Οι Τούρκοι απειλούν, οι κατάσκοποι αλωνίζουν

Οι αποκαλύψεις για τον εντοπισμό ενός βαν με υπερσύγχρονο εξοπλισμό παρακολουθήσεων ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο στη Λευκωσία. Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη της Αγκύρας δεν κρύβουν τις... πολεμικές προθέσεις τους26 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:23 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:27 πμ


Πριν από λίγες μέρες «γιόρταζε» το ψευδοκράτος. Η τουρκική πολιτική ηγεσία δεν έχασε την ευκαιρία να προκαλέσει για μια ακόμη φορά. Κακομαθημένη χαρακτηρίστηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά από τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα σιωπήσει για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, όπως έκανε πριν από 45 χρόνια».

Του Βασίλη Ταλαμάγκα

[email protected]

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε επίσης ότι η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητες και τις σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε κάθε ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού. Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή στην ιδέα της κοινής συμβίωσης στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των πόρων και στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων.

Τη σκυτάλη από τον Οκτάι πήρε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Κύπρου. «Η Τουρκία υποστηρίζει ότι στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο η αρμοδιότητα των θαλάσσιων περιοχών, η ισότητα των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και η ισότιμη διανομή του φυσικού πλούτου θα πρέπει να καθοριστούν με τη συμφωνία όλων των παράκτιων κρατών. Από την αρχή υποστηρίζουμε αυτό», τόνισε ο προκλητικός υπουργός. Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο άρσης των εγγυήσεων στο πλαίσιο μιας πιθανής επίλυσης του Κυπριακού, απειλώντας παράλληλα ότι «όπως δεν σιωπήσαμε πριν από 45 χρόνια και απαντήσαμε και κάναμε αυτό που πρέπει για τα βάσανα που πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας, έτσι και σήμερα με τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες σκέψεις είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αδελφών μας». Οι απειλές Ακάρ ήρθαν λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση από την Άγκυρα ότι ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις του «Φατίχ» ανοιχτά των Κατεχομένων αλλά και ενόψει της συνάντησης του Αντόνιο Γκουτέρες με Αναστασιάδη και Ακιντζί στο Βερολίνο.

Προετοιμασία για ΜΟΕ

Τη στιγμή που οι Τούρκοι εντείνουν τις προκλήσεις τους σε Αιγαίο και Κύπρο, διατηρώντας ταυτόχρονα ανοιχτές τις στρόφιγγες των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας προετοιμάζονται για την έναρξη ενός ακόμη κύκλου συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαδικασία συνεννόησης προκειμένου να οριστούν οι ημερομηνίες διεξαγωγής μιας συνάντησης μέχρι το τέλος του χρόνου μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων με στόχο την εξεύρεση τρόπων για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Η συνέχιση του ελληνοτουρκικού στρατιωτικού διαλόγου επιβεβαιώθηκε εξάλλου και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ.

Παρά τη συγκεκριμένη συμφωνία, ωστόσο, η συνέχιση της σχετικής διαδικασίας αμφισβητείται έντονα από διάφορες ελληνικές διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές πλευρές. Διπλωματικοί κύκλοι πιστεύουν ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος για τα ΜΟΕ θα έπρεπε να υλοποιείται σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και όχι Αμυνας, αφού τα ζητήματα που θίγονται είναι διπλωματικής κυρίως φύσης και σε πολλές περιπτώσεις αφορούν σε τεχνικά ζητήματα που καθορίζονται από διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, ξεφεύγοντας έτσι από τις αρμοδιότητες του υπουργείου Αμυνας.

Θρίλερ

Από την άλλη πλευρά, ένα κατασκοπευτικό θρίλερ συγκλονίζει την Κύπρο. Ο λόγος για μια κινητή «μετεωρολογική μονάδα» σε βαν ισραηλινής εταιρείας, που βρέθηκε σε κτίριο όπου εδρεύουν εταιρείες που ασχολούνται με τη δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων, τα οποία προσφέρουν έναντι υψηλής τιμής σε όλο τον κόσμο. Ο πρώην πράκτορας T.D. φέρεται να είχε επαγγελματικές σχέσεις με μεγάλο πολιτικό κόμμα στην Κύπρο, καθώς και με πολιτικά πρόσωπα που σχετίζονταν με αυτό. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η «μονάδα» κινούνταν, εκτός από την Κύπρο, και στα Κατεχόμενα.

Το βαν δείχνει ότι είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου στη χρησιμοποίηση του νησιού ως βάσης ανάπτυξης τεχνολογίας παρακολουθήσεων από διάφορες μυστικές υπηρεσίες. Η εταιρεία για την οποία γίνεται έρευνα σε σχέση με το βαν στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με άλλες εταιρείες, με τις οποίες δεν φαίνεται να υπάρχει εταιρική σύνδεση, αλλά όλες είναι ισραηλινών συμφερόντων και ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή την παρακολούθηση ηλεκτρονικών συσκευών. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές Ασφαλείας είχαν στοιχεία για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια εναντίον επιχειρηματία από ισλαμική οργάνωση, η οποία κατονομάστηκε. Το ότι υπήρχε θέμα ασφάλειας φαίνεται να αποδέχθηκε και η ίδια η κυπριακή αστυνομία, η οποία στη συνέχεια διέθεσε και φρουρά, ενώ άρχισε και περιπολίες έξω από το σπίτι του συγκεκριμένου επιχειρηματία αλλά και στα γραφεία της εν λόγω εταιρείας.

Φέτος τον Μάιο η μη κυβερνητική οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Acess Now είχε στείλει επιστολή στο αρμόδιο τμήμα του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου και αναφερόταν σε πληροφορίες που αφορούσαν σε όμιλο που διαθέτει εξοπλισμό παρακολούθησης επικοινωνιών. H Acess Now ρωτούσε υπό ποιες συνθήκες δόθηκαν άδειες στην εταιρεία να δραστηριοποιείται στην Κύπρο παρά το ότι υπήρχαν στοιχεία για εμπλοκή της σε υποθέσεις παραβίασης δικαιωμάτων ακτιβιστών και δημοσιογράφων. Αναφερόταν στο κακόβουλο λογισμικό Pegasus, που είχε δημιουργηθεί και με τη συμβολή εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων.

Βεβαρημένο παρελθόν

Είναι γνωστό ότι η Κύπρος λόγω της στρατηγικής της θέσης είναι πεδίο για τους πράκτορες διαφόρων υπηρεσιών. Οταν το 2014 είχε προκύψει αντίστοιχο θέμα με πιθανές παρακολουθήσεις, τότε είχε κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες. Εκείνη την περίοδο η αστυνομία είχε συλλάβει δύο αστυνομικούς των βρετανικών βάσεων, οι οποίοι έκαναν έλεγχο ασφαλείας στο γραφείο τού τότε υπαρχηγού της Εθνικής φρουράς Ανδρέα Παπαπαύλου. Ο εξοπλισμός που είχαν μαζί τους είχε παραχθεί από εξειδικευμένη εταιρεία. Η αστυνομία υπό το βάρος πιθανών αποκαλύψεων αναγκάστηκε να κλείσει την υπόθεση ως «μη αστυνομικής φύσεως». Ο Ανδρέας Παπαπαύλου υποπτευόταν ότι κάποιοι τον παρακολουθούσαν και γι’ αυτό είχε ζητήσει τον έλεγχο του γραφείου του. Είναι προφανές ότι οι αρμόδιες κυπριακές Αρχές γνώριζαν από το 2014 τη δραστηριότητα κάποιων εταιρειών και τη διάχυση της τεχνολογίας που είχαν αναπτύξει.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 129 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Ο ISIS «αναγεννιέται» σε τουρκικό έδαφος