Ποια σενάρια φέρνει το deal της Forthnet

Οι δύο (πιθανές) κινήσεις Μαρινάκη μετά την εξαγορά, η Vodafone, η Wind και ο ΟΤΕ12 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:49 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:21 μμ


Ανακατατάξεις στο επιχειρηματικό σκηνικό των τηλεπικοινωνιών, ίσως και… βαρέος τύπου, φέρνει το επικείμενο deal της Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη για τη Forthnet. Με κεντρικό ερώτημα αν ο επιχειρηματίας θα επιλέξει σε δεύτερο χρόνο να πουλήσει την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία κρατώντας την τηλεοπτική Nova (που, όπως έδειξε και η υπόθεση της ταινιοθήκης του Mega, ανάγεται σε κεντρικό του στοίχημα), ο κλάδος των telecoms αρχίζει ήδη να γράφει τα σενάρια της επόμενης μέρας.

του Γιάννη Παπαδημητρίου
[email protected]

Η συμφωνία της Alter Ego Mass Media του Βαγγέλη Μαρινάκη για την εξαγορά του ποσοστού που κατέχουν οι τράπεζες στη Forthnet/Nova θεωρείται από πλευράς διαπραγματεύσεων ολοκληρωμένη. Ετσι, λίγο μετά τη δημιουργία του One Channel η κίνηση για την απόκτηση της Forthnet/Nova λειτουργεί για τον ίδιο με τρόπο πολλαπλασιαστικό. Κι αυτό καθώς επεκτείνει την πρόσβασή του από την ελεύθερη τηλεόραση και στη συνδρομητική -και σε μια πελατειακή βάση της τάξης των 400.000 θεατών- με ισχυρό περιεχόμενο. Το οποίο περιλαμβάνει τόσο το ψυχαγωγικό κομμάτι όσο και το αθλητικό. Το «διπλό όπλο» θα είναι καθοριστικό στην τηλεοπτική μάχη, που κλιμακώνεται με το γύρισμα της χρονιάς και με τον επιχειρηματία να κινείται δυναμικά μετά και την απόκτηση της «προίκας» του Mega. Ο ίδιος σε πρώτη φάση θα κινηθεί για το σύνολο του ομίλου Forthnet/Nova.

Δεύτερη φάση

Το ερώτημα είναι αν σε δεύτερη φάση θα κινηθεί στην κατεύθυνση πώλησης του τηλεπικοινωνιακού σκέλους, δηλαδή της Forthnet. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο «αφορά» στους ήδη μετόχους της Forthnet, Wind και Vodafone. Οι δύο είχαν κινηθεί παλαιότερα για να ελέγξουν την εταιρεία, αλλά τελικά με τις μετοχικές εξελίξεις βρέθηκαν εκτός μάχης και τα ποσοστά τους περιορίστηκαν. Μεταδίδουν, ωστόσο, βάσει επιμέρους συμφωνίας (Σεπτέμβριος 2017) το αθλητικό περιεχόμενο της Nova από τις δικές τους πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Τα σενάρια πλέον είναι δύο. Το πρώτο θέλει τον Ομιλο Μαρινάκη να ενδιαφέρεται μόνο για το ψυχαγωγικό τμήμα, τη Nova. Σε αυτό η πιθανότερη εξέλιξη θα είναι να πουλήσει την πελατειακή βάση της Forthnet σε μια από τις Vodafone και Wind. Ή και στις δύο. Το δεύτερο σενάριο θέλει τον ίδιο όμιλο να διατηρεί και τη Forthnet. Σε αυτό, βέβαια, θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις προκειμένου η εταιρεία να ενισχυθεί έναντι του ανταγωνισμού. Σε αυτό το επίπεδο αποκτά ειδική σημασία το γεγονός ότι η Forthnet προετοιμάζεται για να παράσχει και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος, έχοντας συνάψει το καλοκαίρι σχετική συμφωνία τετραετούς διάρκειας με τη Vodafone.

Από την απάντηση στο ερώτημα για τη Forthnet θα κυλήσουν οι εξελίξεις για τον κλάδο, στον οποίο η αγορά εκτιμά ότι υπάρχει «χώρος» για τρεις -το πολύ- παίκτες. Με δεδομένο ότι ο ένας θα είναι ο Ομιλος ΟΤΕ, το «θέμα» αφορά στο ποιοι θα είναι οι άλλοι. Ερώτημα που φέρνει αυτόματα σενάρια συγχωνεύσεων και εξαγορών, με τις Vodafone και Wind σε κεντρικό ρόλο.

Στα telecoms το πεδίο της μάχης διαμορφώνεται σε τρία κυρίως επίπεδα: την κινητή τηλεφωνία, τη σταθερή/internet και τη συνδρομητική τηλεόραση. Εκεί ο όμιλος του ΟΤΕ είναι κυρίαρχος και στις τρεις κατηγορίες με μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφορές. Στις ανακατατάξεις των τελευταίων δύο ετών καταγράφονται το πέρασμα της Cosmote TV στην πρώτη θέση της συνδρομητικής τηλεόρασης σε βάρος της Nova αλλά και η ενίσχυση της Vodafone στη σταθερή μετά την εξαγορά της Hellas On Line και πιο πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2018, της Cyta Hellas. H εξαγορά της πτωχευμένης κυπριακής εταιρείας έγινε έναντι 118,1 εκατ. ευρώ και επέδωσε στη Vodafone ένα σημαντικό πελατολόγιο με περίπου 276.000 συνδέσεις τηλεφωνίας και 258.000 ευρυζωνικές συνδέσεις, φέρνοντάς τη με διαφορά στη δεύτερη θέση της συγκεκριμένης κατηγορίας. Δηλαδή, με μερίδιο γύρω στο 25% έναντι 47% του ΟΤΕ και περίπου 15% της Wind.

Το ερώτημα

Η Wind από την πλευρά της, αν και «τσέκαρε» και τις δύο περιπτώσεις (ΗοL και Cyta), τελικά δεν προχώρησε. Ή δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Στην αγορά το κύριο ερώτημα για την επόμενη μέρα της εταιρείας, που το 2014 είχε «χτυπήσει» μόνη την εξαγορά της Forthnet, αφορά και στη στάση των ιδιοκτητών της. Τα ξένα funds που την ελέγχουν δεν κρύβουν την προοπτική μιας αποχώρησης, μια και ο επενδυτικός τους κύκλος έχει ολοκληρωθεί. Την ίδια ώρα, το «νοικοκύρεμα» που πέτυχε την τελευταία διετία η διοίκηση του Νάσου Ζαρκαλή βοηθά τις κινήσεις για την εταιρεία, για την οποία οι πληροφορίες της αγοράς επιμένουν ότι «τσεκάρεται» από πολλούς παίκτες που θα ήθελαν να μπουν στην ελληνική αγορά. Ανοίγοντας έτσι και το ερώτημα αν η επόμενη κίνηση της εταιρείας θα είναι αμυντική ή επιθετική.

Πάντως, η ίδια… εξοπλίζεται. Πριν από τρεις εβδομάδες κατάφερε να αντλήσει 525 εκατ. ευρώ από τις ξένες αγορές μέσω ενός νέου ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας, με κουπόνι που διαμορφώθηκε στο ανταγωνιστικό 4,25%. Με τα κεφάλαια αυτά θα αποπληρώσει το παλαιότερο δάνειο που είχε συνάψει το 2016 με υπερδιπλάσιο επιτόκιο και μέρος του οποίου είχε αποπληρώσει πρόσφατα, ενώ θα χρηματοδοτήσει με άνεση το νέο της επενδυτικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις για ελάφρυνση του κόστους κεφαλαίου και δανεισμού είναι ενδεικτικές της κινητικότητας σε μια περίοδο που συμπίπτει με την ολοκλήρωση του επενδυτικού ορίζοντα για τα funds που διαμορφώνουν το ιδιοκτησιακό σχήμα. Ανοίγοντας, βέβαια, και τον δρόμο για εξελίξεις προς κάθε κατεύθυνση.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 127 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Μειώσεις φόρων, ρύθμιση οφειλών και μετά κοινωνικό μέρισμα