Θεοδώρα Τζάκρη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι «βιτρίνα»

«Τη ΝΔ δεν την ενδιαφέρουν οι επενδύσεις, αλλά οι διευθετήσεις που εξυπηρετούν τους λίγους και ισχυρούς»9 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:36 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:36 μμ


«Στη Θεσσαλονίκη θα αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σημειώνει η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξή της στη «Νέα Σελίδα», ενώ για τους στόχους της ανάπτυξης και των επενδύσεων της κυβέρνησης απαντά ότι «τη ΝΔ δεν την ενδιαφέρουν οι επενδύσεις, αλλά οι διευθετήσεις για τους λίγους και ισχυρούς». Κοιτώντας δε στο εσωτερικό του κόμματός της, η πρώην υπουργός βλέπει ότι με τις διεργασίες διεύρυνσης ο ΣΥΡΙΖΑ «πάει να εξελιχθεί και όχι να καταργηθεί, να μεγαλώσει και όχι να μικρύνει», σε πείσμα των «καλοθελητών».

Του Γιάννη Κορωναίου 

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα καταφέρει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να λάβει νέα μέτρα λιτότητας;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η έκφραση του πρώτου στην Ευρώπη ιδιωτικού κράτους και με βάση το «ιστορικό» του Κυριάκου Μητσοτάκη έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι οι μόνοι στόχοι που θα πιάσει είναι αυτοί που έχουν θέσει οι χορηγοί και πιστωτές της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι «βιτρίνα». Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα γραφείο.

Είναι σαφές ότι για να πιάσει τους στόχους των χορηγών της θα πλήξει με καίριο τρόπο τα εργασιακά δικαιώματα και θα αναδιανείμει τα όποια πλεονάσματα του κράτους σε βάρος των αδύναμων. Αυτό έγινε και με τον ΕΝΦΙΑ, όταν έκοψε 10% από τη μείωση των φτωχών για να μειώσει κατά 10% τον ΕΝΦΙΑ των πλουσίων. Δυστυχώς για την Ελλάδα, η πολιτική Μητσοτάκη οδηγεί αναμφίβολα σε νέο μνημόνιο αμέσως μόλις καταναλωθεί το «μαξιλάρι» των 37 δισ., με το οποίο ο ελληνικός λαός θωράκισε τη χώρα μας έναντι των αγορών κατά τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα αποκαλυφθούν σε όλο τους το μεγαλείο το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως φάνηκε και από τον στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, που δεν έθεσε καν στη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ, αλλά και ο πρωτοφανής εμπαιγμός της μεσαίας τάξης από τον ίδιο, που έφτασε στη διακυβέρνηση κραδαίνοντας τη ρομφαία της.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να αντιστοιχηθεί κομματικά με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που τον στηρίζουν»

Η προσέλκυση νέων επενδύσεων και γενικότερα το κομμάτι της ανάπτυξης αποτέλεσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και κυβερνητική προτεραιότητα τους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της. Με δεδομένη την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στον συγκεκριμένο τομέα, θεωρείτε ότι είναι εφικτός στόχος;

Επειδή έχουν ακουστεί πολλές ανακρίβειες αναφορικά με την ανάπτυξη και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι χρήσιμο να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη και η μόνη κυβέρνηση η οποία αξιοποίησε επαρκώς κάθε διαθέσιμο πόρο προς όφελος όλων των πολιτών και της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα παραμένει για τρίτη συνεχή χρονιά πρώτη χώρα σε επενδύσεις από πόρους του σχεδίου Γιούνκερ, βάσει των τελευταίων στοιχείων του Ιουλίου 2019. Η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων στην Ελλάδα για το διάστημα αυτό ανήλθε σε 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία μοχλεύουν 12,1 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις μόνο κατά τα έτη 2016-2017 ξεπέρασαν τα 5,7 δισ. ευρώ. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς και όχι «πυροτεχνήματα», όπως τα προεκλογικά τσιτάτα του κ. Μητσοτάκη.

Τη ΝΔ δεν την ενδιαφέρουν οι επενδύσεις, αλλά οι διευθετήσεις που εξυπηρετούν τους λίγους και ισχυρούς. Παραδίδει άνευ όρων τη Χαλκιδική στην Eldorado Gold, αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα εντεταλμένα εταιρικά στελέχη που στελεχώνουν την κυβέρνηση εκτελούν το σχέδιο λεηλασίας του Ελληνικού. Μια λεηλασία την οποία παρουσιάζουν ως ευεργεσία, αλλά είναι φαεινότερη κι από τους τεράστιους ουρανοξύστες με τους οποίους σκοπεύουν να κρύψουν -μια για πάντα- τη θάλασσα από τους κατοίκους της περιοχής.

Τι είδους αντιπολίτευση πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση;

Είναι ξεκάθαρο ότι η λαϊκή εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι η αυστηρή εποπτεία και διαφύλαξη των κεκτημένων της κοινωνίας, που έναν χρόνο πριν ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε ενωμένη από τα μνημόνια. Χώρος για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μόνο για την άσκηση δημιουργικής προγραμματικής αντιπολίτευσης και όχι για θεατρινισμούς και στείρες αρνήσεις. Κι αυτό επιβεβαιώνεται ήδη στους δύο μήνες που έχουν παρέλθει. Στην πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασαν τις εκλογές από μια πρωτοφανή για τα ιστορικά δεδομένα ενοποίηση του χώρου από την άκρα Δεξιά έως και τις παρυφές του «εκσυγχρονιστικού» ΚΙΝΑΛ. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτος σε δημοφιλία υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναδείχτηκε σε έρευνα των προηγούμενων ημερών ο κ. Χρυσοχοΐδης και δεύτερος ο κ. Γεωργιάδης.

Αν ενώσετε αυτά τα δύο ονόματα με μια νοητή γραμμή, θα μπορέσετε να αντιληφθείτε το μέγεθος της ετερόκλητης πανστρατιάς που επεδίωξε και πέτυχε, με τη στήριξη των μεγάλων συμφερόντων, την προσωρινή απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα από το τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας. Ετσι, λοιπόν, αυτή η συμμαχία πρέπει να αντιμετωπιστεί με τους όρους που της αρμόζουν: διαφάνεια και αλήθεια. Αυτά θα είναι τα όπλα μας στην αντιπολίτευση, με αυτά θα πορευτούμε και με αυτά θα έρθουμε σύντομα -ξανά- να σώσουμε τη χώρα για δεύτερη φορά από την καταστροφική, όπως πολύ άμεσα θα αποδειχτεί, διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το κόμμα βρίσκεται σε διεργασίες για τον περιβόητο «μετασχηματισμό» του. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτό και πώς κρίνετε τις μέχρι σήμερα κινήσεις;

Δεν χωρά καμία αμφιβολία: το 31,5% των πολιτών ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα σε κυρίαρχους του προοδευτικού πόλου. Οι 1.800.000 συμπολίτες μας που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και του τοξικού νεοφιλελευθερισμού μάς φέρνουν όλους προ των ευθυνών μας. Είναι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει για να εμπνεύσει και να εκφράσει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και μαζί τους να επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας, προτού η ζημιά που φαίνεται να προκαλεί η ακροδεξιά «νεοφιλελεύθερη» κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνει μη αναστρέψιμη. Ο «μετασχηματισμός» του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαίος για να διαλυθεί ο δεξιός εσμός που λυμαίνεται τη χώρα. Είμαι πεπεισμένη ότι οι κινήσεις της ηγεσίας του κόμματος κινούνται προς την πρόσφορη κατεύθυνση της πλατιάς απεύθυνσης και της γόνιμης διεύρυνσης και συμπόρευσης με όλους τους πολίτες της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς που αναζητούν πολιτική έκφραση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να εξελιχθεί και όχι να καταργηθεί, να μεγαλώσει και όχι να μικρύνει»

Κάποιοι, όπως ο γραμματέας του κόμματος, καταγγέλλουν επιχείρηση κηδεμόνευσης της Αριστεράς μέσα από αυτές τις διαδικασίες «ανοίγματος» ενόψει συνεδρίου. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Δεν νομίζω ότι ο κ. Σκουρλέτης αναφερόταν σε πρόσωπα εντός του ΣΥΡΙΖΑ ή της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά σε κάποια ΜΜΕ που του άσκησαν κριτική. Σε κάθε περίπτωση, όπως επιχειρείται μέσα από το άνοιγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα εξελιχθεί σε ένα πραγματικά ανοιχτό, προοδευτικό, δημοκρατικό κόμμα, που θα προσελκύει δυνάμεις απ’ όλο τον ζωτικό πολιτικό χώρο που φτάνει από το Κέντρο ως την Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να αντιστοιχηθεί κομματικά με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που τον στηρίζουν. Πάει να εξελιχθεί και όχι να καταργηθεί, να μεγαλώσει και όχι να μικρύνει. Κι αυτό είναι ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, που έχει γραμματέα της τον κ. Σκουρλέτη, και της Πολιτικής Γραμματείας. Είναι περιττές, λοιπόν, οι όποιες προβοκάτσιες πάνω σε αυτό, καθώς και τα όποια fake news.

Τώρα αν κάποιοι «κουμανταδόροι» και «καλοθελητές», που είχαν «προβλέψει» τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ εις τα εξ ων συνετέθη, αλλά δεν τους έκανε ο ελληνικός λαός τη χάρη, επιχειρήσουν να οικειοποιηθούν, να κατευθύνουν ή να «πατρονάρουν» κομμάτια του πολιτικού κεφαλαίου της μεγάλης αριστερής και κεντροαριστερής πτέρυγας, να γνωρίζουν ότι έχουν γνώση οι φύλακες. Δεν θα τους επιτραπεί η νόθευση του αγνού και αμιγούς πολιτικού «μείγματος» που έχει προκύψει από τη βούληση ανήσυχων και ανιδιοτελών πολιτών.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 118 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Αλλαγές στα εργασιακά – Αντιδράσεις στα συνδικάτα