Το κόμμα του «μαύρου μετώπου» και οι «συνιστώσες» του7 Μαΐου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 10:47 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:47 μμ


Πρέπει να εγκαταλείψουμε τους μέχρι σήμερα ορισμούς της διαπλοκής και του «τριγώνου» της. Γιατί η σύγχρονη διαπλοκή δεν συνιστά απλώς την άνομη σύμφυση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, με κινητήρια δύναμη τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών και τις κάθε είδους προμήθειες.

του Μενέλαου Γκίβαλου – Πολιτικός επιστήμονας

Σήμερα η διαπλοκή έχει οργανωθεί και παρεμβαίνει στις εξελίξεις ως πολιτικό κόμμα, που συναπαρτίζεται από επιμέρους, οργανικά συνδεδεμένες μεταξύ τους συνιστώσες, οι οποίες, μάλιστα, υιοθετούν κατά περίπτωση εναλλακτικούς ρόλους.

Η Νέα Δημοκρατία και οι επί «εποχής μνημονίων» ηγεσίες της εμπλέκονται ευθέως σε οικονομικά σκάνδαλα, ενώ οι offshore που συνδέονται με «επίλεκτα» πρόσωπα του κόμματος αυτού απαιτούν ειδικό κομματικό λογιστήριο διαχείρισης. Τα συμφέροντα που εκπροσωπεί η ΝΔ αλλά και τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» που μετέρχεται τη μετατρέπουν σε κρίσιμες συγκυρίες σε εταιρεία και επιχείρηση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείς να προσδιορίσεις με σαφήνεια εάν η ΝΔ αποτελεί κομματική ή οικονομική συνιστώσα του «μαύρου μετώπου» της συστημικής πολιτικοοικονομικής διαπλοκής.

Τώρα εμφανίζεται επισήμως και η αντίρροπη μεταλλαγή: η οικονομική συνιστώσα του «μαύρου μετώπου» αναλαμβάνει κομματικο-πολιτικό ρόλο και επιχειρεί ανοιχτή πολιτική παρέμβαση στις εξελίξεις. Το μεσονύκτιο τηλεφώνημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο αλλά και η πολιτική παρέμβαση-μανιφέστο του Βαγγέλη Μαρινάκη δεν αποτελούν εκδήλωση ενός επιχειρηματία που αντιδρά, ακόμη και με ακραίες μεθόδους, επειδή θεωρεί ότι αδικείται και συκοφαντείται. Αντίθετα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δρα και αισθάνεται ως φορέας πολιτικής εξουσίας. «Το κράτος είμαι εγώ, ο νόμος είμαι εγώ κι αλίμονο σ’ όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει και να θίξει την εξουσία μου»…

Κι αυτό το μήνυμα δεν το απευθύνει μόνο προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τη ΝΔ και τους «πρόθυμους» κομματικούς φορείς της διαπλοκής, απαιτώντας ηγεμονικό ρόλο σ’ αυτή την κορυφαία και ανελέητη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Η «συνιστώσα» του Βαγγέλη Μαρινάκη και των κάθε είδους «Μαρινάκηδων» αναλαμβάνει την ηγεσία του «μαύρου μετώπου», αξιοποιώντας το πολιτικό τμήμα της εξουσίας που της παραχώρησαν τα κόμματα που κυβέρνησαν την περίοδο 2010-2014.

Η αντιπαράθεση και σύγκρουση προς το «μαύρο μέτωπο» και τις «συνιστώσες» του υπερβαίνει τα όρια μιας συνήθους κομματικής αντιπαράθεσης και προσλαμβάνει τον χαρακτήρα μιας ιστορικής σημασίας κοινωνικής – ταξικής σύγκρουσης, η έκβαση της οποίας αφορά στο ίδιο το μέλλον της χώρας και του λαού της. Η πολιτική εκπροσώπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από έναν υπόδικο για υπόθεση ναρκωτικών επιχειρηματία αρκεί για να καταδείξει τόσο την οξύτατη κρίση που βιώνουν η δημοκρατία και οι θεσμοί της όσο και τις καταστροφικές επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη παλινόρθωση του «μαύρου μετώπου».

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 48 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 6/5.