Πολιτικοί αρχηγοί: Συσπείρωση & ετοιμότητα μετά τα ραντεβού

Όσα δεν ειπώθηκαν μπροστά στις κάμερες αλλά επεξεργάζονται κατά κόρον Μέγαρο Μαξίμου, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη12 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 10:51 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:51 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 11 Ιανουαρίου 2020, 9:45 πμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 12 Ιανουαρίου 2020, 10:51 μμ

Υπ’ ατμόν βρίσκουν οι πρώτες μέρες του νέου έτους τα κομματικά επιτελεία της χώρας, καθώς η ανάπαυλα των γιορτών συνιστά πλέον μακρινή ανάμνηση για το εγχώριο πολιτικό προσωπικό υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. 

της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Τόσο η σπουδή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το σύνολο τελικά της τρέχουσας πολιτικής ατζέντας (εκλογικός νόμος, προεδρική εκλογή και, φυσικά, ελληνοτουρκικές σχέσεις) όσο και η στάση των επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης -κυρίως του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά– να ξεκαθαρίσουν δημόσια τη στάση τους αποτυπώνουν την κρισιμότητα των επόμενων κινήσεων για τους βασικούς πρωταγωνιστές αλλά και την ετοιμότητά τους διά παν πολιτικό ενδεχόμενο. Παρότι η υπερψήφιση της ψήφου των αποδήμων με διευρυμένη πλειοψηφία στα τέλη του 2019 δημιούργησε ένα θετικό προηγούμενο στο πεδίο της πολιτικής συναίνεσης, η περίοδος χάριτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται από τα πρώτα εικοσιτετράωρα του 2020 να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, με σχεδόν όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης να επεξεργάζονται πιθανά σενάρια και δυνητικές προεκτάσεις των όποιων επιλογών τους το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Γαλάζια» συσπείρωση

Βαρόμετρο για την τάση αποκρυστάλλωσης των θέσεων των πολιτικών κομμάτων αποτελεί η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία τέθηκε στο επίκεντρο και της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ. Με δεδομένο ότι η συνεχής κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών μπορεί να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή, να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη στάση της Τουρκίας επιχείρησαν ανοιχτά εξερχόμενοι από τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «νέας εθνικής περιπέτειας», όσο και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με την τελευταία να ζητά, μάλιστα, «να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα». Ο εντεινόμενος προβληματισμός για τις κινήσεις της γειτονικής χώρας υπερκαλύπτει, άλλωστε, κάθε άλλη πολιτική πρωτοβουλία, όπως, για παράδειγμα, την προεδρική εκλογή, η εξέλιξη της οποίας θα δρομολογηθεί άμεσα και σίγουρα μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης να περιορίσει την ονοματολογία αναφορικά με τον νέο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου αλλά και να συσπειρώσει το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Με νωπή την κατηγορηματική άρνηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει σε κάθε κυβερνητική πρόταση, με αποκορύφωμα το αίτημα για αναστολή της ψήφισης «νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ έως ότου εξασφαλιστεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» αλλά και την απόρριψη της πρότασης της ΝΔ για τον νέο εκλογικό νόμο από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής εξαιτίας του μπόνους των εδρών, για το Μέγαρο Μαξίμου επανέρχεται στην επιφάνεια η ανάγκη ενίσχυσης του «ηθικού» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, καθώς ως εξαιρετικά πιθανό πλέον φαντάζει το ενδεχόμενο να ψηφίσει μόνη της τον νέο εκλογικό νόμο, ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης -μιλώντας σε πολιτικούς συντάκτες τις μέρες των γιορτών-, εκτιμώντας ότι δεν είναι «εύκολες οι 200 ψήφοι. Αν χρειαστεί, θα ψηφιστεί με 158». Στην κατεύθυνση αυτή, η επικέντρωση του κυβερνητικού ενδιαφέροντος στο εσωτερικό της ΝΔ υπαγορεύεται και από τις «γαλάζιες» αποκλίνουσες απόψεις που εκδηλώθηκαν ως προς την επιλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με αρκετά στελέχη να κοινοποιούν δημόσια την επιθυμία τους για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Κεντροαριστερή ετοιμότητα

Σε διαρκή πολιτική ετοιμότητα από πλευράς της έχει θέση τη Χαριλάου Τρικούπη και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να τηρήσει διακριτή αλλά και συνεπή στάση απέναντι στις δημόσιες δεσμεύσεις της όλο το προηγούμενο διάστημα. Αφενός η σταθερή απαίτηση της κυρίας Γεννηματά για επιλογή του νέου ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου από την Κεντροαριστερά, αφετέρου η εισήγησή της για κατάργηση της απλής αναλογικής -όταν, μάλιστα, η τελευταία θα εξασφάλιζε στο κόμμα της ρόλο καταλύτη- για λόγους θεσμικής και πολιτικής σταθερότητας ωθούν την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σε σαφείς αποστάσεις από τις κυβερνητικές επιλογές, με το κόμμα να προτάσσει ταυτόχρονα την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους», διεμήνυσε, άλλωστε, στον πρωθυπουργό η κυρία Γεννηματά, με την αποστροφή της να επιδέχεται πολλαπλών αναγνώσεων. Την ίδια ώρα, η πληθώρα προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς που σχεδόν μονοπωλούν τον δημόσιο διάλογο αναφορικά με την προεδρική εκλογή προσθέτει πολλούς πόντους στο πολιτικό εκτόπισμα του Κινήματος Αλλαγής, ενισχύοντας την εσωκομματική συνοχή του σε μια κρίσιμη, απ’ ό,τι αποδεικνύεται, πολιτική συγκυρία, προσελκύοντας εκ νέου το ενδιαφέρον της παραδοσιακής και μη κοινωνικής του βάσης.

Σκληρό ροκ Τσίπρα

Τη στρατηγική της επιστροφής στη δυναμική αντιπολίτευση φαίνεται πως εξυπηρετεί και η στάση του τέως πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίστηκε με νέα πολιτική ρητορική τις πρώτες μέρες του 2020, επιλέγοντας να αντιπαρατεθεί σε όλα τα μέτωπα με το κυβερνητικό στρατόπεδο, θυμίζοντας την πρώτη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απευθύνοντας μια δραματική προειδοποίηση μετά το πέρας της ενημέρωσής του από τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την «εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά απ’ όλη την αμερικανική ηγεσία απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών». Προχωρώντας δε ένα βήμα περισσότερο, ανακοίνωσε την πρότασή του για αναστολή του νομοσχεδίου αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, κίνηση που αναγνώστηκε εν μέρει και ως ικανοποίηση της αριστερόστροφης πτέρυγας του κόμματος.

Η «επιθετική» γραμμή την οποία επέλεξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώθηκε και στην πρόθεσή του να καταψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο ως «επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου» αλλά και να υπεραμυνθεί για άλλη μια φορά ανοιχτά της ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Στοχεύοντας ευθέως στο ακροατήριο της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να προσχωρήσει στη θέση που πρώτο διατύπωσε το Κίνημα Αλλαγής για τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να αποφύγει τυχόν τάσεις αποσυσπείρωσης της κομματικής του βάσης αλλά και δυνητικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που ανακύψουν νέα πολιτικά δεδομένα. Η σαφής ρήξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την απόπειρα επιδίωξης ευρύτερης συναίνεσης από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου ανεβάζει μοιραία και τα επίπεδα πολιτικής πόλωσης, καθώς και τερματίζει σε επίπεδο κορυφής «παραφωνίες» που εκδηλώθηκαν από στελέχη της Κουμουνδούρου αναφορικά με την κεντρική θέση του κόμματος για την προσφυγή στη Χάγη.

Τον διττό αυτό πολιτικό στόχο, στον οποίο απέβλεπε το «σκληρό ροκ» Τσίπρα, διέγνωσε εγκαίρως το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας πως «σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα» μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στο θέμα αυτό, επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα». Επιχειρώντας, μάλιστα, να υπερβεί τυχόν εργαλειοποίηση της τρέχουσας πολιτικής ατζέντας για κομματικούς και άλλους σκοπούς από πλευράς της αντιπολίτευσης, «ο πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του και επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα», μετέδιδε το κυβερνητικό στρατόπεδο, θέλοντας να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων και τις επόμενες μέρες.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 136 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Γεννηματά στη «Νέα Σελίδα»: Είναι ώρα να συνεννοηθούμε, να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα & αποφασιστικότητα

Πολιτικοί αρχηγοί: Συσπείρωση & ετοιμότητα μετά τα ραντεβού