ΣΥΡΙΖΑ: Πρόγραμμα και πρόσωπα «ξεκλειδώνουν» τις κάλπες

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη η δημοσιοποίηση των «προσωπικών επιλογών» του πρωθυπουργού στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που θα αποτυπώνει τη διεύρυνση σε πολλαπλές κατευθύνσεις και θα εκφράζει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες



16 Ιουνίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:48 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:53 μμ


 • Πρώτη δημοσίευση: Σάββατο 15 Ιουνίου 2019, 10:48 πμ
 • Τελευταία δημοσίευση: Κυριακή 16 Ιουνίου 2019, 09:47 μμ

Εντός των τειχών παραμένουν αυτές τις μέρες τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «θέμα ωρών» αποτελεί η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας για το κυβερνών κόμμα, με την προθεσμία για την ολοκλήρωσή του να εκπνέει την Τρίτη.

Της Γεωργίας Σαδανά 

[email protected]

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, εμβληματικά πρόσωπα και νέα ονόματα βρίσκονται στο μπλοκάκι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα λάβει και τις αποκλειστικές αποφάσεις για τη σύνθεσή του. Πιο κοντά σε εκλόγιμη θέση φέρονται η νέα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Εφη Αχτσιόγλου, και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ εξαιρετικά πιθανή θεωρείται και η παρουσία σε θέση με αυξημένες πιθανότητες εκλογής στο ίδιο ψηφοδέλτιο του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη, καθώς το όνομά του δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφίων του Βόρειου Τομέα της Β΄ Αθήνας, όπου αρχικά επρόκειτο να πολιτευτεί.

Ποιοι «φλερτάρουν» με το Επικρατείας

syriza

Η επιλογή της Κουμουνδούρου να αφήσει κενές μία ή δύο θέσεις σε κάθε εκλογική περιφέρεια αμβλύνει τα περιθώρια ελιγμών μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να αποτυπώνει τη διεύρυνση του κυβερνώντος κόμματος σε πολλές κατευθύνσεις αλλά και να εκφράζει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, όπως, λόγου χάρη, εκπροσώπους των μεταναστών αλλά και κοινωνικά κινήματα. Σε αυτό το πνεύμα, προσωπικότητες και ιστορικά στελέχη, όπως οι Γιώργος Γραμματικάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Φώτης Κουβέλης, Νίκος Μπίστης κ.ά., συγκαταλέγονται ανάμεσα σε εκείνους που φλερτάρουν σοβαρά με μια από τις θέσεις του τιμητικού ψηφοδελτίου, δίνοντας το στίγμα του ανοίγματος σε νέα κοινά και την Κεντροαριστερά.

Εκτός από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σοβαρές εκκρεμότητες για την Κουμουνδούρου παραμένουν οι εκλογικές λίστες στους νομούς Κοζάνης, Κέρκυρας και Ηρακλείου Κρήτης, όπου η φημολογούμενη είσοδος νέων υποψηφίων προκαλεί τριγμούς μεταξύ των τοπικών κομματικών στελεχών. Στην ίδια κατεύθυνση, η σταδιακή ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων εκτιμάται ότι πριμοδοτεί τους εν ενεργεία βουλευτές, την ώρα που η «γενιά των 40άρηδων» (Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Χαρίτσης, Μπάρκας, Ηλιόπουλος, Χατζηγεωργίου, Νοτοπούλου, Μπουρνούς, Στάικος) επελαύνει στις κομματικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

Γενιά και πρόγραμμα του μέλλοντος

Εκτός από τη νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε όχημα ανάσχεσης της διαρροής ψηφοφόρων αλλά και επανασυσπείρωσης του εκλογικού ακροατηρίου του 2015 (με τη συσπείρωση τις τελευταίες ώρες να αγγίζει το 80%) αναδεικνύεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, με κεντρικούς του πυλώνες:

-Ανάπτυξη για όλους και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
-Νέες ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς.
-Δικαιότερη φορολογία, δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος.
-Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία.

Ετσι, το ισχυρό κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξη των πεπραγμένων -σε απόλυτους αριθμούς- εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν τον βαθμό εμπιστοσύνης και φερεγγυότητας για το κυβερνών κόμμα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, καταδεικνύοντας παράλληλα τη «δημιουργική ασάφεια» του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, την οποία επιχειρούν να αποκαλύπτουν με κάθε αφορμή τα κυβερνητικά στελέχη.

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπαραβολή συγκεκριμένων και μετρήσιμων -και εγκεκριμένων από τους θεσμούς- πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη «μισή αλήθεια» της ΝΔ για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, τις δομές του κοινωνικού κράτους και τα ζητήματα ασφάλειας θα αποτελέσει τον πυρήνα του προγραμματικού λόγου της κυβέρνησης στη διάρκεια των τριών προεκλογικών εβδομάδων, σε μια προσπάθεια δημιουργίας «προοδευτικού αναχώματος» απέναντι στον «γαλάζιο» κοινωνικό «οδοστρωτήρα».

Ο δωδεκάλογος της επόμενης τετραετίας

Εστιάζοντας στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και καλώντας τους πολίτες να τις διασφαλίσουν μέσω της ψήφου τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συνόψισε σε δώδεκα «εμβληματικές πολιτικές πρωτοβουλίες» το όραμά του για την επόμενη περίοδο διακυβέρνησης, διαμορφώνοντας το τελικό «γήπεδο» της πολιτικής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι τη λήξη του προεκλογικού αγώνα. Τα δώδεκα σημεία του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακουμπούν τους νευραλγικούς τομείς της εργασίας, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, του πολιτισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ κατευθύνονται και προς τη νέα γενιά, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αναθερμάνει τους πολιτικούς δεσμούς του.

Οι 12 εμβληματικές πρωτοβουλίες

 • 500.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία.
 • Ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία.
 • Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021.
 • 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην υγεία και 15.000 στην παιδεία.
 • Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
 • Πράσινη ανάπτυξη: αύξηση στο 32% των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα και ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% έως το 2030.
 • Διπλασιασμός των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.
 • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%.
 • Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%.
 • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
 • Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.
 • Θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μηδενική παρέκκλιση

Επιπρόσθετα, «κλειδί» για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης θεωρείται από τους επιτελείς της Κουμουνδούρου το «σιωπητήριο» των θεσμών απέναντι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό παρουσιάστηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η «σιγή ασυρμάτου» σε Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν αποτιμήθηκε μόνο ως στάση ουδετερότητας απέναντι στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, αλλά και ως σιωπηρή επιβεβαίωση της δημοσιονομικής και οικονομικής τεκμηρίωσης των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

Η παράμετρος αυτή θα καθορίσει και την ένταση της προεκλογικής προσπάθειας για το κυβερνών κόμμα να κερδίσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» της μεσαίας τάξης, με την κυρία Αχτσιόγλου να υπογραμμίζει την «ορθοδοξία» του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με κάθε ευκαιρία. «Το πρόγραμμά μας, όπως ήδη υλοποιείται και όπως το εξαγγείλαμε για το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι απολύτως κοστολογημένο και εντός του δημοσιονομικού πλαισίου που έχουμε συμφωνήσει και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», υποστήριξε από τις πρώτες τοποθετήσεις της μετά την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, καταλήγοντας: «Για το 2019 διαγνώσαμε εκ των προτέρων ότι, με δεδομένη την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο 1,1 δισ. ευρώ, εντός του οποίου εντάξαμε τα συγκεκριμένα μέτρα της μείωσης του ΦΠΑ σε ενέργεια, τρόφιμα, εστίαση αλλά και της νέας 13ης σύνταξης. Επομένως, είναι απολύτως κοστολογημένα και απολύτως εντός στόχων».

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 106 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

ΣΥΡΙΖΑ: Στη δημοσιότητα το πρώτο σποτ για τις εθνικές εκλογές (video)

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη «Νέα Σελίδα»: Ο λαός θα εμπιστευτεί ξανά τον Αλέξη Τσίπρα