Οι Πρέσπες έφεραν σύννεφα στις σχέσεις Κυριάκου – Σταύρου6 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 6:59 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:59 μμ


Η άρνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να παραστεί στο συνέδριο του Ποταμιού επιβεβαιώνει τη δυσφορία του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Του Σωτήρη Σταθόπουλου
[email protected]

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στην Πειραιώς αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να σταλεί ένα προειδοποιητικό και ξεκάθαρο μήνυμα στον επικεφαλής του Ποταμιού.

Εξάλλου, εκτιμήθηκε ότι επικοινωνιακά θα ήταν λάθος να παραστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τη στιγμή που η ΝΔ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης για το Σκοπιανό.

Ζυγίζοντας τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της παράταξης, που είχαν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται τόσο από τη σαμαρική πτέρυγα όσο και από βουλευτές όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος τόνισε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συνεργαστεί με πρόσωπα που θα στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στο Ποτάμι. Η κίνηση αυτή, εκτιμούν συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, θα αποτελέσει ισχυρό μοχλό πίεσης προς τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους βουλευτές του ούτως ώστε να ξανασκεφτούν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στο εθνικό ζήτημα.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι η Σεβαστουπόλεως ουσιαστικά θα προσφέρει σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση σε ένα κομβικό σημείο, την ώρα που ο κυβερνητικός εταίρος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ανάλογα και με το αποτέλεσμα του συνεδρίου, η ΝΔ δεν αποκλείεται να αυξήσει την πίεση προς βουλευτές του Ποταμιού που βλέπουν θετικά τη συνεργασία τους με τη «γαλάζια» παράταξη, προκειμένου να καταψηφίσουν τη συμφωνία ή ακόμα και να ανεξαρτητοποιηθούν ώστε να ενταχθούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μια τέτοια κίνηση, βέβαια, θα έκοβε κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη, με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί πολύ καλές προσωπικές σχέσεις. Ενδεικτικό του κλίματος μεταξύ των δύο ανδρών είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει για τον Δήμο της Αθήνας τον Κώστα Μπακογιάννη.

Επίσης, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν κρύψει την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στην περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που ήθελαν την ένταξη του επικεφαλής του Ποταμιού στη «γαλάζια» παράταξη διαψεύστηκαν από τον Σταύρο Θεοδωράκη, που τόνισε ότι το κόμμα του θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές. Βέβαια, η εκλογική κάθοδος του Ποταμιού μένει να επιβεβαιωθεί από το κλίμα και τις αποφάσεις που θα λάβουν οι σύνεδροι. Στην Πειραιώς, πάντως, δεν δείχνουν να βιάζονται και αναμένεται να κινηθούν ανάλογα με τα αποτελέσματα του συνεδρίου και το πώς θα τοποθετηθούν οι βουλευτές του κόμματος.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 74 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Το δριμύ «κατηγορώ» του Γεράσιμου Αρσένη: Η επιστολή που «καίει» τον Σημίτη

Η αμηχανία Μητσοτάκη για την υπόθεση Παπαντωνίου