Ο Ανδρέας και ο τροχός της Ιστορίας4 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 4:31 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:55 μμ


Ένας σημαντικός πολιτικός, ένας μεγάλος ηγέτης καταγράφεται και αποτιμάται ασφαλώς στην Ιστορία για το έργο του και τις πράξεις του.

Όμως αυτό που αναδεικνύει έναν ηγέτη σε ιστορική προσωπικότητα είναι οι ιδέες και οι αξίες που υπηρέτησε, το θάρρος και η τόλμη που επέδειξε στις κρίσιμες ιστορικές συγκυρίες.

Αυτές οι αξίες, οι αρχές, τα οράματα εγγράφονται στις ψυχές και στις σκέψεις των λαών και διανύουν τον ιστορικό χρόνο, φθάνοντας στο δικό μας παρόν.

Δεν έρχονται όμως μόνο σαν υπενθύμιση, σαν ανάμνηση, σαν τυπική παρακαταθήκη αλλά σαν οδηγός, σαν σταθερό βάθρο στις προσπάθειες και στους αγώνες που διεξάγουμε για να πορευτούμε σ’ ένα καλλίτερο μέλλον.

Αφορμή για τις σκέψεις αυτές αποτέλεσε η επέτειος των 100 χρόνων (5/2/1919) από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ενός πολιτικού ηγέτη που σημάδεψε με την παρουσία και τη δράση του για μια μακρά περίοδο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 μέχρι τον θάνατό του, τις ιστορικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Η ριζοσπαστικοποίηση και η οργάνωση μέσω του ΠΑΣΟΚ της κοινωνικής πλειοψηφίας σε μια ευρεία κοινωνική συμμαχία -την εθνική και λαϊκή ενότητα- με στρατηγικούς, οραματικούς στόχους την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική απελευθέρωση υπήρξε μια ιστορική τομή, η οποία αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του κοινωνικού κράτους, για την εθνική συμφιλίωση, για τη θεσμική οργάνωση της κοινωνίας.

Με τον θάνατό του έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος. Έκτοτε το ΠΑΣΟΚ ενσωματώθηκε σταδιακά στο αντίπαλο – νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο.

Και ως πρωταρχικός όρος γι’ αυτή τη μεταλλαγή ετέθη η απο-παπανδρεοποίηση του ΠΑΣΟΚ και η απαξίωση του κοινωνικού και πατριωτικού του χαρακτήρα.

Κι αυτά τα έσχατα επίπεδα του ιδεολογικοπολιτικού εκφυλισμού στα οποία οδηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ αποτελούν σήμερα ιστορικό παράδειγμα προς αποφυγήν.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν χρειάζεται αγιογραφίες ούτε άλλωστε ο ίδιος φρόντισε για την υστεροφημία του… Όπως κάθε ηγέτης, διέπραξε κι αυτός και σφάλματα και παραλείψεις.

Όμως δεν «διαχειρίστηκε» τα γεγονότα, δεν παρέμεινε ποτέ «ουδέτερος» και απαθής.

Αντίθετα, κίνησε τον «τροχό της Ιστορίας» προς τα εμπρός έχοντας πάντα ως κινητήρια δύναμη το συμφέρον της πατρίδας και του λαού της.

Κι αυτή τη «σφραγίδα» που χάραξε στη σύγχρονη Ιστορία μας ο Ανδρέας Παπανδρέου θα πρέπει να τη σεβαστούμε και να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 87 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Ανδρέας Παπανδρέου: Έτσι θυμάται τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ ο σκηνοθέτης του, Τάσος Μπιρσίμ (video)

Ξένο φτηνό χρήμα δίνει ζωή στην αγορά

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Τετ α τετ με ατζέντα 6 σημείων

Τσίπρας: Δεν εκβιάζομαι – Καμία αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής