Νόμος είναι οι ανομίες και τα εγκλήματα του «καθεστώτος»5 Αυγούστου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:51 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:17 μμ


Γιατί διαμόρφωσε αυτή την υπερσυγκεντρωτική δομή εξουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Μήπως αισθάνεται ανασφαλής και πολιτικά ανεπαρκής και αδύναμος απέναντι τόσο στα συστημικά συμφέροντα που τον έφεραν στην εξουσία όσο και στα ίδια τα κομματικά – κυβερνητικά του στελέχη, εξ ου και οικοδομεί μια πανίσχυρη «ασπίδα προστασίας»; Οι θετικές, ασφαλώς, απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά περιέχουν μια ισχυρή δόση αλήθειας. Όμως το ευρύτερο ιστορικό ερώτημα ξεπερνά το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και αφορά στην ίδια τη φύση και τους σκοπούς του «καθεστώτος» που ανέλαβε την εξουσία και επιχειρεί να ελέγξει πλήρως την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία.

Του Μενέλαου Γκίβαλου

Ποιο ήταν το βασικό πρόβλημα του πολιτικοοικονομικού «καθεστώτος» από το 2015 μέχρι πρόσφατα; Το γεγονός ότι βρέθηκε απέναντι σε μια κυβέρνηση, σε ένα κόμμα, σε έναν πρωθυπουργό που ήταν αποφασισμένοι να έρθουν σε ρήξη με το καθεστώς της διαπλοκής, ενεργοποιώντας τους -ατελείς- μηχανισμούς και τους θεσμούς ελέγχου που διέθεταν.
Με τον τρόπο αυτό το «τρίγωνο της διαπλοκής» άρχισε να αποδυναμώνεται και να αποσυναρμολογείται. Τα δανεικά κι αγύριστα από τις τράπεζες περιορίστηκαν σημαντικά. Οι μίζες, οι προμήθειες, οι εργολαβίες, όλο το πλέγμα συναλλαγής των ασύδοτων επιχειρηματικών συμφερόντων με κυβερνητικούς και κρατικούς παράγοντες υπέστη μέγα πλήγμα. Οι δικαστικές και εισαγγελικές διώξεις για ασύλληπτου μεγέθους και διεθνούς εμβέλειας σκάνδαλα, όπως της Novartis αλλά και του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Siemens, μετατράπηκαν σε εφιάλτη για το «καθεστώς» και τους κομματικούς του εκπροσώπους.

Ποτέ συνεπώς δεν πρέπει να ξαναζήσει το «καθεστώς» τέτοιου είδους δοκιμασίες. Το «καθεστωτικό» αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, με απόλυτο στόχο «να φύγει με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ», δεν σημαίνει απλώς την αλλαγή εξουσίας, αλλά και την εγκαθίδρυση ενός νέου θεσμικού – δικαιικού πλέγματος, που θα καθιστά από εδώ και πέρα, όχι μόνο ατιμώρητες, αλλά και «νόμιμες» τις δραστηριότητες των εταίρων του καθεστώτος. Κατά την περασμένη περίοδο οι φορείς της ασύδοτης κερδοσκοπίας και της διαπλοκής προσπαθούσαν να παρακάμψουν, να αποδυναμώσουν ή και να ακυρώσουν τους μηχανισμούς και τους θεσμούς ελέγχου. Σήμερα επιδιώκουν, όχι μόνο να τους καταργήσουν, αλλά και να καταστήσουν νομικά και θεσμικά νόμιμη την παρανομία τους: το νομικό καθεστώς της διαπλοκής αρχίζει να αποκτά επίσημη μορφή.

Έτσι ανασυγκροτείται το «τρίγωνο της διαπλοκής» σε νέα, «νομιμοποιημένη» βάση. Τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών αποκτούν το ακαταδίωκτο για κάθε πιθανή παρανομία, για κάθε ακάλυπτο δάνειο που θα δώσουν στους «δικούς μας» επιχειρηματίες. Ο ζωογόνος «αέρας» που επικαλέστηκε ο υιός Ψυχάρης ως εγγύηση φυσά και πάλι ευεργετικά για τους συστημικούς. Όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είτε καταργούνται είτε εντάσσονται στο «καθεστώς». Παραβιάσεις στα εργασιακά, φοροδιαφυγή και φοροκλοπή, μίζες και συναλλαγές με κρατικούς λειτουργούς, «συναλλαγές» με πολιτικούς δεν αποτελούν ποινικά εγκλήματα, αλλά «παράσημα» αριστείας για τους καθεστωτικούς εταίρους.

Το κυβερνητικό καθεστώς, άλλωστε, δεν επιδιώκει μόνο να κατεδαφίσει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποβλέπει απλώς στην απαξίωση και έκπτωση των αξιών και των αρχών που διέπουν ένα δημοκρατικό – προοδευτικό πολίτευμα. Ταυτόχρονα, εννοεί να μην αφήσει πίσω του, ακόμα κι αν επέλθει αλλαγή στο επίπεδο της διακυβέρνησης, κανένα ίχνος, καμία απόδειξη, καμία ένδειξη των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών ανομημάτων και εγκλημάτων που σκοπεύει να διαπράξει σε βάρος του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό και οι πολίτες θα πρέπει έγκαιρα να αντιληφθούν ότι αυτή η απόπειρα θεσμικής και νομικής «νομιμοποίησης» των ανομημάτων της καθεστωτικής εξουσίας αποτελεί ιστορικό ανοσιούργημα και κορυφαία ύβρι κατά της δημοκρατίας και της ελληνικής κοινωνίας. Και να αντιδράσουν με όλα τα μέσα – πριν είναι αργά.

ΥΓ.: Και για όσους προσποιούνται ότι δεν «καταλαβαίνουν», η εσπευσμένη αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου (μείζον οικονομικό έγκλημα) και του Επαμεινώνδα Κορκονέα (εμπρόθετη δολοφονία) αλλά και η πολιτική δίωξη του Παύλου Πολάκη (ώστε να «νομιμοποιηθούν» τα εγκλήματα του ΚΕΕΛΠΝΟ) αποδεικνύουν τα νέα κριτήρια «νομιμότητας» του κυβερνητικού καθεστώτος: Κλέψτε, δολοφονήστε στα όρια του «νόμου και της τάξης», εξοντώστε με κάθε μέσο τους αντιπάλους. Μην φοβάστε. Το «καθεστώς» εγγυάται και «καθαρίζει» για σας…

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 113 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 3 Αυγούστου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Νέο Μπρα ντε φερ Κομισιόν – κυβέρνησης για τις ελαφρύνσεις – Στο ίδιο έργο θεατές