Προοδευτική πίεση στη Βουλή

Για προγραμματική αντιπολίτευση ετοιμάζονται όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το κενό ενημέρωσης29 Ιουλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:51 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:51 πμ
tsipras


Απόλυτα προσηλωμένη στον στόχο της να ασκήσει «προγραμματική αντιπολίτευση» εμφανίζεται η Κουμουνδούρου, αναμένοντας το ακριβές και πλήρες σώμα των επικείμενων νομοσχεδίων προκειμένου να τοποθετηθεί «απέναντι στα πραγματικά δεδομένα και όχι σε αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες», καθώς ήδη διαπιστώνεται ένα πρώτο κενό στην ενημέρωσή της μπροστά στον βομβαρδισμό δημοσιευμάτων και εξαγγελιών.

Της Γεωργίας Σαδανά

[email protected]

Παρά τις αρχικές εντυπώσεις περί υψηλών ταχυτήτων στην προώθηση του νομοθετικού έργου, κοινοβουλευτικές πηγές επισημαίνουν, για παράδειγμα, ότι μεσολαβούν τουλάχιστον δύο ημέρες από την κατάθεση κάθε νομοσχεδίου μέχρι την εισαγωγή του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, «προσγειώνοντας» τις υψηλές κυβερνητικές προσδοκίες στην κοινοβουλευτική πραγματικότητα.

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, οι διαδικασίες ενέχουν δευτερεύουσα σημασία μπροστά στο περιεχόμενο των πρώτων νομοθετικών ρυθμίσεων της νέας κυβέρνησης, όταν, μάλιστα, το «διυπουργικό νομοσχέδιο» περιλαμβάνει -κατά πληροφορίες- έναν τεράστιο όγκο καίριων πολιτικών παρεμβάσεων, όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενδεικτικό του μεγέθους των αλλαγών, που, ωστόσο, επισπεύδονται, είναι το γεγονός ότι το «πολυνομοσχέδιο» θα απασχολήσει τέσσερις διαρκείς επιτροπές της Βουλής, ακουμπώντας με συνοπτικές διαδικασίες ένα μεγάλο φάσμα κοινωνικών αναγκών και κεκτημένων.

«Επειδή βλέπουμε ότι η κυβέρνηση εξαγγέλλει ήδη δρομολογημένες πρωτοβουλίες, τις οποίες εμείς είχαμε ανακοινώσει, σε ό,τι βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε θετική στάση, αλλά τις λεπτομέρειες θα πρέπει να τις δούμε», τόνισε σχετικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ότι «η δική μας αντιπολίτευση σε κάθε περίπτωση θα είναι προγραμματική, δομική, δυναμική, τεκμηριωμένη και ουσιαστική».

Κινηματική παρουσία

Παράλληλα, εκτός από τις κοινοβουλευτικές μάχες, την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους κοινωνικούς αγώνες προανήγγειλε ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτρέψει κινήσεις της κυβέρνησης που στρέφονται εναντίον των συμφερόντων των μεσαίων και λαϊκών τάξεων, περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η δημοκρατία εκφράζεται στη Βουλή, εκφράζεται και στους κοινωνικούς αγώνες». Ενα πρώτο, άλλωστε, πεδίο πολιτικής -και όχι μόνο- αντιπαράθεσης αναμένεται να αποτελέσει η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει δυναμικά στην πρεμιέρα των κινητοποιήσεων στα μέσα της εβδομάδας.

Στην ίδια κατεύθυνση, τους τόνους της αντιπολιτευτικής κριτικής του απέναντι στα πεπραγμένα της νέας κυβέρνησης θα σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ανά περίσταση, χωρίς να αφήνει στο εξής τίποτα αναπάντητο, όπως περιέγραψε ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις προϋποθέσεις ώστε να ασκήσει μια τεκμηριωμένη, δυναμική, προγραμματική αντιπολίτευση και, προφανώς, ανάλογα με το τι βρίσκει απέναντί του, να διαμορφώνει τα επιχειρήματά του αλλά και την ένταση της διαφωνίας του. Μια παρέμβαση η οποία δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών θεσμών· θα πρέπει να αφορά και στο κοινωνικό πεδίο, στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων», εξήγησε ο κ. Σκουρλέτης, υπενθυμίζοντας την κοινωνική επιταγή διαμόρφωσης μιας «προγραμματικής εναλλακτικής πρότασης» που θα απηχεί την ευρεία κοινωνική πλειοψηφία του 31,5%.

Κεφάλαιο «τα πεπραγμένα»

Εκτός από τη στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, διαρκής είναι η υπενθύμιση πρωτοβουλιών της προηγούμενης κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστούν απόπειρες «καπηλείας» ή υποβάθμισης δράσεων των προηγούμενων ετών, τα αποτελέσματα των οποίων γίνονται ορατά σήμερα. Κεφαλαιοποιώντας σε κάθε επίπεδο το έργο της, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, με το ολοκληρωμένο σχέδιο που εφάρμοσε στο πλαίσιο μιας ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής, κατάφερε να κινητοποιήσει με επιτυχία κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης σε όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας», σχολίασε η Κουμουνδούρου με αφορμή την ανακοίνωση της πρωτιάς της Ελλάδας σε επενδύσεις από το πακέτο Γιούνκερ, ξορκίζοντας εμμέσως κάθε δεύτερη κυβερνητική σκέψη περί «καμένης γης».

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο εσωκομματικό τοπίο

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 112 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 27 Ιουλίου.