Πολύ σκληροί για να λυγίσουν οι 10 μεγάλοι των σούπερ μάρκετ

Οι ισχυροί τζίροι στηρίζουν τον κλάδο παρά τα μειωμένα κέρδη - Μάχη Βασιλόπουλου και Σκλαβενίτη για την πρωτοκαθεδρία - Στα 8 δισ. ευρώ η «πίτα» της ελληνικής αγοράς13 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 7:29 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:30 μμ


Αποδεικνύει ότι αντέχει στα δύσκολα ο κλάδος του λιανεμπορίου τροφίμων, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει από σαράντα κύματα. Με βάση νέα μελέτη οικονομικών αποτελεσμάτων, ο τζίρος των εγχώριων λιανεμπόρων το 2017 αυξήθηκε κατά 585,25 εκατ. ευρώ (7,51% σε σχέση με το 2016) και παρόλο που τα κέρδη εμφανίζονται μειωμένα, εντούτοις οι επιχειρήσεις παραμένουν σταθερά κερδοφόρες.

Της Μαρίας Σμιλίδου
[email protected]

Συγκεκριμένα, η αξία πωλήσεων για το 2017 έφτασε τα 8,37 δισ., συμπεριλαμβανομένης και της Lidl.

Αν εξαιρεθεί η γερμανική εταιρεία, η οποία δεν δημοσιεύει ισολογισμούς, με δεδομένο ότι οι πωλήσεις της υπολογίζονται σε 1,4-1,5 δισ. ευρώ, η «πίτα» για τους δέκα μεγάλους της αγοράς υπολογίζεται στα 7,98 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος, ο οποίος έχει υποστεί δομικές αναταράξεις με εξαγορές, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις -χαρακτηριστικό παράδειγμα η πτώχευση της Μαρινόπουλος-, έχει περάσει στα χέρια λίγων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια «συμπύκνωσης».

Μάχη για δύο

Σκλαβενίτης και Βασιλόπουλος διεκδικούν τις πρώτες θέσεις στους τζίρους, ενώ η My Market, με την απόσταση των τριών χρόνων μετά την εξαγορά του δικτύου της Βερόπουλος, στην αποτίμησή της δηλώνει ότι το στοίχημα έχει ήδη κερδηθεί και προγραμματίζει τα επόμενα βήματά της. Την ίδια ώρα, ο Μασούτης προχωρά στη λειτουργία και δεύτερου καταστήματος στην Αττική, ενώ η Spar Hellas ανακοινώνει τα νέα φιλόδοξα σχέδιά της με ορίζοντα τριετίας και με βασική στόχευση τη νησιωτική Ελλάδα. Καθόλου άσχημα για μια αγορά που έχει υποστεί οκταετή καθίζηση με λουκέτα και βίαιες αναδιαρθρώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2009, έναν χρόνο πριν η Ελλάδα εισέλθει σε καθεστώς μνημονίου, οι πωλήσεις τροφίμων έφτασαν σε υψηλό ιστορικό, στα 13,15 δισ. ευρώ. Με βάση την ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων προκύπτει ότι η κερδοφορία των δέκα μεγάλων του εγχώριου λιανεμπορίου τροφίμων μειώθηκε κατά 73,71%. Συγκεκριμένα, από τα 267,17 εκατ. ευρώ το 2016 συρρικνώθηκε στα 70,24 εκατ. ευρώ. Κι ενώ για την αύξηση του συνολικού τζίρου κατά 7,51% βασική αιτία είναι η επαναλειτουργία του πρώην δικτύου Μαρινόπουλος μέσω του Ομίλου Σκλαβενίτη, για τη μεγάλη μείωση στα κέρδη ευθύνεται η επίδοση της εταιρείας Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, που πέρασαν από την κερδοφορία 55,50 εκατ. ευρώ το 2016 σε ζημίες ύψους 109,8 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, τα επιμέρους στοιχεία δεν είναι ενδεικτικά για την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς ο συσχετισμός τζίρου – κερδοφορίας σε πολλές περιπτώσεις είναι αντιστρόφως ανάλογος. Κοιτώντας το μεγάλο κάδρο, σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις ομίλων και επιχειρήσεων στα σούπερ μάρκετ είναι βελτιωμένες και παραμένουν σε κερδοφορία, αν και σε μειωμένα επίπεδα.

Στην ανάλυση όπου περιλαμβάνονται οι ενοποιημένοι ισολογισμοί – για τις επιχειρήσεις που δημοσιεύουν ισολογισμό σε επίπεδο ομίλου-, ο Όμιλος Σκλαβενίτης κατέλαβε την πρώτη θέση της κατάταξης. Αντίστοιχα, στην ανάλυση των οικονομικών μεγεθών, βάσει των εταιρικών ισολογισμών, όπου η εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης εμφανίζεται με ξεχωριστό ισολογισμό από την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης, πρώτη είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος και τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Σκλαβενίτης.

Πιέσεις στη μητρική

Από τη φθορά της Μαρινόπουλος η ΑΒ Βασιλακόπουλος είχε απορροφήσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ανταγωνιστικό δίκτυο της Σκλαβενίτης. Οι πιέσεις που δέχεται είναι τέτοιες, ώστε επηρέασαν και τα αποτελέσματα της μητρικής Ahold Delhaize. Για τον βελγοολανδικό όμιλο το λειτουργικό κέρδος στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου εντάσσεται και η ΑΒ Βασιλόπουλος, υποχώρησε στο 3,7% από 4,3%.

Η κάθοδος του Μασούτη & η επαναφορά της Spar

Υπό το πρίσμα των τεκτονικών αλλαγών που έχει υποστεί ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, τα στοιχεία της ανάλυσης θα μπορούσαν να εκτιμηθούν ως αισιόδοξα για το μέλλον του κλάδου. Ωστόσο, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος. Από τη μία οι διαρθρωτικές κινήσεις των ομίλων απαιτούν βάθος χρόνου για να αποδώσουν, από την άλλη το τοπίο θυμίζει συνεχώς κινούμενη άμμο, με την είσοδο, μάλιστα, νέων παικτών που διεκδικούν μερίδια σε μια αγορά που στηρίζεται σε έναν οικονομικά αδύναμο καταναλωτικό κορμό.

Με επενδύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία πενταετία, η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα του Διαμαντή Μασούτη έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Αθήνα και με την εξάπλωση του δικτύου της εντός του 2019 αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες και τα μερίδια αγοράς στην «πίτα» των 7,98 δισ. ευρώ. Ενώ η διαφημιστική καμπάνια εντείνεται, η κάθοδος της Μασούτης στην Αθήνα εμπλουτίζεται με ένα δεύτερο κατάστημα που εγκαινιάστηκε στις 9 Νοεμβρίου στη λεωφόρο Βεΐκου στο Γαλάτσι, μετά τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος στο Παλαιό Φάληρο. Για το επόμενο έτος η Μασούτης έχει στο πλάνο της τουλάχιστον δέκα ακόμη νέα καταστήματα στην Αττική, ενώ αναζητά κατάλληλους χώρους για 3-4 υπερμάρκετ, που θα ξεπερνούν τα 2.000 τ.μ., στο κόνσεπτ του Grand Μασούτης. Επίσης, τα πλάνα της περιλαμβάνουν και τη δημιουργία καταστημάτων Cash & Carry στην Αττική, με τους ανθρώπους της να βρίσκονται εδώ και καιρό σε αναζήτηση σχετικών χώρων. Η Μασούτης διαθέτει ήδη 330 σημεία πώλησης.

Σαλπάρει στα νησιά

Το τριετές επενδυτικό πλάνο της Spar Hellas, που κεντράρει κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, είναι και μεγάλο και φιλόδοξο. Στοχεύει σε δεκαπλασιασμό των τζίρων 1,1-1,2 δισ. ευρώ (τη φετινή χρονιά οι πωλήσεις της εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 127 εκατ. ευρώ) και σε μερίδιο περίπου 7% από τη συνολική «πίτα» του εγχώριου λιανεμπορίου τροφίμων με ένα δίκτυο άνω των 400 καταστημάτων, κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Η επαναδραστηριοποίηση του brand στην ελληνική αγορά έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο.

Η «ομάδα κρούσης» υπό τον Φοίβο Καρακίτσο, στην οποία μετέχουν πολλά έμπειρα στελέχη της πρώην Μαρινόπουλος, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη δημιουργία μιας σύγχρονης αλυσίδας ανεξάρτητων καταστημάτων, που θα προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές και μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Μαγιά για το εγχείρημα αποτελούν το δίκτυο, οι καταναλωτές και ο τζίρος που παράγουν σήμερα τα μέλη του Ομίλου Αστέρα, που αποτελεί την πρώτη συνεργασία που έχει συνάψει η Spar Hellas. Το δίκτυο έως τα τέλη του έτους θα αριθμεί 48 σημεία σε πέντε περιοχές της χώρας, κυρίως νησιωτικές, δύο καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η λειτουργία νέων σημείων στην Πελοπόννησο και στα Ιόνια νησιά. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Φ. Καρακίτσο, ο τζίρος των καταστημάτων που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο ήδη τρέχει με ρυθμούς αύξησης 30%. Σήμερα η Spar δραστηριοποιείται σε 48 χώρες, διαθέτει 12.700 καταστήματα και έχει πωλήσεις 34,5 δισ. ευρώ.

Ο Παντελιάδης & η My Market τρία χρόνια μετά τον Βερόπουλο

Μετά την ενσωμάτωση της Βερόπουλος, το κλείσιμο των 34 καταστημάτων και το άνοιγμα νέων, το σύνολο του δικτύου του ομίλου αριθμεί 274 σημεία πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα, απασχολώντας πάνω από 10.500 εργαζόμενους, και συνεργάζεται με 486 προμηθευτές. Πριν από την εξαγορά, δηλαδή στα τέλη του 2015, η αλυσίδα απασχολούσε 4.543 εργαζόμενους. Από αυτά τα 225 είναι My Market και τα 49 Cash & Carry, αγορά στην οποία ο όμιλος έχει ηγετική παρουσία, ελέγχοντας περίπου το 45% του συγκεκριμένου τζίρου. Το σύνολο των σημείων πώλησης το 2014 ήταν 108. Στη συνέντευξη Τύπου που αφορούσε στην αποτίμηση της τριετίας, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας My Market & Metro, Αριστοτέλης Παντελιάδης, δήλωσε ότι όχι μόνο δεν μετάνιωσε για το deal, αλλά δικαιώθηκε και για τις τακτικές μηδενικών απολύσεων και μη κουρέματος που ο ίδιος επέλεξε, υπηρετώντας τη λογική ότι δεν παρέλαβε «νεκρά» καταστήματα. «Κλειδιά» για την επιτυχία της ενσωμάτωσης της Βερόπουλος -εν μέσω σφοδρής κρίσης και μείωσης της κατανάλωσης- ήταν ότι «η My Market δεν μπήκε ως… κατακτητής στην αλυσίδα, σεβάστηκε το παρελθόν και την πορεία της, στήριξε τα στελέχη της και δεν εφάρμοσε πρακτικές επιβολής», δήλωσε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης. Για το 2018 ο όμιλος αναμένει κύκλο εργασιών στο 1,23 δισ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 5% έναντι του 2017, όταν ήταν στο 1,17 δισ. ευρώ. Μετά την εξαγορά της Βερόπουλος ο δανεισμός από μηδενικός έφτασε να είναι στα 350 εκατ. ευρώ, τα οποία φέτος ο όμιλος μείωσε σε 310 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά στις νέες επενδύσεις, αυτές θα φτάσουν στα 54 εκατ. ευρώ έναντι 46,9 εκατ. ευρώ το 2017.

Το 15% του τζίρου

Σημαντική έμφαση θα δοθεί στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας – μια κατηγορία που παράγει το 15% του τζίρου του ομίλου. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Παντελιάδης, περισσότερα από 1.000 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας θα επαναλανσαριστούν με νέες συσκευασίες, με το αντίστοιχο πρόγραμμα να αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019.

Η My Market έχει ήδη ποντάρει στην ψηφιακή εποχή μέσω της δημιουργίας του eshop.mymarket.gr, που προέκυψε από τη συνεργασία με το ηλεκτρονικό κατάστημα welovesupermarket.gr. «Αξιοποιούνται η ηλεκτρονική πλατφόρμα και το σταθερό πελατολόγιο χιλιάδων χρηστών της welovesupermarket.gr και κεφαλαιοποιεί την εμπειρία της στη διαχείριση online πελατών, δημιουργώντας την πρώτη λιανεμπορική αλυσίδα που παραδίδει ηλεκτρονικές παραγγελίες πανελλαδικά, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας», τόνισε ο κ. Παντελιάδης.

Σήμερα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, 6 μέρες την εβδομάδα και με παράδοση στο σύνολο των καταστημάτων τρία κέντρα διανομής με πανελλαδική κάλυψη – Οινόφυτα, Μάνδρα και Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καθημερινή βάση 77 φορτηγά του ομίλου ολοκληρώνουν 460 παραδόσεις, ενώ τη διετία 2017-2018 οι επενδύσεις σε αγορές φορτηγών έφτασαν στο 1 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 75 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Κοινωνικό μέρισμα: Τι προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Βloomberg: Σχέδιο για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ

Υπ. Εργασίας: 318.615 δικαιούχοι θα λάβουν το ΚΕΑ τον Νοέμβριο