Όχι πια σεξ, μόνο smartphone…

Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα φαίνεται ότι υπνωτίζουν τους χρήστες, κρατώντας τους μακριά από τον/τη σύντροφό τους - Παθιασμένοι οπαδοί του mobile internet οι Ελληνες29 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 1:12 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:12 μμ


Δεν πρόκειται φυσικά για κάποια σπουδαία ανακάλυψη ούτε και για κάτι που δεν είχαμε υποψιαστεί. Τα έξυπνα τηλέφωνα μπορεί να έχουν ανοίξει πεδίον δόξης λαμπρό για το φλερτ, αλλά όσον αφορά στην ερωτική ζωή των χρηστών μάλλον την καταστρέφουν. Ή, για να τεθεί πιο σωστά, ένας από τους λόγους που την καταστρέφουν είναι ότι και το φλερτ πια είναι από πολύ εύκολα προσβάσιμο έως και ανεξέλεγκτο.

της Δήμητρας Τριανταφύλλου
[email protected]

Πριν από λίγο καιρό μια γερμανική έρευνα, που αφορά στον ελεύθερο χρόνο για το 2019 και διεξήχθη για λογαριασμό του Ιδρύματος για Ζητήματα του Μέλλοντος, ήρθε να φωτίσει αυτό που πολλοί ενήλικοι κάτοχοι έξυπνων κινητών έχουν αντιληφθεί. Οπως το έθεσε ο Ούλριχ Ράινχαρντ, επιστημονικός διευθυντής της έρευνας: «Καθαρά επιστημονικά μιλώντας, πρόκειται για μια καταστροφή. Θέλουμε να ασχοληθούμε με διάφορα πράγματα, να τεμπελιάσουμε, να συναντήσουμε φίλους, αλλά δεν το καταφέρνουμε διότι έχουμε διαρκώς τον φόβο μήπως χάσουμε κάτι ή ότι θα πάρουμε τη λάθος απόφαση». Την ώρα, λοιπόν, που ο ελεύθερος χρόνος αποτελεί ολοένα και περισσότερο παράγοντα πίεσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έρχονται να τον… αρμέξουν ακόμα περισσότερο καταστρέφοντας την αληθινή εικόνα της ευτυχίας.

Εστιάζοντας ειδικότερα στη σεξουαλική συμπεριφορά των χρηστών, η έρευνα αποκάλυψε ότι μόνο ένας στους δύο Γερμανούς κάνει σεξ τουλάχιστον μία φορά τον μήνα (52%), ενώ πριν από πέντε χρόνια αυτό το ποσοστό ήταν στο 56%. Ενας από τους κύριους λόγους για την πτώση της δραστηριότητας είναι η χρήση του smartphone. Πριν από δύο χρόνια μια άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια κατέδειξε ότι ένας στους δέκα, όχι μόνο χρησιμοποιεί το κινητό του την ώρα του σεξ (!), αλλά… ξεπετάει και τον/τη σύντροφό του για να ασχοληθεί έπειτα απερίσπαστος με το smartphone.

Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Ντάρχαμ, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2018, ζευγάρια από τη Βρετανία παραδέχτηκαν ότι η σύγχρονη τεχνολογία έχει συνέπειες στη σχέση τους, με το 40% να δηλώνει ότι καθυστερεί το σεξ για να κάνει πρώτα ένα… τηλεφωνάκι, να στείλει ένα SMS και να σερφάρει στο ιντερνέτ. Ενας στους τρεις παραδέχτηκε επίσης ότι απαντά στο τηλέφωνό του κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ οι περισσότεροι «ξεμπερδεύουν γρήγορα» με τις σεξουαλικές υποχρεώσεις τους για να απαντήσουν σε μηνύματα.

Και τα πορίσματα δεν σταματούν εδώ. Πρόσφατη έρευνα παγκόσμιας εταιρείας που προσφέρει λύσεις σε προβλήματα τεχνολογίας έδειξε ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς παίρνουν τα τηλέφωνά τους στο κρεβάτι μαζί τους και πάνω από το ένα τρίτο παραδέχεται ότι η σεξουαλική ζωή έχει υποστεί πλήγμα ως συνέπεια της παραπάνω εξάρτησης. Το 93% κοιμάται με την οθόνη ανοιχτή κι ενεργή στο προσκεφάλι. Τον Ιούνιο του 2019, πάλι, έρευνα που δημοσιεύτηκε στα «Archives of Sexual Behaviour» δείχνει ότι οι millennials εμφανίζονται να κάνουν λιγότερο σεξ σε σύγκριση με τους γονείς τους, όταν εκείνοι βρίσκονταν στην ηλικία τους.

Στα καθ’ ημάς, η μεγάλη μας αγάπη για τα smartphones αποκαλύπτεται στην πρόσφατη έρευνα της Focus Bari, που δείχνει ότι οι Ελληνες είναι παθιασμένοι οπαδοί του mobile internet, καθώς οκτώ στους δέκα επιλέγουν να σερφάρουν στο διαδίκτυο μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι τέσσερις στους πέντε χρησιμοποιούν applications από το κινητό τους, με τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές να είναι σε ποσοστό 64% εκείνες της επικοινωνίας (Viber, Messenger, Skype κ.ά.).

Η μεγάλη μοναξιά

«Το smartphone ευνοεί την ταχύτητα και την ίδια στιγμή σε κρατά δέσμιο από το να αφοσιωθείς ουσιαστικά στον άνθρωπό σου» τονίζει ο σεξολόγος Ζήσης Παπαθανασίου

Αναζητώντας τους βαθύτερους λόγους που η συστηματική χρήση smartphone καταρρακώνει τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού, απευθυνθήκαμε στον Ζήση Παπαθανασίου, σεξολόγο, επίκουρο καθηγητή Γυναικολογίας και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. Ο ίδιος εξηγεί στη «Νέα Σελίδα» ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέο πρόβλημα, αλλά για τη μετεξέλιξη των προβλημάτων επικοινωνίας που διογκώνονται διαρκώς και παίρνουν τις νέες εκφάνσεις που επιτάσσει κάθε εποχή. Πια διανύουμε αναντίρρητα την εποχή της τεχνολογίας.

«Υπάρχουν, πολλά χρόνια τώρα, προβλήματα επικοινωνίας ανάμεσα στα ζευγάρια, που εκφράζονται και διυλίζονται μέσα από το καταλυτικό κομμάτι του σεξ. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν, γιατί ανάμεσα σε άλλα επικεντρώνονται στο περιχαρακωμένο σχήμα “δουλειά – σπίτι – ας κοιτάμε μόνο τη δουλειά μας”. Στην κρίση αυτό φυσικά εντάθηκε. Οσο περισσότερο, λοιπόν, εξανεμίζεται το συναίσθημα τόσο πιο ακάθεκτοι προχωράμε σε μια μηχανιστική αντίληψη της σεξουαλικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι βαθύτερες ανάγκες για συντροφικότητα και έκφραση της σεξουαλικότητας ικανοποιούνται με ολοένα και πιο επιφανειακό τρόπο και με όπλο το κινητό τηλέφωνο. Με μια καρδούλα, μια χαρούμενη φατσούλα κι ένα like νομίζουμε ότι καλύψαμε το συναίσθημα που μας λείπει. Νομίζουμε ότι με πολύ ενεργή παρουσία στα social media δηλώνουμε επικοινωνία, όταν την ίδια ώρα είμαστε πιο μόνοι από ποτέ. Είναι η απόλυτη ψευδαίσθηση ευτυχίας».

Για τον κ. Παπαθανασίου ένα από τα πιο αρνητικά στοιχεία της καλπάζουσας χρήσης των smartphones είναι ότι η κοινωνία γίνεται αποδέκτης μόνο της γυαλιστερής τους όψης μέσα από τον καταιγισμό των διαφημίσεων, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις τους στην καθημερινότητά μας σπάνια φτάνουν στο κοινό. Επίσης, ο κ. Παπαθανασίου μας φωτίζει και το θέμα τού πόσο πια το σεξ αντιμετωπίζεται με όρους… ολυμπιακού αγωνίσματος – πρέπει να είναι άφθονο, γρήγορο και πολύ… τεχνικό. Τα smartphones βοηθούν στην καλλιέργεια αυτής της κουλτούρας, αφού, ανάμεσα στ’ άλλα, κάνουν πολύ εύκολη και την πρόσβαση στην πορνογραφία, η οποία, βέβαια, λειτουργεί αρνητικά για το ζευγάρι, μια και καταργεί το συναίσθημα και τη συντροφικότητα και προάγει αυτή την προαναφερθείσα μηχανιστική αντίληψη για το σεξ. «Η σύγχρονη κοινωνία θεωρεί τις παραδοσιακές σχέσεις “πασέ”. Η αλήθεια είναι ότι στην καπιταλιστική κοινωνία όλα πρέπει να λειτουργούν γρήγορα και το σεξ είναι μέσα σε αυτά. Το smartphone ευνοεί την ταχύτητα και την ίδια στιγμή σε κρατά δέσμιο από το να αφοσιωθείς ουσιαστικά στον άνθρωπό σου», καταλήγει ο κ. Παπαθανασίου.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 129 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 24 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Υπό κατάρρευση τα τρία νοσοκομεία Παίδων