια εκστρατεία για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Μέχρι στιγμής ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας είναι το κόστος μιας τέτοιας επιχείρησης.

Αναφορά έκανε και στη λιβανέζικη σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση και πολιτικό κόμμα Χεζμπολάχ, η οποία -όπως είπε- δεν είναι μια πολιτική οργάνωση, όπως θέλει να παρουσιάζεται, αλλά εντολοδόχος μιας ξένης δύναμης, του Ιράν, και αποτελεί απειλή, όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά και για την Ευρώπη. Το ιρανικό σχέδιο είναι η δημιουργία ενός άξονα που θα ξεκινά από την Τεχεράνη και μέσω Ιράκ, Συρίας και Λιβάνου θα καταλήγει στις ακτές της Μεσογείου. «Είναι ένας ιστορικός αγώνας για την επιρροή και τον έλεγχο της περιοχής», τόνισε πολύ σοβαρά. Απέναντι σε αυτή την απειλή το Ισραήλ προτιμά να δρα προληπτικά πλήττοντας ιρανικούς στόχους στο έδαφος της Συρίας ώστε να μην έρθει εκείνη η μέρα που θα αναγκαστεί να αμυνθεί στο έδαφός του. «Αυτή είναι μια αμυντική πολιτική», τόνισε. Δεν παρέλειψε να επισημάνει τον σταθεροποιητικό ρόλο του Ισραήλ σε μια ταραγμένη περιοχή, που κρατά και την Ευρώπη ασφαλή.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 129 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Οι Τούρκοι απειλούν, οι κατάσκοποι αλωνίζουν

Ο ISIS «αναγεννιέται» σε τουρκικό έδαφος