Προσοχή και δημοκρατική εγρήγορση23 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:03 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:05 μμ


Η έννοια της καταστολής έχει συνοδεύσει δεκάδες ιστορικές στιγμές αυτού του τόπου. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε η συνέχιση του σχεδίου της αστυνομίας για το δόγμα στα θέματα τάξης που υπηρετεί η κυβέρνηση που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού.

Σε έναν μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, το σχέδιο που υλοποιεί ο αρμόδιος υπουργός στέφεται με επιτυχία.

Τις τελευταίες ώρες, για την παρέμβαση της αστυνομίας στην τελευταία κατάληψη υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για τις ενέργειες των αστυνομικών Αρχών. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι ξεκάθαρα.

Οι αστυνομικές Αρχές, υλοποιώντας τη διεθνή εμπειρία, χρησιμοποιούν μεθόδους καταστολής που χρησιμοποιούνται στον δυτικό κόσμο.

Μπορεί να υπήρξαν υπερβολές. Θα το ερευνήσουν η δικαστική Αρχή και το αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ.

Κι αν διαπιστωθεί ότι υπήρξε αστυνομική βία, ιδίως στην περίπτωση της οδού Ματρόζου, οι εμπλεκόμενοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Όμως η αλήθεια είναι ότι οι συνεχείς διενέξεις του γνωστού χώρου με την αστυνομία έχουν πάρει τη μορφή βεντέτας και, δυστυχώς, έχουν συσσωρεύσει μεγάλη ενέργεια πολιτικής -και όχι μόνο- αντιπαράθεσης.

Το κράτος σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί εκδικητικά.

Το σύστημα πρέπει να λειτουργεί πάντα με κανόνες. Μια εκλεγμένη όμως δημοκρατικά κυβέρνηση, με ξεκάθαρη πλειοψηφία, πρέπει να δίνει ξεχωριστή σημασία στις συμβολικές λεπτομέρειες.

Ένα δόγμα άκρατης καταστολής μπορεί να παρερμηνευτεί από πολλούς και να οδηγήσει μακριά από τους στόχους της έννομης τάξης.

Χρειάζεται προσοχή για τις ακρότητες. Για τον κεντρικό στόχο μπορεί να εργάζονται όλοι.

Μια λάθος κίνηση μπορεί να αλλοιώσει το μήνυμα.

Οι καιροί θέλουν αυξημένη προσοχή και δημοκρατική εγρήγορση.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 133 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Η αποδοχή της κοινωνίας και οι πολιτικές επιθέσεις