Νέα εποχή για το κτίριο της «Ελευθεροτυπίας» – Ποιοι το αγόρασαν και πώς θα αξιοποιηθεί

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand, η συνεργασία του με την Grivalia, οι στρατηγικές συμμαχίες και τα μεγάλα deals στο real estate6 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 10:02 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:02 μμ


Το επί δεκαετίες… σπίτι της εφημερίδας που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δημοσιογραφία άλλαξε χέρια και πλέον περνά σε μια νέα εποχή. Το εμβληματικό κτίριο στη συμβολή των οδών Ηλία Ηλιού και Μίνωος στον Νέο Κόσμο ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ που είχε ξεμείνει μετά την πτώχευση της Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε. Η εταιρεία Value Τουριστική, θυγατρική κατά 100% της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Ανδριόπουλου, σε συνεργασία με την Grivalia, απέκτησε το κτίριο της πρώην έδρας της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» συνολικής επιφάνειας 14.427 τ.μ., το οποίο ανήκε στην εταιρεία «Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.» μέχρι την πτώχευσή της.

Της Μαρίας Σμιλίδου
[email protected]

Το γεγονός ότι στο ακίνητο υπάρχουν πολεοδομικοί περιορισμοί που δεν επιτρέπουν τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο με μεγάλη δυναμική λειτούργησε αποτρεπτικά, με αποτέλεσμα η Value Τουριστική να είναι ο μοναδικός πλειοδότης και το τίμημα που συμφωνήθηκε είναι το αρχικά ορισθέν, 10,885 εκατ. ευρώ.

Στις προθέσεις των νέων ιδιοκτητών είναι η επένδυση ύψους 7 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του εξαώροφου κτιρίου σε σύγχρονους γραφειακούς χώρους με βιοκλιματικές προδιαγραφές υψηλών απαιτήσεων. Το σημείο όπου βρίσκεται θεωρείται προνομιακό, καθώς είναι κοντά στους σταθμούς του μετρό Άγιος Ιωάννης και Νέος Κόσμος και σε απόσταση λίγων μέτρων από στάση του τραμ.

Η Dimand και η Grivalia ΑΕΕΑΠ δεν συνενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους. Οι συνεργατικές συμφωνίες τους όπως και στην επανάχρηση του κτιρίου της Ελευθεροτυπίας λειτουργούν με το εξής μοντέλο: η πρώτη κατασκευάζει και η δεύτερη στη συνέχεια αποκτά την κυριότητα του ακινήτου ως ΑΕΕΑΠ (εταιρεία που διαχειρίζεται επαγγελματικά ακίνητα).

Αυτό το μοντέλο σύμπραξης μεταξύ τους προχώρησε με επιτυχία στην περίπτωση της Παπαστράτος, όπου ήδη έχει ολοκληρωθεί σε πρώτη φάση η ανάπλαση των εγκαταστάσεων της πρώην καπνοβιομηχανίας στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά.

Το σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα γραφείων έκτασης 11.000 τ.μ. έχει την υπογραφή τους. Η δεύτερη φάση των έργων περιλαμβάνει νέο κτίριο γραφείων 30.000 τ.μ. και ξενοδοχείο 18.000 τ.μ. με ορίζοντα λειτουργίας το 2020.

Η πορεία από τα McDonald’s ως την ανάπλαση του Παπαστράτου

Μαραθωνοδρόμος στην προσωπική του ζωή, αλλά σπρίντερ στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Ξεκίνησε από ταπεινές δουλειές, όπως πωλητής ηλεκτρικών συσκευών, ψήστης στα McDonalds, υπάλληλος και ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου και διευθυντής ξενοδοχείου. Συνεχίζοντας άφησε το στίγμα του σε κάποιες από τις μεγαλύτερες εγχώριες επιχειρήσεις.

Στη Superfast Ferries -τότε ιδιοκτησίας Περικλή Παναγόπουλου- οργάνωσε την έξοδο στις γραμμές της Αδριατικής. Υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της REDS του ομίλου Ελλάκτωρ και εμπνευστής της ιδέας των ανοικτών εμπορικών κέντρων όπως το SmartPark στα Σπάτα.

Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Intradevelopment του Σωκράτη Κόκκαλη, όπου διαχειρίστηκε το έργο ανακατασκευής του γηπέδου Καραϊσκάκη πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ οι ποδοσφαιρόφιλοι θα θυμούνται τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τις επικές μάχες που έχει δώσει για την προώθηση της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Έχοντας ως εφόδιο το πλούσιο εμπειρικό απόσταγμα που αποκόμισε από την πολυποίκιλη θητεία του στους «μεγάλους» του ελληνικού επιχειρείν, ίδρυσε τη δική του εταιρεία στο real estate, την Dimand. Μετά από δεκαετή διαδρομή με την Dimand, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος πλέον κατάφερε να έχει ισχυρή παρουσία σε πολλά από τα μεγάλα deals της αγοράς ακινήτων. Ναυαρχίδα των δραστηριοτήτων της Dimand αποτελεί το έργο αστικής ανάπλασης του κτιρίου της Παπαστράτος, με το συνολικό ποσό της επένδυσης να προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Dimand έχει συνάψει από πέρσι τον Νοέμβριο κοινοπραξία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εξασφαλίζοντας σημαντικό τμήμα της χρηματοδότησης των επενδύσεων που πραγματοποιεί με στόχο τη δημιουργία έργων βιώσιμης ανάπτυξης σε διάφορους τομείς ακινήτων, με επίκεντρο τις γραφειακές εγκαταστάσεις, τα ακίνητα μεικτής χρήσης, τα ξενοδοχεία πόλης και τη φοιτητική στέγαση.

Ο επικεφαλής της Dimand εκτός από την Grivalia συνεργάζεται στενά και με την επενδυτική εταιρεία ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) Εθνική Πανγαία. Προ πέντε ετών η εξαγορά από την Πανγαία του συγκροτήματος Karella Office Park στην Παιανία έναντι 119 εκατ. άφησε εποχή .Στα τέλη του 2016 η Καρόλου ΑΕ, που συνδέονταν με την Dimand, πώλησαν στην Εθνική Πανγαία το πρώην ξενοδοχείο «Μορέας», που προορίζεται να λειτουργήσει ως Moxy Hotel της αλυσίδας Marriott International.

Το… παλμαρέ των έργων

Πρόσφατα η Dimand ολοκλήρωσε τους νέους γραφειακούς χώρους επί της οδού Νερατζιωτίσσης απέναντι από το εμπορικό κέντρο Τhe Μall Athens, το οποίο πώλησε έναντι περίπου 5,5 εκατ. ευρώ στη θυγατρική του βελγικού ομίλου χημικής βιομηχανίας και πλαστικών Ravago. Η έκταση είχε αποκτηθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης προ πενταετίας είχε αναλάβει το πρότζεκτ για το κτίριο των κεντρικών γραφείων του ομίλου Αγγελικούση δίπλα από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα. Πρόκειται για επένδυση ύψους 47 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος συμμετείχε στην κατασκευή του Σταδίου Καραϊσκάκη αλλά και στις προσπάθειες για κατασκευή γηπέδου της Λάρισας με πρωτοστάτη τον Κώστα Πηλαδάκη καθώς και της ΑΕΚ.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 74 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Συντάξεις – Αναδρομικά: Έτσι γλιτώνετε χρήματα από τις αγωγές (videos)

Πηγές Κομισιόν: Αισιοδοξία για εξεύρεση χρυσής τομής στο θέμα των συντάξεων