Σβίγκου στη «Νέα Σελίδα»: Απαραίτητες οι συγκλίσεις στη δημοκρατία

Η συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύει μια υπαρκτή διαιρετική τομή μεταξύ των κομμάτων», δηλώνει στη «Νέα Σελίδα» η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Επωφελής για την κοινωνία η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες» .12 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 6:16 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:22 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 18:16 12/1/2019
  • τελευταία ενημέρωση: 18:12 13/1/2019

«Οι προγραμματικές συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων είναι απαραίτητες στη δημοκρατία», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στη «Νέα Σελίδα».

Της Γεωργίας Σαδανά

[email protected]

Στην τελική ευθεία για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή «η κυρία Γεννηματά οφείλει να αποφασίσει με ποιον θέλει να βρει ένα κοινό πεδίο», τονίζει η κυρία Σβίγκου, ενώ κάνει λόγο για «στάση υπευθυνότητας» του επικεφαλής του Ποταμιού απέναντι στη συμφωνία.

Αναφερόμενη στη συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «υπήρξε μια επωφελής συνεργασία για την κοινωνία» και απαντά αναφορικά με το ενδεχόμενο σύμπραξης των προοδευτικών δυνάμεων: «Θέλω να πιστεύω ότι, υπό την πίεση του ευρύτερου προοδευτικού κόσμου, το Κίνημα Αλλαγής θα αλλάξει κατεύθυνση πριν να είναι αργά».

Εκτιμάτε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό και προς ποια κατεύθυνση;

Με τη συμφωνία των Πρεσπών επιλύεται με τον καλύτερο τρόπο ένα ζήτημα που απασχολεί την εξωτερική μας πολιτική εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα της χώρας, ενώ ανοίγονται δυνατότητες για να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Εκ των πραγμάτων όμως αναδεικνύει μια υπαρκτή διαιρετική τομή μεταξύ των κομμάτων. Από τη μια μεριά βρίσκονται όσοι επιδιώκουν μια πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, η οποία προωθεί τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη. Κι από την άλλη όσοι παραμένουν προσκολλημένοι σε μια κοντόφθαλμη, φοβική γραμμή, σε έναν εθνικό απομονωτισμό. Τόσο τα κόμματα όσο και οι βουλευτές έχουν την ιστορική ευθύνη να επιλέξουν τη φυγή προς τα εμπρός για τη χώρα μας.

Εμείς αγωνιζόμαστε για την προοδευτική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, επιδιώκουμε συμμαχίες και συγκλίσεις σε αυτή τη βάση και πιστεύω ότι σε αυτή μας την προσπάθεια θα βρεθούν συνοδοιπόροι.

Το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο η πολιτική αριθμητική και συνακόλουθα οι δυνατότητες συγκλίσεων μεταξύ των κομμάτων. Θεωρείτε ότι ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύονται οι ηγεσίες του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού ευνοεί αυτή την προοπτική;

Οι προγραμματικές συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων είναι απαραίτητες στη δημοκρατία. Μιλάμε όμως για συνεννόηση, συνεργασία και συναντίληψη στη βάση κοινών σχεδίων και κοινών οραμάτων για το μέλλον της κοινωνίας και όχι για «πολιτική αριθμητική». Για παράδειγμα, η κυρία Γεννηματά οφείλει να αποφασίσει με ποιον θέλει να βρει ένα κοινό πεδίο.

Θέλει ένα δημόσιο, βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα ή ένα ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ στα χέρια ιδιωτών κερδοσκόπων, όπως επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης; Είναι δυνατόν ένα κεντροαριστερό κόμμα να ενστερνίζεται τις θέσεις του κ. Σαμαρά και του κ. Γεωργιάδη αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών;

Στον κ. Θεοδωράκη, αντίθετα, οφείλω να αναγνωρίσω ότι έχει κρατήσει μια στάση υπευθυνότητας απέναντι στη αυμφωνία. Τόσο, λοιπόν, στο Μακεδονικό, όσο και σε μια σειρά μεταμνημονιακών νομοθετημάτων, όπως για τον κατώτατο μισθό, τη ρύθμιση των 120 δόσεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και στη Συνταγματική Αναθεώρηση, θα φανούν οι προθέσεις και οι διαθέσεις όλων. Κι όλοι μας θα κριθούμε για τη στάση μας.

Κατά κοινή παραδοχή, η μεγάλη μάζα του ακροατηρίου της Κεντροαριστεράς μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 και του 2015. Είναι ανεξάντλητη η δεξαμενή της Κεντροαριστεράς τελικά; Σε ποιους ψηφοφόρους απευθύνεστε το 2019;

Δεν βλέπουμε τους προοδευτικούς πολίτες, τους κεντροαριστερούς, τους αριστερούς πολίτες ως δεξαμενές αλίευσης ψήφων. Αυτή η νοοτροπία χαρακτήριζε το παλιό, διεφθαρμένο και πελατειακό σύστημα του δικομματισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε και εκφράζει τις ανάγκες, τις αξίες, τα ιδανικά ενός κόσμου στον οποίο το παλιό πολιτικό σύστημα είχε γυρίσει την πλάτη· ανθρώπων που επλήγησαν από την κρίση, από την ανεργία, από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι και θέλουν ριζοσπαστικές, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτούς τους ανθρώπους απευθυνόμαστε και σήμερα, για τα συμφέροντα αυτού του κόσμου αγωνιζόμαστε.

Πώς αποτιμάτε την έως τώρα κυβερνητική σας συνεργασία με τους ΑΝΕΛ;

Η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες έγινε στη βάση μιας σύγκλισης που αποσκοπούσε στην έξοδο από τα μνημόνια και την ανόρθωση της οικονομίας, στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Παρ’ όλες τις μεγάλες ιδεολογικές, πολιτικές, αξιακές μας διαφορές, τις οποίες ποτέ δεν κρύψαμε, θεωρώ ότι υπήρξε μια επωφελής συνεργασία για την κοινωνία.

Αφήσαμε πίσω μας τα μνημόνια, η ανεργία σταδιακά αποκλιμακώνεται, οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται διαρκώς, το κοινωνικό κράτος ξαναστήνεται σε νέες, ισχυρές βάσεις, μια σειρά από μέτρα ανακούφισης είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί είτε θα ψηφιστούν σύντομα. Μάλιστα, η συνεργασία αυτή δεν εμπόδισε τον ΣΥΡΙΖΑ να νομοθετήσει προοδευτικά μέτρα ενίσχυσης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων, παρά τη διαφωνία των ΑΝΕΛ.

Η πολιτική αντιπαράθεση διεξάγεται ήδη σε υψηλούς τόνους. Θεωρείτε ότι αυτό το πολιτικό κλίμα διευκολύνει τη συσπείρωση των κομματικών ακροατηρίων;

Οι άθλιες αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δήθεν ανταλλάγματα για το Μακεδονικό, η ακροδεξιά ρητορική περί «εθνικής προδοσίας», οι διάφορες συκοφαντικές επιθέσεις μόνο στόχο έχουν τη συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου του κ. Μητσοτάκη. Η αντιπαράθεση με τη ΝΔ είναι πραγματική, υπάρχει πολιτικό επίδικο και οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας είναι πιο υπαρκτές από ποτέ. Ο δικός μας στόχος δεν είναι να συσπειρώσουμε ένα κομματικό ακροατήριο, αλλά να υλοποιήσουμε μια πολιτική που να προασπίζεται τα κοινωνικά συμφέροντα.

Κατά τη γνώμη σας, η απόσταση από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι τη Σοσιαλδημοκρατία είναι αγεφύρωτη;

Σε ποια Σοσιαλδημοκρατία αναφέρεστε; Αν αναφέρεστε στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας, που άφησαν πίσω τους τον νεοφιλελευθερισμό και τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοζαν στο παρελθόν και βρήκαν κοινούς τόπους με την Αριστερά, τότε η απάντηση είναι αρνητική. Αν μιλάμε για το κόμμα της κυρίας Γεννηματά, του κ. Λοβέρδου και του κ. Βενιζέλου, που έχει γίνει παρακολούθημα της νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς ΝΔ, τότε μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους. Θέλω να πιστεύω ότι, υπό την πίεση του ευρύτερου προοδευτικού κόσμου, το Κίνημα Αλλαγής θα αλλάξει κατεύθυνση πριν να είναι αργά.

«Ο κόσμος ξέρει ποιος αγωνίζεται για τα συμφέροντά του»

Πρόσφατα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας στη «Νέα Σελίδα» τις δημοσκοπήσεις, έκανε λόγο για «σαφή μεταστροφή του κόσμου υπέρ της κυβέρνησης», φωτογραφίζοντας «μυστικές» δημοσκοπήσεις. Εχετε την ίδια εικόνα και εσείς στην παρούσα συγκυρία;

Ο,τι και να λένε οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες, ιδίως στη χώρα μας, από εργαλείο πολιτικής ανάλυσης γίνονται συχνά εργαλείο προπαγάνδας, θεωρώ ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος αγωνίζεται για τα συμφέροντά του κι όταν έρθει η στιγμή θα αποφασίσει για το αν θέλει να συνεχιστούν οι πολιτικές που μας έβγαλαν από τα μνημόνια, αν θέλει δημόσια, ποιοτική, δωρεάν παιδεία και υγεία, αν θέλει τη διασφάλιση και την ενίσχυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του, αν θέλει μια Ελλάδα προοδευτική, δημοκρατική, ανοιχτή στον κόσμο ή, αντίθετα, αν θέλει μια κυβέρνηση που θα ενδιαφέρεται για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που θα διαλύσει ξανά το κοινωνικό κράτος, θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, θα ασκεί πολιτική με εμφυλιοπολεμικά συνθήματα και ακροδεξιά νοοτροπία.

Δημοσιεύτηκε στη Νέα Σελίδα την Κυριακή 13/1/2019

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Τσίπρας: Δεν δειλιάζω- Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης

Διαβάστε στη «Νέα Σελίδα» που κυκλοφορεί την Κυριακή 13/1

Τσίπρας – Καμμένος: Κυριακή πρωί η συνάντηση