Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Μετρούν τα κέρδη από την επίσκεψη

Σε πολιτικό, οικονομικό, στρατηγικό και αμυντικό επίπεδο εντοπίζονται τα οφέλη για τη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης12 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 8:50 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:50 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 11 Ιανουαρίου 2020, 5:29 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 12 Ιανουαρίου 2020, 8:50 μμ

«Ο στόχος επετεύχθη», λένε κυβερνητικοί παράγοντες για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αλλά και για το κρίσιμο ραντεβού του με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς από την ελληνική πλευρά παρουσιάζονται κέρδη που εκτείνονται σε πολιτικό, οικονομικό, στρατηγικό και αμυντικό επίπεδο. Μπορεί το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο να αποτέλεσε δεύτερο θέμα συζήτησης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού οι ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράν τράβηξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο το τετ α τετ των δύο ανδρών αλλά και οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Ουάσιγκτον δημιουργούν νέα δεδομένα για τη χώρα μας. 

του Θανάση Γερασιμίδη
[email protected]

Η ελληνική κυβέρνηση, που δέχεται την αρνητική κριτική της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα του ταξιδιού, θεωρεί ότι η βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, να καταστήσει, δηλαδή, σαφές στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα αποτελεί βασικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, βρήκε την κατάλληλη ανταπόκριση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να καταγγείλει στον Ντόναλντ Τραμπ την προκλητικότητα της Τουρκίας, καθώς και τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η μηδενική ανοχή σε παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Εκτός όμως από τις προκλήσεις της Άγκυρας και τις σχέσεις των δύο χωρών, στην ατζέντα περιλαμβάνονταν επίσης η οικονομία, τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και θέματα παιδείας.

«Ισχυροί δεσμοί»

Στην αίθουσα «Benjamin Franklin» στον τελευταίο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πραγματοποιήθηκε δεξίωση που διοργάνωσαν προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν 300 προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής ζωής της Ουάσιγκτον. Εκεί ο δεύτερος τη τάξει πολιτικός παράγοντας της Αμερικής επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, λέγοντας στον Ελληνα πρωθυπουργό: «Είμαι πολύ περήφανος γιατί χάρη στη δική σας ηγεσία αλλά και την ηγεσία του Προέδρου Τραμπ οι δεσμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έγιναν ισχυρότεροι». Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ενώπιον των προσκεκλημένων την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας. «Υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία σας», είπε συγκεκριμένα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Διαμεσολαβητής για τα ελληνοτουρκικά

Δεν πρόλαβαν να περάσουν δύο μέρες από τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα στείλει σε Αθήνα και Αγκυρα τον υφυπουργό Εξωτερικών Αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μάθιου Πάλμερ. Ο κ. Πάλμερ αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα, ενώ έχει προγραμματίσει ταξίδι στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου. Οπως όμως λένε οι πληροφορίες, θα παρέμβει και ο ίδιος ο Πομπέο, ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να έχουν στο επίκεντρό τους το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών αλλά και το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης, που ανησυχεί ιδιαίτερα τους Αμερικανούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρεί ότι τα κατοικημένα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, κάτι το οποίο αγνοεί η συμφωνία μεταξύ Αγκυρας και Λιβύης.

Πώς όμως φτάσαμε σε αυτή την εξέλιξη και γιατί οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να εμπλακούν ενεργά στο ζήτημα; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον αντιπρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς και με στελέχη του Κογκρέσου, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας ανέλυσε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες. Αναφέρθηκε στη συμφωνία που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, τονίζοντας ότι είναι παράνομη, ότι παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή. Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία για τον αγωγό EastMed δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης και προσπάθησε να αναδείξει τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας αλλά και τη συμβολή της στο ΝΑΤΟ. Αναφέρθηκε, ακόμη, στα τεκταινόμενα για την επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζεται η τουρκική αδιαλλαξία. Τέλος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα που αφορούν στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, κατέστησε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε την παραμικρή ανοχή σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να τα παραβιάσουν.

Υπεροπλία στους αιθέρες

Μεγάλη υπεροχή έναντι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα έχει η Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια με την απόκτηση των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία αναβάθμισης των F-16 που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από τη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα εκδήλωσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για συμμετοχή και στο πρόγραμμα των F-35. Μάλιστα, συμφωνήθηκε να αρχίσει σύντομα διαπραγμάτευση για την απόκτηση μιας μοίρας τέτοιων αεροσκαφών. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35. Ολα αυτά έρχονται μετά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των 5ης γενιάς μαχητικών, η οποία, σημειωτέον, θα αποκτούσε 100 τέτοια αεροσκάφη. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν, με τη χώρα να θέλει να εντάξει στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας τουλάχιστον 20 F-35 μετά το 2024.

Οικονομία και επενδύσεις

Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στις ΗΠΑ εξήγησε στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα προσφέρει πλέον ελκυστικό έδαφος για ξένες επενδύσεις. Η ενέργεια, ο τουρισμός, οι υποδομές, τα λιμάνια, το real estate και οι νέες τεχνολογίες ήταν οι τομείς που βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους 22 μεγάλων επενδυτικών οίκων. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε σε συνομιλητές και ακροατήρια ότι η ελληνική οικονομία είχε εξαιρετική επίδοση, ενώ δέχτηκε και τα θετικά σχόλια του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, ο οποίος τόνισε: «Οταν καταπολεμάς τη γραφειοκρατία, όταν κάνεις το κράτος πιο παραγωγικό και η ενέργεια είναι προσβάσιμη στις παραγωγικές μονάδες που δημιουργούν θέσεις εργασίας, τότε οι οικονομίες ανθούν. Και αυτή τη στιγμή η Αμερική και η Ελλάδα γνωρίζουν οικονομική άνθηση». Τέλος, έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα, αποφασίστηκε την περασμένη Τρίτη να κλείσει το γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Γραφείου στην Αθήνα. Αυτό συνέβη μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην Ουάσιγκτον.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 136 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Πολιτικοί αρχηγοί: Συσπείρωση & ετοιμότητα μετά τα ραντεβού