Σκάνδαλο Novartis: «Καυτός» Φλεβάρης9 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:57 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:52 πμ


Νovartis: Νέα στοιχεία δένουν τα πολιτικά πρόσωπα – Ο κρίσιμος σύνδεσμος Μανιαδάκης – Δύο γυναίκες οι μάρτυρες-κλειδιά.

Toυ Ισίδωρου Μπέη

[email protected]

Νέες καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίοι περιγράφουν συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο κρατικοί αξιωματούχοι είχαν ευθεία επαφή με στελέχη της Novartis, έχουν συμπληρώσει το τελευταίο διάστημα την πολύκροτη δικογραφία της Novartis, η οποία -όπως όλα δείχνουν- κλείνει εντός του Φεβρουαρίου.

Τα νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι παρελάμβαναν φακέλους και βαλίτσες με ευρώ σε απρόσιτα σημεία της Αθήνας αλλά και σε γραφεία, όπου κλείνονταν μυστικά ραντεβού. Μάλιστα, έχουν προστεθεί και οι καταθέσεις δύο γυναικών οι οποίες εμφανίζονται να γνωρίζουν πώς ο πολυεθνικός κολοσσός είχε αναπτύξει ιδιαίτερα «στενές» σχέσεις με πρώην υπουργούς που ευνοούσαν τη λήψη αποφάσεων υπέρ της Novartis.

Ο ήδη κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία Νίκος Μανιαδάκης, καθημερινός επισκέπτης στην εταιρεία και ιδιαίτερα στο γραφείο του Κωνσταντίνου Φρουζή, εμφανίζεται να αποτελεί τον κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ υπουργών και της ελληνικής Novartis και να υπαγορεύει τη νομοθέτηση υπέρ της εταιρείας με σκοπό είτε το κέρδος είτε την περίφημη εξόφληση των «χρωστούμενων» εν μέσω κρίσης και μνημονίων.

Άλλο χαρακτηριστικό εύρημα είναι ένα e-mail από εταιρεία, που παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αξιοποίηση του θεσμού του ΕΣΠΑ και των περίφημων κονδυλίων του. Μετά την αποστολή του επίμαχου e-mail ακολουθεί, σημειώνεται, διοργάνωση πάνελ με την παρουσία όλων των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υγείας, υπευθύνων για το φάρμακο αλλά και της γενικής γραμματέως υπουργείου που είχε τη σχετική αρμοδιότητα.

Τα συνέδρια, τα ταξίδια και οι εκδηλώσεις με σκοπό την προώθηση της επιχειρηματικότητας με το… αζημίωτο πλαισιώνονταν πάντα από στελέχη της Novartis και του υπουργείου Υγείας – τα ίδια πάντα που ήταν και οι συχνοί συνδαιτυμόνες του κ. Φρουζή.

Οι δύο γυναίκες-μάρτυρες ξετυλίγουν κι εκείνες από την πλευρά τους το κουβάρι των σχέσεων των χώρων όπου δούλευαν με τη Novartis, η οποία είχε τον απόλυτο έλεγχο στη χώρα μας αναφορικά με την τιμολόγηση και την κυκλοφορία των φαρμάκων – όχι πάντα με τον πλέον νόμιμο τρόπο. Ταυτοχρόνως, αναμένεται να παραδοθεί σύντομα στην Εισαγγελία Διαφθοράς το πρώτο πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (υπό τη γενική επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου) για την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, το οποίο επίσης περιέχει στοιχεία και για πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα, θα εμπεριέχονται αποσπάσματα καταθέσεων που περιγράφουν «σημεία και τέρατα» για την επικράτηση του πολυεθνικού κολοσσού στη χώρα μας.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η συμπληρωματική κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», ο οποίος φαίνεται ότι έχει παραδώσει στους εισαγγελείς και βίντεο, τα οποία αποδεικνύουν πώς παραλαμβάνονταν τα μετρητά, ενώ ηχητικό υλικό καταγράφει παράνομη πράξη που σοκάρει. Στις καταθέσεις του αποκαλύπτεται ότι εκείνος ήταν αυτόπτης μάρτυρας κινήσεων που, όταν αποκαλυφθούν, θα ενοχοποιήσουν δεκάδες στελέχη του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο Φεβρουάριος θα είναι μήνας «καυτών» εξελίξεων…

Στον λαβύρινθο των ελβετικών τραπεζών οι μίζες

Σε πρώιμο στάδιο βρίσκονται, εν τω μεταξύ, οι έρευνες για το μαύρο χρήμα από τις μίζες που έχει κρυφτεί σε τράπεζες του εξωτερικού. Το «κλειδί» φαίνεται ότι είναι οι ελβετικές τράπεζες, που με πολύ μεγάλη δυσκολία δίνουν στοιχεία στις ελληνικές Αρχές. Παρά το πάθημα των Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου, τουλάχιστον τρεις πρώην υπουργοί από τους δέκα της Novartis εμφανίζονται να προτιμούν τις ελβετικές τράπεζες για τις μίζες.

Πληροφορίες επιμένουν ότι σε διαβαθμισμένα έγγραφα των Αμερικανών καταγράφονται νούμερα λογαριασμών και εταιρείες που έκρυβαν τα μαύρα. Για να χρησιμοποιηθούν όμως ως αποδεικτικό υλικό, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν και οι ανάλογες κατηγορίες, θα πρέπει να ληφθούν με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής. Αυτός είναι και ο λόγος που η κλήση με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας θα προηγηθεί για ορισμένους και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια οι κλήσεις για το ξέπλυμα. Στην προσπάθειά τους να είναι απόλυτα εντάξει δικονομικά, οι εισαγγελείς σχεδιάζουν, όπως φαίνεται, να ζητήσουν και την άδεια της Βουλής, παρά τη ρητή απόφαση της Ολομέλειας όταν συζητούνταν το πόρισμα για το σκάνδαλο της Novartis.

Από την άλλη, οι εμπλεκόμενοι φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν να μπει στο τραπέζι και το θέμα της παραγραφής, αφού υποστηρίζουν ότι υπάρχει παραγραφή και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, εκτός από την απιστία.

Δημοσιεύτηκε στη «Νέα Σελίδα» την Κυριακή 10/2/2019

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Κουβέλης στη «Νέα Σελίδα»: Προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ

Ζητούν και τα ρέστα οι τραπεζίτες