ΣΥΡΙΖΑ: Οσμή διάσπασης πάνω από την Κουμουνδούρου

Μαγική εικόνα η ενότητα, ορατή η αποσύνθεση, παρά τις διακηρύξεις της Πολιτικής Γραμματείας10 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 1:05 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:25 μμ


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις τελευταίες μέρες στελέχη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να ξηλώνεται με δραματικούς τόνους το κουβάρι της κομματικής ενότητας, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της Πολιτικής Γραμματείας. 

της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Στη δεύτερη κατά σειρά -μέσα σε δέκα μέρες- συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου αναιρέθηκαν σχεδόν όλες οι προηγούμενες πολιτικού και οργανωτικού χαρακτήρα αποφάσεις, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να αναβάλλεται -για λόγους κατευνασμού- κατά μία εβδομάδα και τον Αλέξη Τσίπρα να αρκείται σε ρόλο παρατηρητή του «αλληλοσπαραγμού» των συντρόφων του.

Χάρτινα πυρά

Η τελευταία -το τελευταίο εξάμηνο- απόπειρα εγκιβωτισμού των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας (στην πλειοψηφία τους «πασοκογενή» στελέχη προσκείμενα στην Κουμουνδούρου) με αφορμή τις προσυνεδριακές διαδικασίες προκάλεσε τις αντιδράσεις της ομάδας των «53+» (οι οποίοι ζητούσαν οι νέοι σύντροφοί τους να λάβουν στάτους απλού παρατηρητή), με την απάντηση από πλευράς «προεδρικών» στελεχών να σχηματοποιείται στις αρχές της εβδομάδας σε κείμενο παραπόνων με τις υπογραφές 21 βουλευτών, απευθύνοντας μορφές κατά κορυφαίων κομματικών αξιωματούχων αναφορικά με την επικοινωνιακή προβολή και την κομματική υποστήριξη μερίδας μόνο βουλευτών και στελεχών. Στον χαρτοπόλεμο κειμένων και υπογραφών μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ η πλάστιγγα έγειρε για άλλη μια φορά υπέρ του «σκληρού» κομματικού πυρήνα από πλευράς της ηγεσίας, καθώς η ανακοίνωση που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος στα μέσα της εβδομάδας ήρθε και πάλι να αναδείξει τη στενή προσάρτηση του Αλέξη Τσίπρα με την κομματική επετηρίδα.

«Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει με ομοφωνία την ενότητα του κόμματος και των στελεχών της στον διακηρυγμένο στόχο της Κ.Ε. και του προέδρου του κόμματος για τη διεύρυνση και την οργανωτική του ανασυγκρότηση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αποδοκιμάζοντας γραπτά και επισήμως «δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πλουραλισμό και τις διαφορετικές απόψεις ως αδυναμία ή άλλα που στρέφονται εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος», με την Πολιτική Γραμματεία να θεωρεί ότι «το μόνο που εξυπηρετούν είναι τους σκοπούς αντίπαλων πολιτικών κέντρων».

«Προεδρική» απογοήτευση

Μολονότι αρκετά στελέχη της «προεδρικής» τάσης αντιμετώπισαν μάλλον με απογοήτευση (απογοήτευση που αποτυπώνει και το ψηφιδωτό των προσωπικών σχέσεων πλέον ανάμεσα σε πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος) την απουσία μιας εξίσου αποφασιστικής -και γραπτής- διατύπωσης (στην ίδια ανακοίνωση) υπέρ της ανάγκης μαζικής διεύρυνσης και κοινωνικού μετασχηματισμού του κόμματος, που θα έκλεινε το μάτι και προς το «πασοκογενές» πολιτικό προσωπικό, όλες, ωστόσο, οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται ήδη για τον δεύτερο γύρο της μετωπικής τους σύγκρουσης, με την προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (τελικά 15-16 Φεβρουαρίου) να προσομοιάζει ήδη με ρωμαϊκή αρένα.

Αμφιθυμία

Κι αυτό γιατί τόσο η αμφιθυμία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει στις τελικές προδιαγραφές του κόμματος στο εξής (αμιγώς αριστερόστροφο ή εκφραστής της προοδευτικής παράταξης;) όσο και η στοχοποίηση κορυφαίων κομματικών στελεχών από μερίδα των ΜΜΕ συνθέτουν ένα διαβρωτικό για την ενότητα σκηνικό, εντείνοντας φαινόμενα αποσύνθεσης στην τρωθείσα δημοσκοπική εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ιδεολογική αμφιταλάντευση, άλλωστε, του Αλέξη Τσίπρα ανάμεσα στη ριζοσπαστική νεότητα και τη ρεαλιστική ωριμότητα έχει καταφέρει να δυσαρεστήσει στο τέλος της μέρας όλες τις επιμέρους εσωκομματικές ομάδες, αφαιρώντας ακόμη κι από τους πιο νηφάλιους την αίσθηση του προσανατολισμού στην κομματική πυξίδα. Δεν είναι λίγα, μάλιστα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιλαμβάνονται την προσκόλληση του προέδρου του κόμματος στον στενό κομματικό πυρήνα «σαν τον Σαμψών με τα μαλλιά του, από τα οποία αντλεί τη δύναμη της ύπαρξής του», ώστε αναζωπυρώνονται μπροστά στην ακινησία οι εσωκομματικές έριδες.

Φοβού τον Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου ερμηνεύουν την νωχελική στάση του κ. Τσίπρα απέναντι στον εμφύλιο πόλεμο στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως οικονομία χρόνου και δυνάμεων απέναντι στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Με την απειλή περαιτέρω συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ να φαντάζει πιο ορατή από ποτέ -μπροστά στο ενδεχόμενο εσωκομματικής ρήξης ή αποχώρησης στελεχών – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιθυμεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εύθραυστη αρραγή εικόνα του κόμματός του πριν από τις πρόωρες κάλπες, μεταθέτοντας σε δεύτερο χρόνο το όποιο ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη πιο σύνθετη καθιστά την εξίσωση ενότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε άλλο παρά μοιάζει να διακατέχεται από αισθήματα πολιτικής αντεκδίκησης, αφού επιμένει να διαμηνύει ότι προσβλέπει στη θετική ψήφο των πολιτών, βασισμένη στο κυβερνητικό του έργο και όχι στην καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν ο τελευταίος εργάζεται μοναδικά για την αυτοκαταστροφή του.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 140 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Αναζήτηση… αρώματος γυναίκας για τον Αλέξη Τσίπρα