Τα «δώρα» των Βρυξελλών που θα ξεκλειδώσουν τις κάλπες



12 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:47 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:47 πμ


Με ισχυρό χαρτί την οικονομία και με δύο καλά νέα που περιμένει από την Ευρώπη σχεδιάζει η κυβέρνηση τον χρόνο διενέργειας των εθνικών εκλογών, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να έχει αποκλείσει πλέον κατηγορηματικά κάθε σκέψη για τετραπλές κάλπες στις 26 Μαΐου.

του Σωτήρη Καψώχα

[email protected]

Ο κρίσιμος μήνας των οριστικών αποφάσεων θα είναι ο Μάιος, οπότε, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις στο κοινωνικό κομμάτι της οικονομίας (ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, κόκκινα δάνεια, βελτιώσεις στο συνταξιοδοτικό -όπως η επαναφορά των συντάξεων χηρείας κ.λπ.-, προσλήψεις σε τομείς του κοινωνικού κράτους), ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένονται και τα δώρα-έκπληξη από την Κομισιόν, που μπορεί να αλλάξουν την ατζέντα του προεκλογικού παιχνιδιού.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την Εαρινή Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές Μαΐου, που θα ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (σήμερα είναι 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% από το 2023 και μετά), στοιχείο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξαγγελία της επαναφοράς της 13ης σύνταξης – κατά ορισμένους, και του 13ου μισθού στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα, θα συμφωνηθεί και η μη μείωση του αφορολογήτου, που έχει νομοθετηθεί να ισχύσει από το 2020.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται πεπεισμένη ότι τα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, που τέθηκαν σε εφαρμογή τους τελευταίους μήνες (όπως η επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, το επίδομα ενοικίου και η προστασία της κύριας κατοικίας), όπως και οι προοπτικές που προσδίδουν στην οικονομία οι επικείμενες συμφωνίες με την Κομισιόν αποτελούν ισχυρή συνθήκη για να ανατραπεί η δημοσκοπική εικόνα που δίνουν σήμερα οι μετρήσεις κοινής γνώμης, οι οποίες εμφανίζουν τη Νέα Δημοκρατία να υπερτερεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις προτιμήσεις των πολιτών.

Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «το βασικό δίλημμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω στα μνημόνια, στη χρεοκοπία, στη σπατάλη, στη ρεμούλα, στη διαπλοκή». Με δεδομένο ότι τα μνημόνια, σύμφωνα και με τη ρητορική της κυβέρνησης, ταυτίζονται με τις περικοπές και τη λιτότητα, ο πρωθυπουργός σε όλες του τις δημόσιες τοποθετήσεις δείχνει να παραπέμπει στο ανοιχτό ζήτημα της ανακούφισης των κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν από το εννεαετές καθεστώς των μνημονίων που επιβλήθηκε στη χώρα από το 2010.

Κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν στη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού στο Μαξίμου προσδίδουν με νόημα στις ευρωεκλογές χαρακτήρα μεγάλης δημοσκόπησης, που, όπως λένε, θα διορθώσει την εικόνα των δημοσκοπικών εταιρειών, τις οποίες το Μαξίμου έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι δεν εμπιστεύεται. Αρα, με βάση αυτή τη συλλογιστική, οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα ορόσημο, από το οποίο θα εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα στην πορεία προς τις εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019.

Ευρωεκλογές-δημοσκόπηση

Ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα, την οποία πολλές φορές και μέρος των μέσων ενημέρωσης αλλά κυρίως μέρος των δημοσκοπικών εταιρειών παραμορφώνουν. Και εμείς το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά αυτό, ότι την παραμορφώνουν. Δίνουν μια εικόνα η οποία δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές τάσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019, ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε να πετύχει εκεί όπου απέτυχαν τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Συνοψίζοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι ο βασικός σχεδιασμός είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τον Οκτώβριο του 2019, και στην πορεία αυτή οι ευρωεκλογές επέχουν θέση (έγκυρης) δημοσκόπησης. Ωστόσο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός είχε αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ανάλογα και με την «πορεία των πραγμάτων». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση «ζυγίζει» τα δεδομένα και επιχειρεί να αξιοποιήσει κεντρικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας για να ελέγξει τον κατάλληλο χρόνο για την προσφυγή στις κάλπες. Ενας χρόνος όμως που θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είναι η 26η Μαΐου.

Σενάρια

Υπάρχουν, βέβαια, εκείνοι που θεωρούν ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αιφνιδιάσει τους πάντες και να αποφασίσει η κυβέρνηση να μην ολοκληρώσει τη θητεία της μέχρι τον Οκτώβριο. Παραθέτουν, μάλιστα, συγκεκριμένους λόγους γι’ αυτό: «Καταρχάς, υπάρχει η σκέψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δύσκολες ώρες που περνούν το ΚΙΝΑΛ, το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, που συγκυβέρνησαν επί τέσσερα χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της Φώφης Γεννηματά βρίσκεται παγιδευμένο ανάμεσα σε δύο επιλογές: να ποντάρει σε μια μελλοντική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ όσον αφορά στο Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ, κινδυνεύουν με πολιτική εξαφάνιση».

Ολα αυτά τα στοιχεία προσμετρώνται στην πορεία προς τις κάλπες, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να ευνοήσουν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, που στοχεύει κατά κάποιο τρόπο στην κληρονομιά του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου, με δεδομένη την απόκλιση της σημερινής ηγεσίας του από τις αρχές και την αντιδεξιά πολιτική που εφάρμοσε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Οπως και να ’χει, είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του παρά την τελευταία στιγμή, ποντάροντας στον αιφνιδιασμό, με την πρόθεση να έχει ο ίδιος την πολιτική πρωτοβουλία έναντι των αντιπάλων.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 92 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Ο τρίτος δρόμος Τσίπρα – Διεύρυνση του προοδευτικού μετώπου σε Ελλάδα & Ευρώπη