Ο Δημήτρης Κρεμαστινός συμβουλεύει: Πού οδεύει η σύγχρονη καρδιολογία

Ο καθηγητής επικαιροποιεί, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα, το πρώτο του βιβλίο «Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς»17 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 8:50 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:52 μμ


Οι καρδιοπάθειες σήμερα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου του πληθυσμού της χώρας μας. Παρήγορο για εμάς είναι ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Βασική αιτία θεωρείται η μεταβολή του τρόπου ζωής στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο τρόπος ζωής μιας προηγμένης κοινωνίας, με την απομάκρυνση από τη φυσική διατροφή και τις κακές καθημερινές συνθήκες συμπεριφοράς και κίνησης του πληθυσμού, αποτελεί τον κύριο λόγο της μεγάλης έξαρσης των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Λόγω του εύλογου ενδιαφέροντος που προκλήθηκε διεθνώς από τις εκατόμβες των θανάτων, ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν διάφορες προληπτικές και θεραπευτικές προσπάθειες με στόχο να αναχαιτιστεί η θανατηφόρα αυτή μάστιγα της εποχής.

Οι προσπάθειες αυτές υπήρξαν κυρίως αποτέλεσμα αφενός της ανησυχίας της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, αφετέρου της μεγάλης τεχνολογικής προόδου.

Παράλληλα, όπως ήταν φυσικό, αναπτύχθηκε και η κερδοσκοπική διάθεση σειράς ιατρικών και παραϊατρικών κυκλωμάτων. Βασική αιτία υπήρξε η εκμετάλλευση της άγνοιας του απλού ανθρώπου όσον αφορά στις εξελίξεις της σύγχρονης Ιατρικής.

Έτσι, διαπιστώνεται καθημερινά μεγάλος προβληματισμός περί του τι πρέπει να πράττουν τόσο οι ίδιοι οι καρδιοπαθείς για να θεραπευτούν όσο και ο υγιής πληθυσμός προκειμένου να μην νοσήσει.

Από τις γνώμες στην υπερπληροφόρηση

Πόσες φορές οι ασθενείς δεν επισκέπτονται σειρά γιατρών προκειμένου να πληροφορηθούν ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για την περίπτωσή τους;

Πόσες φορές δεν καταγγέλλονται γιατροί από τους ίδιους τους ασθενείς τους για τις ανεπιτυχείς θεραπείες στις οποίες τους υποβάλλουν;

Δυστυχώς, η ελευθερία διατύπωσης οποιασδήποτε γνώμης από τον οποιονδήποτε, σε συνδυασμό με την υπερπληροφόρηση του ίντερνετ, που, μάλιστα, πολλές φορές είναι λανθασμένη, δεν οδήγησε στη σωστή διαφώτιση του πολίτη.

Οι επιστημονικές παρεμβάσεις τα τελευταία 50 χρόνια υπήρξαν σε τέτοιο βαθμό συγκλονιστικές τόσο στη θεραπευτική όσο και στην προληπτική αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών που εύλογα ο απλός άνθρωπος διερωτάται γιατί δεν υπάρχει η αναμενόμενη ύφεση αυτής της πανδημίας.

Στο επιστημονικό αυτό αδιέξοδο προστίθεται σήμερα η άποψη ότι παράλληλα με το δόγμα της Ιατρικής με βάση τις τεκμηριωμένες ενδείξεις (Evidence Based Medicine) υπάρχει και μια άλλη άποψη της εξατομικευμένης Ιατρικής για κάθε ασθενή (Personalized Medicine).

Η άποψη αυτή στηρίζεται στο ότι οι άνθρωποι απέναντι στην αρρώστια και το φάρμακο δεν είναι όλοι ίδιοι.

Η εξήγηση βρίσκεται στους πολυμορφισμούς και τις μεταλλάξεις των γονιδίων που καθημερινά αποκαλύπτονται και διαφοροποιούν κάθε άρρωστο ξεχωριστά μέσα στο σύνολο όλων των αρρώστων.

Οι πολυκεντρικές μελέτες, από τις οποίες εξάγονται αποτελέσματα που στηρίζονται στους μέσους όρους και τα ποσοστά της στατιστικής, δεν επιλύουν πάντα το πρόβλημα του κάθε αρρώστου.

Ο κάθε άρρωστος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση το οικογενειακό του ιστορικό και τα γονίδιά του.

Κερδοσκοπικά κυκλώματα βρήκαν θέση

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των θέσεων και αντιθέσεων έχει δυστυχώς θέση και η Ιατρική που κινείται εκτός του ιπποκρατικού όρκου.

Με απλά λόγια, η κερδοσκοπική διάθεση σειράς ιατρικών και παραϊατρικών κυκλωμάτων που στηρίζονται στην άγνοια του απλού ανθρώπου όσον αφορά στις δυνατότητες και τα όρια της σύγχρονης θεραπευτικής.

Παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που συντελέστηκε σε όλους τους τομείς της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης εξακολουθεί να είναι πάντα επίκαιρος με το δόγμα του ότι το καλύτερο φάρμακο δεν είναι άλλο από τον ηθικά δομημένο και επιστημονικά καταρτισμένο γιατρό. Αυτό τον γιατρό αναζητά αγωνιωδώς ο κάθε άνθρωπος όταν αρρωστήσει για να του εμπιστευτεί ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει, την ίδια του τη ζωή.

Δυστυχώς όμως ο σωστός γιατρός δεν βρίσκεται πάντα. Η ελευθερία διατύπωσης οποιασδήποτε γνώμης, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη πληροφόρηση – παραπληροφόρηση, που πολλές φορές προέρχεται ακόμα και από τα μέσα ενημέρωσης, οξύνει περισσότερο το πρόβλημα αντί να το επιλύει.

Με το εκλαϊκευμένο αυτό σύγγραμμα «Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς» πιστεύω ότι απαντώνται τα αναπάντητα ερωτήματα του αναγνώστη.

Who is who

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός,

MD, PHD, MASE, FESC, FACC

Ακαδημαϊκό Status:

Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας

Διακεκριμένο μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών

1986: Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών

1993: Διευθυντής Β΄ Καρδιολογικού Τμήματος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου

2004: Διευθυντής Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό
Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»

2006: Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Πρόεδρος και νυν διευθυντής του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ο Δημήτρης Κρεμαστινός συμβουλεύει: Για μια «σωστή» καρδιά