Παιχνίδια 5ης φάλαγγας με την έξοδο από το μνημόνιο

Όσο πλησιάζει το τέλος του προγράμματος τόσο πληθαίνουν τα fake news σε βάρος της χώρας, με «καλοθελητές» εντός και εκτός των τειχών23 Απριλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 11:29 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:29 πμ


Του Σωτήρη Καψώχα

Περίεργα παιχνίδια παίζονται το τελευταίο διάστημα σε βάρος της Ελλάδας, με τις ψεύτικες ειδήσεις να κατακλύζουν την οικονομική πραγματικότητα της χώρας και, μάλιστα, να εντείνονται όσο πλησιάζει η ώρα μηδέν για τη λήξη των μνημονίων. Οι πρωταγωνιστές της διασποράς των λεγόμενων fake news προέρχονται κατεξοχήν από το εξωτερικό, ωστόσο καλοθελητές και ευεπίφοροι στη μεταφορά τους υπάρχουν και εντός των τειχών. Βασικοί ιμάντες είναι θεσμικοί παράγοντες, τραπεζικά και επιχειρηματικά στελέχη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, ασφαλώς, η πλειονότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που βομβαρδίζει καθημερινά τους πολίτες με δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες περί «εμποδίων και άλλων δυσάρεστων τινών» στον δρόμο προς την έξοδο από το δανειακό και δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Εφεύρημα τελευταίας εσοδείας, η «είδηση» που διακινείται ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και, ως εκ τούτου, θα δοθεί μια ολιγόμηνη παράταση, πέραν της 20ής Αυγούστου, για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να πάρει εξιτήριο από τα μνημόνια. Η φημολογία εντάθηκε το τελευταίο τριήμερο, με τα κυκλοφορούντα σενάρια να θέλουν την πηγή προέλευσής τους στην Ουάσιγκτον και τη Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τι κι αν ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Τι κι αν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, διαβεβαίωνε ότι τα πάντα κατατείνουν στο τέλος της επιτροπείας της Ελλάδας; Τι κι αν η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ υποστήριζε ότι μετά την 20ή Αυγούστου όλα θα είναι διαφορετικά για τη χώρα μας; Στην Ελλάδα… εξαφανίστηκαν τα ευήκοα ώτα και η σπερμολογία της αρνητικής εκδοχής, δηλαδή της παράτασης των μνημονίων, διατηρούσε επίμονη θέση στην εσωτερική ειδησεογραφία.

Το ερωτήματα, ωστόσο, που προκύπτουν είναι ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν εκείνοι που «εφηύραν» τέτοιου είδους σενάρια, ποιοι είναι αυτοί αλλά και ποιοι ήταν οι «πρόθυμοι» εντός Ελλάδας που έσπευσαν να τα υιοθετήσουν. Τα εν λόγω σενάρια βρήκαν πρόθυμους «αρωγούς» τόσο στη Γερμανία όσο και στην ΕΚΤ (και σε εγχώριους «φίλους» της Κεντρικής Τράπεζας), ενώ εμπνευστή έχουν τον εκπρόσωπο της ΕΕ στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο. Το σκεπτικό για μια τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί δύο βασικές σκοπιμότητες: οικονομικές και πολιτικές.

Όσον αφορά στις οικονομικές, το «έργο» είναι γνωστό: εάν η Ελλάδα δεν έβγαινε την επόμενη περίοδο στις αγορές, θα υπήρχε το κατάλληλο περιβάλλον πίεσης για την εφαρμογή «ουρών» της τρίτης αξιολόγησης αλλά και για την προώθηση κάποιων αποκρατικοποιήσεων, στις οποίες έχουν συμφέροντα ορισμένοι ευρωπαϊκοί κύκλοι. Στο ίδιο πεδίο, οι υποστηρικτές των σεναρίων αυτών επικαλούνται ότι η Ελλάδα θα διατηρούσε σε αυτή την περίπτωση ένα οικονομικό δίχτυ προστασίας. Ως προς τις πολιτικές σκοπιμότητες, γερμανικοί κύκλοι θεώρησαν ότι εάν η Ελλάδα βγει τώρα από το μνημονιακό καθεστώς, ανά πάσα στιγμή η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, εξέλιξη την οποία δεν επιθυμούν.

Φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη κρίθηκε ως «δώρο» από ορισμένους παράγοντες της Ελλάδας, οι οποίοι θα μπορούσαν έτσι να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη. Αυτό, βεβαίως, αφορά στην αντιπολιτευόμενη πλευρά της αρνητικής ειδησεογραφίας, γιατί, για διαφορετικούς λόγους, την άποψη της ολιγόμηνης παράτασης υιοθέτησαν και ορισμένα εξέχοντα κυβερνητικά στελέχη. Εκτιμώντας ότι η πιθανή παράταση του προγράμματος θα διευκολύνει οικονομικά τη χώρα, αφού θα μπορέσει να διασφαλίσει περισσότερα χρήματα από τα αδιάθετα ποσά του δανείου των 86 δισ. ευρώ και επομένως θα αποφύγουμε ενδεχόμενη κερδοσκοπική επίθεση από τις αγορές, είδαν θετικά την καθυστέρηση εξόδου από τα μνημόνια.

Τα κυβερνητικά στελέχη καλλιέργησαν, μάλιστα, και «μέτρησαν» ένα τέτοιο ενδεχόμενο με επιλεγμένες διαρροές στη «ναυαρχίδα» του φιλελεύθερου Τύπου της χώρας, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μαξίμου. Το έργο αυτό διακόπηκε μόλις ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο να εκφράσει αμέσως τις ενστάσεις του όποιος έχει αντιρρήσεις επί της έγκαιρης ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Οι… ανήσυχοι παράγοντες & η «συμβουλή» Στουρνάρα

Αν αναζητήσει κανείς την αφετηρία της έγερσης τέτοιων αβάσιμων ανησυχιών, θα δει ότι αυτή βρίσκεται στην Ελλάδα και πως από εδώ τεχνηέντως «εξαπλώνονται» οι ανησυχίες στη διεθνή επικαιρότητα. Για παράδειγμα, από την Ελλάδα άρχισε, ένα ωραίο χειμωνιάτικο πρωινό, να ξεδιπλώνεται ειδησεογραφικά το θέμα περί της ανάγκης στήριξης των ελληνικών τραπεζών, πριν καν διενεργηθούν τα stress tests που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κάπως έτσι, ήρθε η επίμονη «συμβουλή» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για προληπτική πιστοληπτική γραμμή. Την πρότασή του αυτή επανέλαβε ο Γιάννης Στουρνάρας σε κάθε δημόσια εμφάνισή του και, μάλιστα, περιέργως πως βρήκε πολλούς ανήσυχους υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Σημίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Και τη στιγμή που η «συμβουλή» Στουρνάρα για προληπτική πιστοληπτική γραμμή απορρίπτεται άνευ επαίνων από το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων αξιωματούχων -αφού πρώτα, βεβαίως, είχε απορριφθεί πλειστάκις από την ελληνική κυβέρνηση-, υπάρχει άραγε κάποια άλλη, νέα πρόταση των ίδιων ανήσυχων παραγόντων; Η πρόταση εμφανίστηκε αμέσως και δεν ήταν άλλη από το σενάριο περί δήθεν παράτασης του τρίτου μνημονίου. Μόνο που απορρίφθηκε κι αυτή χωρίς επαίνους από τους αξιωματούχους της ΕΕ. Τώρα το καινούριο σενάριο θα έχει πρωταγωνιστή με το χρέος…

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 46 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 22 Απριλίου 2018.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο Novartis: Νέα πρόσωπα και μπαράζ διώξεων το καλοκαίρι

Σκάνδαλο Novartis: Η Βουλή διευκολύνει την έρευνα της Δικαιοσύνης

Άλωση της ΝΔ από τον Σημίτη