Ο τρίτος δρόμος Τσίπρα – Διεύρυνση του προοδευτικού μετώπου σε Ελλάδα & Ευρώπη

Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων & 13η σύνταξη τα δώρα των Βρυξελλών8 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:09 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:23 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση 8/3 22:09
  • Τελευταία δημοσίευση 11/3 16:23

Η υλοποίηση της πολιτικής πλατφόρμας για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Αθήνα, είναι πλέον το κεντρικό στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Συνέχεια με σταθερά βήματα αναμένεται να δοθεί το επόμενο διάστημα στην οικοδόμηση πυρήνων του Προοδευτικού Δημοκρατικού Μετώπου ανά την επικράτεια, εντείνοντας τις πολιτικές διεργασίες, με πρώτο ορόσημο τις ευρωεκλογές.

Μετά το Ηράκλειο και την Πάτρα, επόμενος σταθμός υπήρξε στα τέλη της εβδομάδας η Γλυφάδα, όπου σε ανοιχτή πολιτική, συζήτηση με θέμα «Προοδευτικό Δημοκρατικό Μέτωπο – Η απάντηση της Αριστεράς στον ακροδεξιό κίνδυνο» συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Χάρης Αθανασιάδης.

Επόμενοι σταθμοί για τη διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων αποτελούν η Μακεδονία και η Θράκη. Παράλληλα, κορυφώνονται οι κομματικές ζυμώσεις στην Κουμουνδούρου με στόχο τη δημοσιοποίηση μέρους του ευρωψηφοδελτίου.

Εκτός από τους νυν ευρωβουλευτές, Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιο Κούλογλου, «πράσινο φως» για τη μετακόμισή του στις Βρυξέλλες έχει ανάψει -υπενθυμίζεται- για τον πρώην υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ κοντά στην επιστροφή του στη βελγική πρωτεύουσα φέρεται να είναι και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις εντατικές διεργασίες για την κατάρτιση της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι κάποια από τα ονόματα που έχουν προεξοφληθεί έχουν διατελέσει κατά καιρούς υπουργοί. «Ενδεχομένως να υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη στη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου», πρόσθεσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας έτσι τις πληροφορίες που θέλουν την ένταξη πρωτοκλασάτων στελεχών στην προεκλογική κούρσα του Μαΐου

Παρών το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ»

Η ειλικρινής διάθεση προσέγγισης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων από πλευράς του πρωθυπουργού, όπως διατυπώθηκε ρητά και γραπτά στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα για την Κουμουνδούρου, η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί εντονότερα τις επόμενες μέρες μέσα από πολιτικά γεγονότα και πρόσωπα. Πλην της ένταξης στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεκαπέντε περίπου προσωπικοτήτων από την Κεντροαριστερά, η συμβολή του χώρου στην εμπέδωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα αποκτά έδαφος και στην κεντρική προεκλογική ρητορική του κυβερνώντος κόμματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να χαρακτηριστεί η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο έργο του καθηγητή και πρώην υπουργού της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου Μανώλη Δρεττάκη (λίγες ώρες μετά την εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με ομιλητή τον πρωθυπουργό) κατά την ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό. Παράλληλα, η παρουσία στην εκδήλωση «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη» με οικοδέσποινα τη Λούκα Κατσέλη πλήθους στελεχών του «κοινωνικού ΠΑΣΟΚ» (Φωτόπουλος, Μαδεμλής, Κοκκινοβασίλης, Μπετενιώτης κ.ά.) έδωσε συνέχεια στην ώσμωση μεταξύ της Κουμουνδούρου και προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς.

Όραμα για την Ευρώπη

Τα μηνύματα που έστειλε το «Κάραβελ» στην εκδήλωση με θέμα «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη» με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν, δεν αιφνιδίασαν μόνο τους εγχώριους πολιτικούς πρωταγωνιστές. Υπερβαίνοντας το στενό εθνικό πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ουσιαστικά το όραμά του για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, θέτοντας παράλληλα τη συζήτηση για τη συγκρότηση ενός εγχώριου προοδευτικού μετώπου «απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό» σε πραγματική αλλά και συγκεκριμένη βάση.

Με όχημα «ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής», όπως και στην περίπτωση διαχείρισης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος, θα έλεγα, από αυτόν της υποταγής και από αυτόν της ρήξης» για την Ευρώπη, ανοίγοντας βηματισμό για την επόμενη μέρα της Γηραιάς Ηπείρου. Ο υπερβατικός λόγος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δομημένος σε πέντε κεντρικούς άξονες πολιτικής, αποκάλυψε ουσιαστικά τα θεμέλια για την οικοδόμηση μιας στέρεης και βιώσιμης προγραμματικής συμφωνίας ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, δίνοντας ακριβές περιεχόμενο στο προσκλητήριο που απευθύνει συστηματικά όλο το τελευταίο διάστημα για «προοδευτική διακυβέρνηση στην Ελλάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αλέξης Τσίπρας έτεινε χείρα φιλίας προς τους επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού, Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη αντίστοιχα, αποδίδοντας την απουσία τους από το κάλεσμα της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη σε «ένα έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις τους και για τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν».

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Αναδεικνύοντας τις κοινωνικές και αναπτυξιακές διαστάσεις του «μεταπολεμικού σοσιαλδημοκρατικού κοινωνικού μοντέλου» ως παράγοντα ευημερίας, συνοχής και ειρήνης στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο, μορφοποιώντας στην πράξη την πρότασή του για ένα μεταμνημονιακό σοσιαλδημοκρατικό κοινωνικό μοντέλο τον 21ο αιώνα ως ανάχωμα και στις πολυετείς δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης «ως η επίσημη ευρωπαϊκή οικονομική θρησκεία, το επίσημο δόγμα».

Στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα Τσίπρα ως κεντρικοί άξονες πολιτικής περιλαμβάνονται: 

  • Πρώτον, η κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού πυλώνα ως μηχανισμού εγγύησης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως, για παράδειγμα, ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, ευρωπαϊκών συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή κοινών ευρωπαϊκών θεμελιωδών κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών με πρόσβαση ελεύθερη στους πολίτες.
  • Δεύτερον, η αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους, χωρίς να επιβαρύνουμε τα λαϊκά στρώματα.
  • Τρίτον, η ανάπτυξη μηχανισμών διαμερισμού της ευθύνης αλλά και του βάρους, «αυτό που ονομάζουμε αμοιβαιοποίηση του ρίσκου, αμοιβαιοποίηση των δημόσιων χρεών και εξισορρόπηση κρίσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Η μεγάλη συζήτηση που είχε γίνει για το λεγόμενο ευρωομόλογο».
  • Τέταρτον, η καταπολέμηση της φοροαποφυγής του μεγάλου κεφαλαίου. Παραδείγματος χάρη, με ευρωπαϊκές και διεθνείς ρυθμίσεις για τους φορολογικούς παραδείσους, καθώς και η στροφή προς μια δίκαιη φορολογική εναρμόνιση.
  • Πέμπτον, η ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με βάση ένα νέο επενδυτικό πρότυπο που θα προάγει τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Και, τέλος, η διεύρυνση της δημοκρατίας.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 92 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ακροδεξιός εκσυγχρονισμός – Από τον Άδωνι στην Άννα