Νέο πρόγραμμα στέγασης για τα ασυνόδευτα παιδιά

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου σχεδιάζεται η μετακίνηση όλων των ασυνόδευτων παιδιών από κέντρα υποδοχής και αστυνομικά τμήματα σε ξενοδοχεία της ηπειρωτικής χώρας, ώστε να βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον με εξειδικευμένο προσωπικό για τη φροντίδα τους18 Ιανουαρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 2:11 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:11 μμ


Περίπου 3.350 ασυνόδευτα παιδιά από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Συρία και άλλα κράτη παραμένουν σε δομές εντός της ελληνικής επικράτειας, περιμένοντας να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) του υπουργείου Εργασίας με την υποστήριξη της UNICEF, μόλις τα 1.100 από αυτά φιλοξενούνται σε κατάλληλα διαμορφωμένους ξενώνες, ενώ 300 ακόμα βρίσκονται σε «ασφαλείς ζώνες», δηλαδή σε εποπτευόμενους χώρους με 24ωρη φροντίδα και προστασία, εντός των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας. Τα υπόλοιπα 1.950 λιγότερο τυχερά παιδιά διαμένουν είτε σε κλειστά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) είτε υπό τη φροντίδα κάποιου ενήλικα που ασκεί γονική μέριμνα είτε και σε αστυνομικά τμήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την κάμψη των προσφυγικών ροών, από τον Αύγουστο του 2017 έχουν φτάσει στην Ελλάδα 1.200 νέα ασυνόδευτα ανήλικα, ενώ ο συνολικός αριθμός ασυνόδευτων παιδιών που έχουν παραπεμφθεί στο ΕΚΚΑ από τον Ιανουάριο του 2016 ξεπερνά τις 10.500.

Της Σοφίας Μανδηλαρά[email protected]

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η μετακίνηση όλων των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται σε ΚΥΤ και αστυνομικά τμήματα προς ξενοδοχεία της ηπειρωτικής χώρας, με την προοπτική να βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον με εξειδικευμένο προσωπικό για τη φροντίδα τους σε 24ωρη βάση. Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσιεύτηκε πρόσκληση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης του υπουργείου Οικονομίας για τη δημιουργία 2.000 θέσεων σε ξενώνες εντός του 2018, κάτι που, με τα τωρινά δεδομένα τουλάχιστον, θα έλυνε το πρόβλημα για τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία δεν θα έπρεπε να παραμένουν ούτε ώρα σε περιβάλλον κλειστών κέντρων και αστυνομικών τμημάτων. Ακόμα, εντός του Ιανουαρίου θα τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά ένα νέο πρόγραμμα στέγασης για ασυνόδευτα ανήλικα ηλικίας 16-18 ετών, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι αγόρια, με υποστηριζόμενη διαβίωση σε διαμερίσματα.

Δικαίωση 17χρονου Μαροκινού

Τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα οφείλουν να ακολουθήσουν σχεδόν τα ίδια νομικά βήματα με τους ενήλικες. Εφόσον το αίτημά τους απορριφθεί και δευτεροβάθμια από τις επιτροπές της Αρχής Προσφυγών, έχουν δικαίωμα να απευθυνθούν στα ελληνικά δικαστήρια. Αυτό έκανε ένας 17χρονος Μαροκινός-θύμα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης στους δρόμους της πόλης του με τη βοήθεια της ΜΚΟ Αρσις και πέτυχε μια σημαντική νίκη στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

«Η συγκεκριμένη απόφαση είναι η πρώτη που ακυρώνει απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Ασύλου, γιατί δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις που προβλέπει ο νόμος ειδικά για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και δεν υπήρξε ενδελεχής εξέταση των ισχυρισμών του, λόγω και του γεγονότος ότι δεν εκλήθη σε προφορική ακρόαση», εξηγεί στη «Νέα Σελίδα» η δικηγόρος του 17χρονου, Ελένη Σπαθανά. Ο νόμος ορίζει ότι κάθε ασυνόδευτο παιδί πρέπει να διευκολύνεται από έναν «επίτροπο» ώστε να εξασφαλίζεται η δίκαιη και αδιάβλητη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Τα παιδιά, είτε από έλλειψη γνώσεων είτε από φόβο, δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αποτελεσματικά, πολλές φορές ούτε καν να μιλήσουν για όσα έχουν περάσει.

Στην περίπτωση του 17χρονου Μαροκινού δεν είχαν ακολουθηθεί οι εγγυήσεις αυτές. Το Εφετείο επί της ουσίας υποχρεώνει τις αρμόδιες Αρχές να επαναλάβουν τη διαδικασία, αυτή τη φορά όμως σωστά. «Η απόφαση είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα και δημιουργεί ένα νομολογιακό εργαλείο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων παιδιών εν γένει», δηλώνει στη «Νέα Σελίδα» η δικηγόρος της Αρσις.