Τα έξι βήματα στην αντίστροφη μέτρηση για τη ΔΕΗ

Πώς δρομολογούνται οι κινήσεις για τιμολόγια, ομολογιακό, ταυτοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, εθελούσια έξοδο, ΝΟΜΕ και ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ27 Αυγούστου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:45 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:45 μμ


Η ανάδειξη του Γιώργου Στάσση στο τιμόνι της ΔΕΗ οριοθετεί και τον χρόνο των εξελίξεων που έρχονται για την επιχείρηση. Στο διάστημα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί όλα τα μέτρα για την ενίσχυση και την επίτευξη της βιωσιμότητάς της. Και κυρίως να έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια τόσο η επιτευξιμότητα όσο και η αποτελεσματικότητα του καθενός από τα μέτρα αυτά. Διαφορετικά ο σχεδιασμός θα κινδυνεύσει να αποτύχει και η ΔΕΗ θα βρεθεί σε περιδίνηση.

Του Γιάννη Παπαδημητρίου

Το πλέον κρίσιμο από τα μέτρα, μια και η εφαρμογή του επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα, είναι αυτό της αναπροσαρμογής των τιμολογίων, που κατά τις σχετικές πληροφορίες θα κυμανθεί μεσοσταθμικά στο 10%. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι το βάρος της ανατίμησης δεν θα μεταφερθεί στους καταναλωτές και επομένως μένει να αποδειχθεί ο τρόπος επιμερισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται δεδομένη η ενσωμάτωση στους λογαριασμούς της ρήτρας των εκπομπών ρύπων. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που η ΔΕΗ σήμερα δεν διαθέτει και ως εκ τούτου επιβαρύνεται η ίδια το κόστος των ρύπων (από τις λιγνιτικές της μονάδες), που έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια.

Μείωση του ΕΤΜΕΑΡ; 

Προκειμένου να μην μεταφερθεί στους καταναλωτές το βάρος της ανατίμησης, στην κυβέρνηση μελετούν το ενδεχόμενο μείωσης της ρυθμιζόμενης χρέωσης, του λεγόμενου ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων, το οποίο πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας -και όχι μόνο οι πελάτες της ΔΕΗ- και περιλαμβάνεται στα έσοδα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ). Με δεδομένο ότι ο σχετικός λογαριασμός είναι «θετικός», μια μείωση του ΕΤΜΕΑΡ μπορεί κατά ένα μέρος να ισοσκελίσει τις αυξήσεις των τιμολογίων. Αλλο ένα ποσοστό για τον ισοσκελισμό της διαφοράς για τους καταναλωτές μπορεί να προέλθει από τη μείωση του ΦΠΑ, που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, στην κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ εκτιμούν πως ο τελικός λογαριασμός καταναλωτή θα παραμείνει αμετάβλητος, παρά την αύξηση των τιμολογίων. Η αύξηση των τιμολογίων, από την πλευρά της, θεωρείται απαραίτητη για τα επόμενα -ή για την ακρίβεια τα παράλληλα- βήματα. Πρώτο από αυτά είναι το σενάριο της εξόδου στις αγορές με ομολογιακό δάνειο. Μια τέτοια προοπτική είχε συζητηθεί από τη διοίκηση Παναγιωτάκη, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού οι επενδυτές (Eλληνες και ξένοι) που θα μπορούσαν να καλύψουν μια τέτοια έκδοση, ζητούσαν να δουν σαφείς προοπτικές κερδοφορίας και βιωσιμότητας για την επιχείρηση. Και εν προκειμένω έθεταν και το θέμα της αύξησης των τιμολογίων ως κεντρική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο.

Τιμολόγια

Σήμερα, με την υπόθεση των τιμολογίων να κινείται προς διευθέτηση, το σενάριο μιας ομολογιακής έκδοσης ανοίγει και πάλι. Παραμένει άγνωστο εάν θα κινηθεί στο επίπεδο άντλησης 400 εκατ. ευρώ ή γύρω από αυτό. Εφόσον υπάρχουν όμως οι προϋποθέσεις, το ομολογιακό μπορεί να είναι το πρώτο από τα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας και την οικονομική ανακούφιση της ΔΕΗ.

Το δεύτερο είναι ο σχεδιασμός για την τιτλοποίηση των ανεξόφλητων οφειλών ύψους 1,5-1,7 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός (που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση) προβλέπει τον διαχωρισμό των οφειλών σε δύο «πακέτα» (ανάλογα με το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης) και την πώλησή τους. Από την τιτλοποίηση η ΔΕΗ υπολογίζει σε έσοδα της τάξης των 400-450 εκατ. ευρώ. Και στην υπόθεση αυτή, όπως και στο ομολογιακό, οι εξελίξεις τοποθετούνται στα τέλη του φθινοπώρου.

Εισπράξεις

Στο «καλάθι» των δυνητικών εισπράξεων της ΔΕΗ υπολογίζονται και τα 195 εκατ. ευρώ των οφειλών προς τη ΔΕΗ για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Οι εξελίξεις στο «μέτωπο» αυτό βρίσκονται πιο πίσω, καθώς θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση αλλά και να διαμορφωθεί νέος τρόπος κατανομής, όπως έχει ορίσει εγκύκλιος της ΕΕ. Επίσης -και κυριότερο- να αποφασιστεί η «πηγή» της πληρωμής. Εάν, δηλαδή, η οφειλή θα καταβληθεί από τον προϋπολογισμό ή από αλλού. Ακόμη πιο πίσω βρίσκονται άλλες δύο πηγές δυνάμει εσόδων (ή περιορισμού ζημιών) για την επιχείρηση. Πρόκειται για την πρόταση ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ και την αντικατάσταση του μέτρου των δημοπρασιών των ΝΟΜΕ. Και για τα δύο, προϋπόθεση είναι η συμφωνία των θεσμών (ιδιαίτερα για τα ΝΟΜΕ) σε μια διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο.

Σημειώνεται ότι για τις ΝΟΜΕ, που πέρσι ζημίωσαν τη ΔΕΗ με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, θα χρειαστεί αντικατάσταση με ισοδύναμα μέτρα, τα οποία αφορούν στον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της στην παραγωγή, ανοίγοντας έτσι άλλες επιλογές, όπως η πώληση μονάδων. Από την άλλη πλευρά, η ιδιωτικοποίηση (η πώληση μέρους) του ΔΕΔΔΗΕ είναι και αυτή μια διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο και προετοιμασία.

Πολύ σημαντικός για το μέλλον της ΔΕΗ είναι και ο σχεδιασμός για την εθελούσια έξοδο

Το προηγούμενο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ αναφερόταν σε μείωση προσωπικού κατά 6.000 υπαλλήλους που θα προερχόταν από συνταξιοδοτήσεις, την πώληση των λιγνιτικών μονάδων λιγνίτη και τη λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Κατά πληροφορίες, ο νέος σχεδιασμός κινείται στο επίπεδο των 4.000 εργαζομένων, με δυνάμει όφελος 300 εκατ. ευρώ. Πάντως, δεδομένου ότι ο αριθμός των εργαζομένων της ΔΕΗ μειώνεται κατά 500-700 ετησίως λόγω συνταξιοδότησης, μια κοινώς αποδεκτή λύση θα μπορούσε να βρεθεί με τα συνδικάτα για τη διευκόλυνση του σχεδίου, με ένα σχετικό εφάπαξ κόστος, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να αφαιρεθεί από τα οφέλη…

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 116 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 25 Αυγούστου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

ΔΕΗ: Αύξηση στα τιμολόγια – Μειώσεις στις εκπτώσεις συνέπειας