ΣΥΡΙΖΑ: Πρόγραμμα τετραετίας vs «κρυφές» δεσμεύσεις της ΝΔ

Στο Μέγαρο Μουσικής τη Δευτέρα η παρουσίαση του πλαισίου που θα ορίσει την προεκλογική ατζέντα8 Ιουνίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:36 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:59 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 7:43 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 5:56 μμ

Σε τέσσερις πυλώνες αρθρώνεται η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με έντονο κοινωνικό πρόσημο.

της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Την «προγραμματική συζήτηση» σε κάθε τομέα πολιτικής έθεσε στον πυρήνα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα κατά την ομιλία του στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, την ώρα που το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και οι συναρμόδιοι υπουργοί (Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης) συνθέτουν με κάθε λεπτομέρεια το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία. Η παρουσίαση του προγραμματικού πλαισίου στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί να οδηγήσει την προεκλογική συζήτηση προγραμματίζεται για αύριο, Δευτέρα, στις οκτώ το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ πληροφορίες θέλουν το πρωθυπουργικό επιτελείο να το επεξεργάζεται ακατάπαυστα και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προκειμένου να εξηγηθούν με σαφήνεια στον ελληνικό λαό πυλώνες και στρατηγικοί στόχοι του.

«Θα πρέπει να καταθέσουμε το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα ώστε οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν τα προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ», προανήγγειλε στην ίδια κατεύθυνση ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής -κι ενώ οι συνεργάτες του εργάζονται για τη σύνθεση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου- προκειμένου «να αναδειχτεί τι παραλάβαμε το 2015, σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και καταστροφής, και τι υλοποιήσαμε». Ο απολογιστικός και ταυτόχρονα οραματικός χαρακτήρας του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τα επόμενα χρόνια θα ξεδιπλωθεί σε ξεχωριστές θεματικές ενότητες, ούτως ώστε να γίνουν πλήρως αντιληπτά πεπραγμένα, στόχοι και αποτελέσματα για την κοινωνική πλειοψηφία, αναδεικνύοντας παράλληλα αθέατες πτυχές από το «κρυφό σχέδιο» της ΝΔ.

Οι τέσσερις πυλώνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία αρθρώνεται σε τέσσερις πυλώνες:

  • Εργασία και κοινωνική ασφάλιση.
  • Κοινωνικό κράτος (υγεία – παιδεία – δημόσια διοίκηση).
  • Οικονομία – φορολογική πολιτική.
  • Ανάπτυξη και εργαλεία ανάπτυξης.

Κάθε πυλώνας πολιτικής αναμένεται να περιλαμβάνει κωδικοποιημένες προτάσεις με συγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτύπωμα, καθώς επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου είναι, όχι μόνο να υπάρξει, αλλά και να καταδειχτεί δημόσια η εναρμόνιση των νέων κοινωνικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με το δημοσιονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η χώρα. Επιπλέον, κάθε πυλώνας πολιτικής θα αρθρώνεται με βάση το τρίπτυχο «τι παραλάβαμε – τι υλοποιήσαμε – τι σχεδιάζουμε», δίνοντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα εμπέδωσης του συνόλου του κυβερνητικού έργου, τομείς του οποίου δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Την εντύπωση, άλλωστε, ότι τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν εμπεδωθεί σε βάθος από την ελληνική κοινωνία συμμερίζονται και πολλοί βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι θα αναλάβουν να επικοινωνήσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές κοινωνίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σαφείς και ορατοί οι κίνδυνοι

Την ίδια ώρα, ο αυριανός εκτενής απολογισμός του κυβερνητικού έργου εκτιμάται ότι μοιραία θα φέρει στο προσκήνιο της προεκλογικής συζήτησης και «παραδείγματα προς αποφυγή», δηλαδή κινδύνους που ελλοχεύουν άμεσα, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός δεν δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης» στις κάλπες της 7ης Ιουλίου. «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη τόσο στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα όσο και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να αμφισβητήσουν τις πολιτικές μας επιλογές και να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιό μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός με αφορμή τη δημοσιοποίηση της τρίτης έκθεσης της Κομισιόν (στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας), προσθέτοντας ότι «έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να θέσουν ακόμα και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα». Μάλιστα, η είσοδος της χώρας στη νέα, μεταμνημονιακή φάση «δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε πίσω στις μαύρες μέρες του 2012, του 2013, του 2014. Στις σκληρές πολιτικές των μνημονίων και τις λιτότητας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να περιγράψει το διακύβευμα στην «κρίσιμη κάλπη των εθνικών εκλογών».

Πρόκληση στην προγραμματική «αφωνία»

Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να προσέλθει στο «δεύτερο ημίχρονο» του εκλογικού παιχνιδιού με απτές και μετρήσιμες προτάσεις για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης της χώρας ενέχει και ένα στοιχείο δημόσιας πρόκλησης προς τη Νέα Δημοκρατία, καθώς κοινός τόπος μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών αποτελεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «αρνείται να εκτεθεί» για το πολιτικό της πρόγραμμα. Την αίσθηση αυτή ενισχύει, εξάλλου, η άρνηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, να συμμετάσχει σε δημόσια τηλεοπτική αναμέτρηση (ντιμπέιτ) με τον κ. Τσίπρα, ενώ προσεκτικά ως προς το περιεχόμενο του προγραμματικού τους λόγου εμφανίζονται και κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιλέγοντας την αποδόμηση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από την παράθεση πτυχών του πολιτικού σχεδίου της ΝΔ για την επόμενη τετραετία.

Δημοσιεύτηκε στη «Νέα Σελίδα» την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Διαβάστε στη «Νέα Σελίδα» που κυκλοφορεί την Κυριακή 9/6