Η Moody’s & τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας1 Μαρτίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 2:34 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:35 μμ


Της Αμαλίας Κάτζου

Μήπως ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνεννοηθεί με τη Moody’s; Αυτό το ερώτημα βασανίζει κάποιους που αρέσκονται να φτιάχνουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Αλλιώς δεν εξηγείται το ότι κάποιοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπονόησαν ότι ο πρωθυπουργός είχε «συνεννοηθεί» με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία λίγη ώρα πριν από την ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής. Οι συγκεκριμένοι συνειρμοί μόνο γέλιο προκαλούν, καθώς ουδείς νοήμων άνθρωπος μπορεί να θεωρήσει «στημένο» το timing της αναβάθμισης.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν καθοδηγούνται από κανέναν. Οι αξιολογήσεις τους βασίζονται σε συγκεκριμένα τεχνικά μοντέλα, που λαμβάνουν υπ’ όψιν την πορεία των μακροοικονομικών δεικτών (χρέος, έλλειμμα, πλεόνασμα, ανεργία, ΑΕΠ κ.λπ.). Επομένως, όταν αποφασίζουν να αναβαθμίσουν ή να υποβαθμίσουν μια χώρα, σημαίνει πως έχουν μεταβληθεί κάποιοι βασικοί δείκτες και είναι αναγκαία η επαναξιολόγηση.

Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας. Με την τρίτη αξιολόγηση να έχει κλείσει, τις οικονομικές προοπτικές να έχουν βελτιωθεί, το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι πάνω από τον στόχο, την ανεργία να μειώνεται με αργά αλλά σταθερά βήματα, αλλά και στο μέτωπο των καταθέσεων να παρατηρείται τους τελευταίους μήνες αυξητική τάση, η Moody’s έκανε το αυτονόητο. Βάσει των νέων δεδομένων αναβάθμισε την Ελλάδα και, μάλιστα, κατά δύο βαθμίδες. Εξάλλου, ο οίκος στην έκθεσή του παραθέτει αναλυτικά τους λόγους της αναβάθμισης. Επομένως, ας μην προσπαθούν κάποιοι για πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες να φτιάχνουν ευφάνταστα σενάρια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και είναι πολύ θετικό που έχει μειωθεί αισθητά το country risk και έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας.

Ας σταματήσουν κάποιοι να κάνουν το άσπρο μαύρο. Η ανάκαμψη της οικονομίας και η έξοδος από τα μνημόνια είναι εθνικός στόχος και προϋπόθεση για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 38 της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», 25/02/2018