Οι εξελίξεις επιβάλλουν συναίνεση21 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:01 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:02 μμ


Τα τελευταία γεγονότα με τη συμφωνία ΤουρκίαςΗΠΑ στη Βόρεια Συρία προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα.

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμφωνήσει μια εκεχειρία, έπειτα από μια διεξοδική διαπραγμάτευση κατέστη δυνατή η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Παρά τη «συμφωνία των 120 ωρών», οι δηλώσεις των δύο πλευρών αποκαλύπτουν την απόκλιση που υπάρχει αλλά και μια εκατέρωθεν προσπάθεια δικαίωσης.

Το άλλο ζήτημα που θέτουν οι αντίπαλοι της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του Προέδρου Τραμπ είναι ότι με την πολιτική του έκανε μεγάλο δώρο στον ρωσικό παράγοντα, ο οποίος έσπευσε να καλύψει το κενό που άφησε η απόσυρση των Αμερικανών από τις κουρδικές περιοχές.

Σε ένα άλλο θέμα διεθνούς αλλά και ελληνικού ενδιαφέροντος, το βέτο της Γαλλίας για τη μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε προβληματισμό.

Ο Ζόραν Ζάεφ είχε δομήσει την πολιτική του στην ενταξιακή πορεία της χώρας του, αφού αυτό ήταν το βασικό επιχείρημά του για να υπερασπιστεί στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και τα δύο παραπάνω γεγονότα καταδεικνύουν ότι στη γεωπολιτική και τη διπλωματία «τα πάντα ρει» και, μάλιστα, με την ταχύτητα που επιβάλλουν τα κάθε είδους πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα.

Αλλιώς αρχίζει ο σχεδιασμός της εξωτερικής πολιτικής ενός κράτους κι αλλιώς καταλήγει – και, μάλιστα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα «τυχαία» περιστατικά.

Στις δημοκρατικές κοινωνίες οι εκλογές είναι αυτές που αναδεικνύουν τους νικητές και χαράζουν πορεία.

Σε ζωτικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όμως η συνέπεια στην Ιστορία και την υπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων είναι αυτή που πρέπει να χαρακτηρίζει τα πάντα, παράλληλα με τις εκλογικές διαδικασίες.

Η συναίνεση της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων, υπό το πρίσμα μιας μακροπολιτικής θεώρησης υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Για τα εθνικά συμφέροντα αγωνιζόμαστε όλοι, άσχετα αν τα βλέπουμε από διαφορετικές οπτικές γωνιές.

Το ευμετάβλητο διεθνές σκηνικό επιβάλλει αυτή την εθνική πορεία.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 124 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ο απρόβλεπτος Τραμπ ανησυχεί την Αθήνα