Σαχόζ Χασάν στη «Νέα Σελίδα»: Ο Ερντογάν απειλεί και τους Κούρδους και τους Έλληνες

Το παρασκήνιο που τελικά οδήγησε στην τουρκική εισβολή στη Συρία αποκαλύπτει ο 42χρονος Κούρδος ηγέτης και τονίζει ότι θα δεχόταν με χαρά μια πιθανή διπλωματική ανάμειξη της Αθήνας στο Συριακό18 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:43 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:45 μμ


Ο Σαχόζ Χασάν, ο συμπρόεδρος του συροκουρδικού σοσιαλιστικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), βρέθηκε για λίγες ημέρες στην Αθήνα και είχε με τη «Νέα Σελίδα» μια άκρως διαφωτιστική συζήτηση αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα του σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την τρίτη τουρκική εισβολή, την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», στη Βορειοανατολική Συρία.

Αποκάλυψε διπλωματικά παρασκήνια και εξέφρασε τη χαρά του σε μια πιθανή διπλωματική ανάμειξη της Ελλάδας στο πλαίσιο μιας πολιτικής λύσης του Συριακού.

Συνέντευξη στον Στέφανο Μυτιληναίο
[email protected]

Αναφερόμενος ο 42χρονος Κούρδος ηγέτης στην εισβολή της 9ης Οκτωβρίου μας είπε ότι «οι Τούρκοι προετοιμάζονταν να εισβάλουν από τα τέλη του 2018, δηλαδή από την πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία. Επί οκτώ μήνες ο Τζέιμς Τζέφρι (σ.σ.: ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία) κατέβαλλε προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης με την Τουρκία. Πίστευε ότι μπορούσε να το λύσει διπλωματικά. Εμείς το δεχόμασταν, αν και δεν πιστεύαμε ότι θα είχε αποτέλεσμα. Ετσι, συμφωνήσαμε στον “Μηχανισμό Ασφαλείας”, εάν ήταν να ανακόψει την τουρκική επιθετικότητα. Ακόμα και μερικές ώρες πριν εισβάλουν οι Τούρκοι, οι Αμερικανοί μας διαβεβαίωναν ότι δεν θα γίνει επίθεση. Μόνο όταν ο Τραμπ έδωσε το “πράσινο φως” καταλάβαμε ότι θα δεχόμασταν χερσαία επίθεση». Βεβαίως, οι Αμερικανοί «μας έλεγαν εξαρχής ότι εάν γίνει πόλεμος μ’ εσάς και την Τουρκία δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε γιατί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Μπορούσαν όμως να τους το απαγορεύσουν. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και στρατιώτες στη Συρία σοκαρίστηκαν. Δεν το περίμεναν».

Ο Σαχόζ Χασάν με τον συντάκτη της εφημερίδας Στέφανο Μυτιληναίο

Το όνειρο της αυτονομίας

Στην απορία μας εάν μετά την τουρκική εισβολή και την ανάπτυξη ρωσικών και συριακών δυνάμεων στα σύνορά τους με την Τουρκία το όνειρο της αυτονομίας έχει τελειώσει απάντησε αρνητικά και εξήγησε:

«Έχουμε κάνει μια συμφωνία με τους Ρώσους να γίνουν συνομιλίες με το καθεστώς Ασαντ και να ενσωματωθεί η αυτονομία μας στο συριακό Σύνταγμα». Μπορεί όμως ο Άσαντ να δεχτεί δημοκρατία; «Είναι δύσκολο να το απαντήσει κανείς αυτό», παραδέχεται:

«Έχει μάθει να κυβερνά με τα πάντα στα χέρια του. Τώρα, βεβαίως, δεν έχει δύναμη και πιστεύουμε ότι θα επιλέξει τη σταθερότητα».

Ωστόσο, αν και με το καθεστώς της Δαμασκού είναι δυνατό να επιτευχθεί μια δημοκρατική συνύπαρξη, το ίδιο είναι εξαιρετικά δύσκολο με τους ισλαμιστές:

«Μας βλέπουν ως “γκιαούρηδες” και η αλήθεια είναι ότι θέλουν να μας σφάξουν. Αρχικά η Μουσουλμανική Αδελφότητα είχε στόχο μόνο τους Αλαουίτες. Μετά η Τουρκία τους είπε ότι άπιστοι, “καφίρ” και “γκιαούρηδες” είμαστε και εμείς οι Κούρδοι. Γι’ αυτούς “απιστία” είναι και το δημοκρατικό πολίτευμα».

Το PYD και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), το στρατιωτικό σκέλος, δεν έχουν σχέση με την ελληνορθόδοξη μειονότητα στη Συρία «επειδή ζούμε σε διαφορετικές περιοχές. Έχουμε σχέσεις, βεβαίως, με τους Ασσύριους και τους Αρμένιους, με τους οποίους συνυπάρχουμε στα ίδια εδάφη. Υπάρχουν όμως μόνο κάποιες πολιτικές σχέσεις με προσωπικότητες Ελληνορθόδοξους», σημείωσε.

Υποδέχτηκε, ωστόσο, με χαρά μια πιθανή διπλωματική ανάμειξη της Ελλάδας στο Συριακό. «Πολύ καλό!» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα, η Γαλλία, που τη θεωρούμε φίλη μας, όλη η Ευρώπη μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο και να απομακρύνουν τον τουρκικό κίνδυνο», τόνισε για να προσθέσει:

«Με τον ελληνικό λαό έχουμε ιστορικές σχέσεις και ο Ερντογάν απειλεί και τους δύο λαούς μας. Ο Ερντογάν θέλει να ξαναφτιάξει το Ισλαμικό Κράτος και να το εξαπλώσει σε όλο τον κόσμο για να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Ειδικά για τις σχέσεις Τουρκίας – τζιχαντιστών επεσήμανε:

«Εμείς έχουμε τα στοιχεία, αλλά τα έχουν επίσης τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία. Η διεθνής κοινότητα», συνεχίζει, «πρέπει να πάρει μια απόφαση να σταματήσει την Τουρκία. Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι αφήνουν τον Ερντογάν μέχρι να κολλήσει στον βάλτο. Δεν ξέρω. Οι δυτικές χώρες έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης από το τουρκικό καθεστώς. Για παράδειγμα, ο Τζέιμς Τζέφρι πίστευε ότι μπορούσε να τους σταματήσει διπλωματικά, δεν είχε καταλάβει ότι η Τουρκία δεν λειτουργεί έτσι. Ανθρώπους σαν τον Χίτλερ και τον Ερντογάν τους αντιμετωπίζεις μόνο με ισχύ», είπε, ενώ ανέφερε επίσης ότι, εκτός από τους Αμερικανούς και τους Γάλλους, που τους θεωρούν συμμάχους τους, επιδιώκουν καλές σχέσεις και με τον αραβικό κόσμο.

«Από το Ισραήλ λαμβάνουμε καλές δηλώσεις υποστήριξης, αλλά στην πράξη δεν έχει γίνει κάτι», αποσαφηνίζει.

«Διαβάζουμε την «Αντιγόνη»»

Το όραμα του Σαχόζ Χασάν είναι μια Συρία δημοκρατική, πολυπολιτισμική, της ανάπτυξης, της παιδείας και του πολιτισμού.

«Εμείς διαβάζουμε την “Αντιγόνη” (σ.σ.: του Σοφοκλή). Μελετάμε την Ιστορία και τη φιλοσοφία σας. Όλων των λαών της περιοχής μελετάμε τους πολιτισμούς και οι Ελληνες είστε αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής. Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας και μας εμπνέει. Οι περιοχές μας είναι γεμάτες με ελληνιστικά μνημεία. Είμαστε δύο λαοί που μας συνδέουν πολλά. Εισπράττουμε μεγάλη συμπάθεια από τον ελληνικό λαό, ελπίζουμε κι από την ελληνική πολιτική πιο έντονη παρουσία», καταλήγει.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 128 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Παιχνίδι των Τούρκων με συλληφθέντες για ISIS