Οι θεσμοί έρχονται, στο ΥΠΟΙΚ τρέχουν

Θετικό το κλίμα για την Ελλάδα στο Euroworking Group, στο κρίσιμο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου τα σπουδαία…9 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:19 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:19 μμ


Μήνας – ορόσημο είναι ο Σεπτέμβριος για την ελληνική οικονομία, καθώς αρχίζουν επίσημα οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και τον προϋπολογισμό του 2020.

Της Αμαλίας Κάτζου 

[email protected]

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για προϋπολογισμό και φορολογικό σχέδιο νόμου

Οι συζητήσεις και οι υπολογισμοί θα γίνουν με βάση και τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, που, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,9%, ενώ αναθεωρήθηκε επί τα χείρω ο ρυθμός ανάπτυξης του α΄ τριμήνου – στο 1,1% από 1,3% που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο. Η επίδοση του εξαμήνου απέχει πολύ από τον στόχο που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,3% φέτος, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία για το β΄ εξάμηνο.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο αλλά και οι τεχνοκράτες των θεσμών θεωρούν πλέον ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί την τρέχουσα χρονιά. Με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα στα μέσα του μήνα και την άφιξη των επικεφαλής τους μία εβδομάδα αργότερα, στις 23 του μήνα, στο επίκεντρο θα βρεθούν η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου.

Πάει για τέλος Οκτωβρίου το φορολογικό

Οπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει βιασύνη για την οριστικοποίηση των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για το εύρος και το είδος των φοροελαφρύνσεων που θα περιλαμβάνει. Υπό αυτές τις συνθήκες, το πιθανότερο είναι το νομοσχέδιο να φτάσει στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ στις 7 του ίδιου μήνα θα έχει κατατεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020.

Αναφορικά με το εύρος των φοροελαφρύνσεων, σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την εισπρακτική απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Αυτό, πάντως, που έχει κλειδώσει είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη του 2019 από το 28% στο 24%. Οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Για το ζήτημα του αφορολογήτου, αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι είναι ότι οι θεσμοί δεν έχουν θέσει θέμα μείωσής του. Σημειώνεται ότι η προψηφισμένη από το 2017 μείωση ακυρώθηκε την περασμένη άνοιξη.

Το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση ήταν το Euroworking Group που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με τις πληροφορίες να μιλούν για καλό κλίμα. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν οι μειώσεις φόρων, τα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα αλλά και ο προϋπολογισμός του 2020. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού, είχε την πρώτη συνεργασία με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις τους.

Η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου 

Ο κ. Αργυρού ανέπτυξε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους εκπροσώπους των υπόλοιπων υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, όπως και τον στόχο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφού προηγουμένως επιβεβαιωθεί εμπράκτως η μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης.

Μια πρώτη κουβέντα έγινε και για το σχέδιο του συνυπολογισμού στο πρωτογενές πλεόνασμα των επιστροφών κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA, SMP), που θα δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 1,2-1,3 δισ. ευρώ ετησίως από το 2020. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο EwG συζητήθηκε επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει άμεσα την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 2,7 δισ. ευρώ από τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακόμη, εξετάστηκαν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις που διευκολύνουν τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς έναντι των Ευρωπαίων εταίρων ενόψει της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και των διαβουλεύσεων για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020. Οι εξελίξεις αυτές είναι η πλήρης άρση των capital controls, η περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούλιο κατά 1,6 δισ. ευρώ, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Η δύσκολη αποστολή Σταϊκούρα στο Ελσίνκι

Στην οδό Νίκης γνωρίζουν πολύ καλά ότι το «πράσινο φως» για την αλλαγή στους στόχους του προγράμματος δεν μπορούν να το δώσουν ούτε οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων ούτε οι αξιωματούχοι των θεσμών. Την αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο θέμα την έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και για τον λόγο αυτό η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι της Φιλανδίας στις 13 Σεπτεμβρίου θεωρείται κρίσιμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το έργο του Χρήστου Σταϊκούρα δεν είναι εύκολο. Θα παρουσιάσει το ελληνικό σχέδιο στους ομολόγους του, τους οποίους θα πρέπει να πείσει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Το εάν και σε ποιο βαθμό θα πειστούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα φανεί από το κλίμα που θα επικρατήσει στην επικείμενη αξιολόγηση.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου πιάνουν εκ νέου δουλειά στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να προετοιμάσουν την έλευση των επικεφαλής τους. Η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση αναμένεται να αρχίσει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Στο επίκεντρο των επαφών των θεσμών με τους αρμόδιους υπουργούς και τα επιτελεία τους θα βρεθούν η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020, το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς και η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 118 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Αλλαγές στα εργασιακά – Αντιδράσεις στα συνδικάτα